Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Μεγαλώνει η οργή στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη

Καθημερινές συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό κατοχής, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 4 και τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 1.200

«Βροχή» από δακρυγόνα στη Ραμάλα ενάντια σε νεαρούς Παλαιστίνιους

Copyright 2017 The Associated

«Βροχή» από δακρυγόνα στη Ραμάλα ενάντια σε νεαρούς Παλαιστίνιους
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες χωρών της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, με αφορμή την τεταμένη κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη έπειτα από την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι κόντρες αυτές, που εκφράζουν τις σκοπιμότητες της κάθε πλευράς για την προώθηση των δικών της συμφερόντων (τέτοια είναι και η ανησυχία της ΕΕ), συμβαίνουν ενώ κλιμακώνονται οι συγκρούσεις των Παλαιστινίων με τις κατοχικές δυνάμεις εδώ και τουλάχιστον πέντε μέρες. Σε αυτές έχουν σκοτωθεί 4 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.200, δίχως να λείπουν ούτε χτες οι επιδρομές των ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών στη Λωρίδα της Γάζας, με πρόσχημα τις ρίψεις ρουκετών.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες άνθρωποι σε δεκάδες χώρες, από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή έως την Ασία, διαδηλώνουν υπέρ του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα.

Ο Νετανιάχου σε Βρυξέλλες και Παρίσι

Χτες, πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, συνάντησαν επί τουλάχιστον δύο ώρες στις Βρυξέλλες τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σχετικά με την απόφαση Τραμπ, εκτίμησαν ότι δεν εξυπηρετεί την «ειρηνευτική διαδικασία», με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν να προτείνει να παίξει η ΕΕ ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης «μέσω διαλόγου», στη βάση «των δύο ανεξάρτητων κρατών» με την πρωτεύουσα αμφοτέρων στην Ιερουσαλήμ. Η πρόταση Λε Ντριάν «πάτησε» στην πρότερη δήλωση του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς ότι οι ΗΠΑ έχουν πλέον αποδυναμώσει τα προσόντα τους όσον αφορά την επιθυμία τους να παίξουν ρόλο μεσολαβητή. Μάλιστα, οι Παλαιστίνιοι επιβεβαίωσαν πως αρνούνται να συναντήσουν τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς όταν θα μεταβεί στην περιοχή γύρω στις 20 Δεκέμβρη, καλώντας το λαό να εντείνει τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και στη συνάντησή τους με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η Μογκερίνι τόνισε ότι η «μόνη ρεαλιστική» λύση είναι η εξεύρεση συμφωνίας στη βάση δύο κρατών με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Απέρριψε την πρόβλεψη Νετανιάχου πως χώρες της ΕΕ θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ, επιμένοντας πως οι χώρες - μέλη της ΕΕ θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την εξεύρεση λύσης στο καθεστώς της Ιερουσαλήμ «μέσω διαλόγου». Πλήρως ευθυγραμμισμένος ήταν και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, που είπε πως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ «δεν συμβάλλει στην ειρήνη» και υποστήριξε την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγμάτευσης, παίρνοντας ίσες αποστάσεις από τον θύτη και το θύμα.

Ο Νετανιάχου επέμεινε κυνικά ότι η κίνηση των ΗΠΑ είναι «ρεαλιστική» και πως «απλώς» αναγνωρίζει «την κατάσταση σε αυτό το έδαφος».

Την Κυριακή ο Νετανιάχου μετέβη στο Παρίσι και συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε ότι η αμερικανική θέση είναι «επικίνδυνη για την ειρήνη».

Μπροστά σε όλα αυτά, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αρκέστηκε χτες να επαναλάβει την πρότασή του για «άμεση επανάληψη» των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ώστε να βρουν λύση και για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Οχι τυχαία, η ισραηλινή αστική εφημερίδα «Χααρέτζ» χαρακτήρισε τον Πούτιν «τον μοναδικό παγκόσμιο ηγέτη που έχει πραγματική επιρροή στη Μέση Ανατολή».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος και η κόντρα Ισραήλ - Τουρκίας

Επιπλέον, προχτές στο Κάιρο ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφασή τους για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ενώ ορισμένοι πρότειναν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ουάσιγκτον. Στο ανακοινωθέν τόνισαν πως η απόφαση Τραμπ «δεν έχει καμία νομική ισχύ (...) κλιμακώνει την ένταση, πυροδοτεί την οργή και απειλεί να βυθίσει την περιοχή σε περισσότερη βία και χάος».

Παράλληλα, εντείνεται και η κόντρα Ισραήλ - Τουρκίας, που ερίζουν για την αύξηση της ισχύος τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος - τρομοκράτη» που «σκοτώνει παιδιά», προσθέτοντας ότι ο ίδιος «θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο» κατά της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν θα δεχτεί μαθήματα «από εκείνον που βομβαρδίζει κουρδικά χωριά», που στηρίζει το Ιράν και τους «τρομοκράτες» στη Λωρίδα της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ