Παρασκευή 5 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Νέα ώθηση σε διεργασίες για την Ενέργεια στη Ν/Α Μεσόγειο

Από τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον Σαουδάραβα βασιλιά
Από τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον Σαουδάραβα βασιλιά
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΡΙΑΝΤ.--

Πρόσθετα δεδομένα στις ήδη σφοδρές κόντρες που μαίνονται για τον έλεγχο της Ενέργειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο γεννά η επίσημη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στη Σαουδική Αραβία, η πρώτη που έκανε ποτέ Κύπριος ηγέτης στο συγκεκριμένο κράτος, σε μια περίοδο μάλιστα σύνθετων διεργασιών για όλα τα φλέγοντα μέτωπα σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο.

Ελληνοκυπριακά ΜΜΕ υποστήριζαν χτες ότι «σε νέα βάση τίθενται πλέον οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Σαουδική Αραβία, με τη Λευκωσία να ευελπιστεί για ενεργό εμπλοκή της πετρελαιοπαραγωγού αυτής χώρας στα ενεργειακά του νησιού μας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της κυπριακής κυβέρνησης, η επίσκεψη αναμόχλευσε το έντονο ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών για τις ενεργειακές ισορροπίες σε όλη την περιοχή. Συγκεκριμένα, κατά τις επαφές που είχε στο Ριάντ ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, «προέκυψε» το ενδιαφέρον του ομίλου «Saudi Aramco» για να δραστηριοποιηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο υπουργός συνάντησε αξιωματούχους των σαουδαραβικών υπουργείων Εμπορίου και Ενέργειας, αλλά και στελέχη της «Saudi Aramco», τα οποία εξέφρασαν ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ, «λόγω κυρίως της σταθερότητας της Κύπρου ως κράτους - μέλους της ΕΕ, καθώς και της γεωλογίας του εδάφους της χώρας και των προοπτικών της Κύπρου ως ενεργειακού κέντρου».

Ο συγκεκριμένος όμιλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους πετρελαϊκούς κολοσσούς στον κόσμο και διεκδικεί ρόλο στις ενεργειακές ανακατατάξεις που προχωρούν, όπως βέβαια και οι ανταγωνιστές του.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και για χρόνια στέλεχος της «Aramco», Πάνος Κελάμης, χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το ενδιαφέρον της εταιρείας αυτής και αναδεικνύοντας ευρύτερες προεκτάσεις, σχολίασε: «Σίγουρα το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αλλά και η "Αramco" αναζητούν μια πύλη προς την Ευρώπη, γι' αυτό και εκτιμώ πως η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει αυτόν το ρόλο, να αποτελέσει πύλη εσόδου όχι μόνο της "Aramco" αλλά και της Σαουδικής Αραβίας στην Ευρώπη. Είναι κάτι που η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αξιοποιήσει δεόντως». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο όμιλος αναζητεί πηγές φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο, εκτιμώντας: «Κοιτάζουν για φυσικό αέριο για έναν και μόνο λόγο. Η "Aramco" ξοδεύει καθημερινά 1,8 εκατ. βαρέλια για ηλεκτροδότηση των μεγάλων πόλεων και τη συντήρηση διυλιστηρίων κ.λπ. Θα ήταν προτιμότερο να αλλάξει την πηγή από υγροποιημένο σε φυσικό αέριο, γι' αυτό αναζητεί πηγές φυσικού αερίου στον κόσμο, εξ ου και φυσιολογικό το ενδιαφέρον της για την κυπριακή ΑΟΖ».

Η Κύπρος, συνέχισε, λόγω της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της Ενέργειας, αφού ενώνει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή. «Είναι σημαντικό να μάθουμε από την "Aramco", μια εθνική εταιρεία πετρελαίου που λειτουργεί αυτόνομα παρά το ότι υπάγεται στους νόμους του βασιλείου. Αυτό πρέπει να πετύχουμε και στην Κύπρο, θα μας βοηθήσουν και θα αναδείξουν το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή».

«Πύλη σταθερότητας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε θετική αποτίμηση της επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας ότι «εκπληρώνεται ένας από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου για ενίσχυση των σχέσεών της με τις χώρες του Κόλπου». Ο εκπρόσωπος επεσήμανε τη συνάντηση που είχε ο Ν. Αναστασιάδης με τον γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου και ανέδειξε το ρόλο και τη βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες της περιοχής του Κόλπου.

Την ίδια στιγμή, αστοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι οι καλές σχέσεις Λευκωσίας - Ριάντ μπορούν να ασκήσουν θετικά πίεση και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με το σκεπτικό ότι το Ριάντ πλέον διαφοροποιείται σε αρκετές περιπτώσεις από επιλογές της Αγκυρας (βλ. «κρίση» με Κατάρ).

Γίνεται σαφές ότι οι σχέσεις Λευκωσίας - Ριάντ θα αναπτυχθούν στο φόντο συνολικότερων σχεδιασμών που προχωρούν, με τη «συμβολή» ασφαλώς και ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ελληνοκυπριακά ΜΜΕ επικαλούνταν επισημάνσεις κυβερνητικών στελεχών ότι η Λευκωσία έστειλε το μήνυμα πως έχει βούληση και ικανότητα να συνδράμει ως γεφυροποιός σε συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή και να συμβάλει στην επικράτηση της ειρήνης και της ασφάλειας, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης αλλά και λόγω της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο μεταξύ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τακτικές διαβουλεύσεις που θα γίνονται ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών, δύο φορές το χρόνο, «για συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος». Εκφράστηκε η κοινή βούληση των δύο χωρών για στενότερη επαφή μεταξύ Κυπρίων και Σαουδαράβων επιχειρηματιών, με ανταλλαγές επισκέψεων, αλλά και ειδικότερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του τουρισμού ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μεγάλα κοινά έργα θέλει και η Ρωσία

Προμήνυμα νέας περιπλοκής των ανταγωνισμών σε όλη την περιοχή αποτέλεσε και το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον Κύπριο Πρόεδρο για τη νέα χρονιά.

Σε αυτό τονίζει ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, οι οποίες βασίζονται στις αρχές της εμπιστοσύνης και του αμοιβαίου σεβασμού, αναπτύσσονται σταθερά προς όλες τις κατευθύνσεις», προσθέτοντας πως «η συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και του πολιτισμού, αλλά και οι ανθρώπινοι δεσμοί, διευρύνονται... Είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω προώθηση των μεγάλων κοινών έργων σε διάφορους τομείς. Αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα και της Ρωσίας και της Κύπρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ