Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Μερική αποχώρηση» ρωσικού στρατού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λατάκεια της Συρίας έκανε χτες το μεσημέρι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου συναντήθηκε με τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ Ασαντ, ανακοινώνοντας τη «μερική αποχώρηση» των ρωσικών στρατευμάτων από τη χώρα μετά την ήττα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι «εάν οι τρομοκράτες επιχειρήσουν να επανεμφανιστούν στη Συρία, οι ρωσικές δυνάμεις θα εξαπολύσουν πρωτοφανείς επιθέσεις». Εξήρε τα ρωσικά στρατεύματα στη Συρία για τις υπηρεσίες τους, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα των «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων ήταν «σημαντικά και για τη Συρία και για τη Ρωσία και για τον υπόλοιπο κόσμο». Εξέφρασε την ετοιμότητά του να εντείνει τη συνεργασία της κυβέρνησής του με τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ιράν «για να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Συρία».

Ο Σύρος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του «για την ενεργή συμμετοχή των ρωσικών στρατευμάτων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία», προσθέτοντας ότι το κατόρθωμά τους «δεν θα ξεχαστεί ποτέ από το συριακό λαό». Πρόσθεσε ότι «οι μελλοντικές γενιές θα μάθουν για αυτόν τον πόλεμο και δεν θα ξεχωρίσουν τους Ρώσους από τους Σύρους μάρτυρες» επειδή «οι θυσίες των ηρώων και από τις δύο πλευρές είναι μέρος της ευγενούς μάχης κατά της τρομοκρατίας».

Νωρίτερα χτες, στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη της Ελβετίας, η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Μπασάρ Τζααφάρι συναντήθηκε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, στο πλαίσιο του όγδοου γύρου ενδοσυριακού διαλόγου που ξεκίνησε στις 28 Νοέμβρη. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Τζααφάρι φτάνοντας την Κυριακή στη Γενεύη, τόνισε ότι οι προσπάθειες της συριακής αντιπολίτευσης να θέσει «προϋποθέσεις» στις συνομιλίες είναι «απαράδεκτες γιατί επιδιώκουν τον εκτροχιασμό του διαλόγου».

Τέλος, το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο διπλωματικούς αξιωματούχους, μετέδωσε την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στην Αστάνα του Καζακστάν στις 21 και 22 τρέχοντος μηνός μεταξύ εκπροσώπων των τριών εγγυητριών δυνάμεων της εκεχειρίας στη Συρία (Ρωσία, Ιράν, Τουρκία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ