Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα άσκηση ΗΠΑ με Ν. Κορέα - Ιαπωνία

Εντονες αντιδράσεις από τη Μόσχα

ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ.--

Νέες στρατιωτικές ασκήσεις ξεκίνησαν χτες οι ΗΠΑ στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, αυτήν τη φορά μαζί με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Μάλιστα, τα νέα γυμνάσια, που ξεκίνησαν χτες, περιλαμβάνουν μέσα που φέρουν και το σύστημα αντιπυραυλικής αεράμυνας «Aegis», μέσω του οποίου υπολογιστές και ραντάρ αξιοποιούνται για την παρακολούθηση και την καταστροφή εχθρικών στόχων στον αέρα.

Οι τρεις σύμμαχοι υποστηρίζουν ότι οι ασκήσεις αφορούν στην ετοιμότητα «αντιμετώπισης» των «βορειοκορεατικών απειλών», ωστόσο ζητούμενο κάθε πλευράς είναι η αναμέτρηση με αντίπαλα μονοπωλιακά και γεωπολιτικά συμφέροντα (π.χ. Ρωσία - Κίνα), με διαπραγματευτικό χαρτί και την ενίσχυση της στρατιωτικής κινητικότητας. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και μεταξύ Σεούλ - Τόκιο - Ουάσιγκτον δε λείπουν οι αντιθέσεις, όπως αποτυπώνονται και στην εξέλιξη των οικονομικών τους σχέσεων.

Από τη μεριά της, η Μόσχα εξέφρασε ακόμα μια φορά έντονα την αντίθεσή της στις συνεχιζόμενες, ευρείας κλίμακας, ασκήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι «είναι απαραίτητο να τεθεί τέρμα στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, της απερισκεψίας και των προκλήσεων», υποστηρίζοντας ότι «η Βόρεια Κορέα θέλει πάνω απ' όλα να συζητήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες εγγυήσεις για την ασφάλειά της» και συμπλήρωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε, να συμμετάσχουμε σε αυτές τις συνομιλίες». Αλλά και ο Ρώσος επιτελάρχης, Βαλέρι Γκερασίμοφ, δήλωσε ότι το «θέμα (στη Χερσόνησο) πρέπει να λυθεί με πολιτικά και διπλωματικά μέσα» και ότι «η διεξαγωγή στρατιωτικών εκπαιδευτικών ασκήσεων γύρω από τη Βόρεια Κορέα θα οδηγήσει μόνο σε ένταση της υστερίας και θα κάνει την κατάσταση ασταθή».

Να σημειωθεί ότι οι επισημάνσεις Γκερασίμοφ έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Τόκιο, όπου ο επικεφαλής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων διατράνωσε την ετοιμότητα της Μόσχας να ενισχύσει τη ναυτική της συνεργασία με την ιαπωνική πλευρά. Οπως είπε, η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων «συμβάλλει σε έναν καλύτερο συντονισμό των (δύο) στόλων και σε αύξηση του επιπέδου κοινής αντίδρασης σε απειλές για την ασφάλεια στη θάλασσα».

Και διπλωματικές επαφές

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, ολοκλήρωσε την πολυήμερη επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα.

Σε ανακοίνωση του ΟΗΕ σημειώνεται ότι ο Φέλτμαν συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Ρι Γιονγκ Χο, και τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Μιόνγκ Γκουκ, και «συμφώνησαν ότι η σημερινή κατάσταση (στη Χερσόνησο) προκαλεί εντάσεις και εγκυμονεί κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια του κόσμου». Ο Φέλτμαν τόνισε την ανάγκη για «πλήρη εφαρμογή» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Ο χρόνος είναι ουσιαστικός», είπε, υποστηρίζοντας ότι «η διεθνής κοινότητα είναι δεσμευμένη στην επίτευξη ειρηνικής λύσης στην κατάσταση της Χερσονήσου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ