Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Φέρνει νέες αντιδραστικές αλλαγές για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Τροπολογία, με την οποία προωθούνται ακόμα πιο αντιδραστικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τους όρους για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων, κατέθεσε χτες βράδυ η κυβέρνηση. Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε εκπρόθεσμη και σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, συνεχίζει και πάει παραπέρα από εκεί που σταμάτησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με τον νόμο 4304/2014, την προσπάθεια για οικονομικό στραγγαλισμό και παρεμπόδιση της πολιτικής δράσης, κυρίως κομμάτων, όπως το ΚΚΕ, που στηρίζονται οικονομικά από το υστέρημα του λαού και αμφισβητούν το καπιταλιστικό σύστημα. Ολα αυτά στο πνεύμα των σχετικών κατευθύνσεων της ΕΕ και με το πρόσχημα της «διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων» και της «εμπέδωσης αισθήματος δικαίου στην κοινωνία ως προς το συγκεκριμένο θεσμό».

Η νέα παρέμβαση μειώνει περαιτέρω από 50 σε 15 ευρώ το ανώτατο όριο ανώνυμης χρηματοδότησης. Το συνολικό ποσό που μπορεί να συγκεντρώσει με αυτόν τον τρόπο ένα πολιτικό κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4%, αντί του 5% που ίσχυε, της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης του προηγούμενου έτους, και το ανώτατο όριο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ κατ' έτος αντί των 100.000 που ίσχυε έως σήμερα.

Καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή του ονοματεπώνυμου και του ΑΦΜ ή του αριθμού ταυτότητας του «χρηματοδότη», στην ουσία δηλαδή ονομαστικοποιεί κάθε προσφορά.

Με την κυβερνητική τροπολογία θεσπίζονται επιπλέον κυρώσεις και ποινές σε κόμματα, όπως και σε υποψηφίους και εκλεγμένους βουλευτές και ευρωβουλευτές, αν παραβούν τις διατάξεις αυτές.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται επιβολή προστίμου μέχρι το 50% της τελευταίας εκάστοτε καταβληθείσας στα κόμματα ή τους συνασπισμούς κομμάτων τακτικής χρηματοδότησης ή έως 150.000 ευρώ για τα πολιτικά κόμματα ή τους συνασπισμούς που δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

Οι στοχεύσεις είναι φανερές. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα να επεκτείνει το αντιδραστικό νομοθέτημα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που το 2014 καταψήφιζε, καταγγέλλοντας μάλιστα - όπως π.χ. η σημερινή υπουργός Ολ. Γεροβασίλη - «φακέλωμα φίλων και μελών που προσφέρουν απ' το υστέρημά τους προκειμένου να συνδράμουν το κόμμα που τους εκφράζει».

Το ΚΚΕ επανειλημμένα και δημόσια έχει τοποθετηθεί πάνω στο θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι για κουπόνια μικρών ποσών δεν μπορεί να γίνεται ονομαστικοποίησή τους ούτε να μπαίνει όριο για το ποσό που θα συγκεντρώνεται. Εχει κάνει ακόμα καθαρό ότι έλεγχος στα οικονομικά του Κόμματος μπορεί να γίνεται και γίνεται, αλλά το ΚΚΕ δεν πρόκειται να παραδώσει τα ονόματα των μελών, φίλων και οπαδών που ενισχύουν με μικρά ποσά το Κόμμα. Οτι κύρια πηγή χρηματοδότησής του είναι ο λαός και η οικονομική στήριξη από αυτόν είναι όρος ύπαρξης και ταυτόχρονα σημαντικός κρίκος πολιτικής δραστηριότητας για το Κόμμα.

Επανειλημμένα - όπως και κατά την ψήφιση του προηγούμενου σχετικού νόμου - έχει καταγγείλει ότι ρυθμίσεις όπως αυτές, ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους, προστίθενται στο πλέγμα των νόμων για τη λειτουργία των κομμάτων, οι οποίοι στόχο έχουν τη θωράκιση της αστικής εξουσίας και τη διαμόρφωση κομμάτων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν θα αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ