Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Οι σπουδαστές εντείνουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενόψει της πανελλαδικής απεργίας

Σε μαζική αποχή από το μάθημα και παράσταση διαμαρτυρίας στο προαύλιο της σχολής τους προχώρησαν την Τετάρτη 29 Νοέμβρη εκατοντάδες σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Μακεδονίας στη Μηχανιώνα, απαιτώντας από τη διοίκηση της σχολής και το αρμόδιο υπουργείο να δώσουν άμεσα λύση στα αιτήματα του συλλόγου για δωρεάν σίτιση και μεταφορές για όλους τους σπουδαστές και απαιτώντας ακόμα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στις ΑΕΝ.

Οπως σημειώνει σε δελτίο Τύπου το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΕΝ Μηχανιώνας:

«Την Τετάρτη στις 29/11/2017 κατά τη 2η ώρα των μαθημάτων πάνω από 200 σπουδαστές Μηχανικοί και Πλοίαρχοι σε κλίμα ενθουσιασμού και αγωνιστικής ανάτασης, υλοποιώντας απόφαση του ΔΣ, πραγματοποιήσαμε αποχή από το μάθημά μας και συγκεντρωθήκαμε στο προαύλιο των σχολών μας. Παράλληλα, με απόφαση του ΔΣ προχωρήσαμε σε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αττικής.

Οι σπουδαστές προχωρήσαμε σε αποχή διεκδικώντας δωρεάν σίτιση και έκδοση κάρτας πάσο. Η πραγματοποίηση της αποχής έχει ιδιαίτερη αξία, αφού είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που προβαίνουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η οικονομική μας κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς πέρα από την έλλειψη βασικών δομών σπουδαστικής μέριμνας σε στέγαση, σίτιση, μεταφορές, θέρμανση και αναλώσιμα, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές που λαμβάνουμε ως δόκιμοι κατά τα δυο εκπαιδευτικά μας ταξίδια έχουν υποστεί μειώσεις - περίπου 50% - τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αυτοσυντηρηθούμε.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κορυφή του πανό μας αναγραφόταν το σύνθημα "χωρίς εμάς προπέλα δε γυρνά", δηλώνοντας έτσι με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη διάθεσή μας να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα που ξεκινήσαμε».

Η κινητοποίηση ήταν προϊόν πλούσιας δραστηριότητας και συζήτησης στο πλαίσιο του Συλλόγου από την έναρξη της χρονιάς. Με συλλογή υπογραφών αρχικά και επιστολές στους αρμόδιους φορείς, ψηφίσματα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, πλούσια συζήτηση στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου όπου πάρθηκε η απόφαση για την κινητοποίηση, ανακοινώσεις σε κάθε τμήμα ξεχωριστά, μέλη του ΔΣ και πρωτοπόροι σπουδαστές μπήκαν μπροστά με μαχητικό κλίμα στην ενημέρωση και την οργάνωση της κινητοποίησης.

Οπως επισήμανε στην ομιλία του στην κινητοποίηση, ο Κ. Ρασσιάς, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών της ΑΕΝ Μακεδονίας, «τίποτα δε θα μας χαριστεί αν δεν το διεκδικήσουμε. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δίνει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό γην και ύδωρ στους εφοπλιστές και τους μεγαλοβιομήχανους, καθένας από εμάς να προβληματιστεί, τι πραγματικά μένει για έναν σπουδαστή που έχει να αντιμετωπίσει ελλείψεις στη σχολή, αυξημένο κόστος σπουδών, μειώσεις στους μισθούς στα εκπαιδευτικά ταξίδια. Δε χωράει καμία απογοήτευση σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο, που κινούν τα βαπόρια, δεν μας ταιριάζει η λογική ότι δεν μπορούμε να έχουμε τη ζωή που μας αξίζει. Με την οργάνωση και το δυνάμωμα της πάλης μας να οργανώσουμε το επόμενο βήμα των σπουδαστών, ούτε βήμα πίσω από την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Προετοιμάζουμε τον σχεδιασμό μας κλιμακώνοντας με τη συμμετοχή των σπουδαστών στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 14/12, δίπλα στους εργαζόμενους, τους συναδέλφους μας».

Η οργάνωση των σπουδαστών και η μαχητικότητά τους είχαν ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση της διοίκησης, που ενώ είχε στα χέρια της εδώ και μήνες υπουργική απόφαση για χορήγηση πάσο στους σπουδαστές, την κρατούσε στα συρτάρια της, αγνοώντας τα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών. Μάλιστα, στη συνάντηση αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αγώνα Σπουδαστών της ΑΕΝ με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ την Παρασκευή 1/12, δεσμεύτηκαν ότι αυτή κιόλας τη βδομάδα οι σπουδαστές θα έχουν πρόσβαση στις μειωμένες τιμές εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι» στην υποβάθμιση των σπουδών (2023-12-22 00:00:00.0)
Στις άλλες ΑΕΝ (2014-02-02 00:00:00.0)
«Οχι στα Συμβούλια Διοίκησης» (2012-10-13 00:00:00.0)
Σε κινητοποιήσεις οι σπουδαστές για τη λειτουργία της σχολής (2011-10-05 00:00:00.0)
Περιοδεία στους σπουδαστές Εμπορικού Ναυτικού (2010-12-21 00:00:00.0)
«... δεν ξέρετε φουρτούνα τι θα πει...» (2003-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ