Παρασκευή 5 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αντιπαραθέσεις και «αποκαλύψεις» για το περιβάλλον Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Βαθαίνει η κόντρα ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και πρώην στενούς συνεργάτες του που ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα του επιτελείου του, με χαρακτηριστικότερη όλων την περίπτωση του πρώην επικεφαλής στρατηγικής στο Λευκό Οίκο, Στιβ Μπάνον.

Ο Μπάνον, που βρισκόταν σε αυτό το πόστο από τον Γενάρη ως τις αρχές Απρίλη του 2017, φέρεται πως αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες γύρω από το στενό περιβάλλον και τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ στον συγγραφέα Μάικλ Βολφ. Μέρος των «εξομολογήσεων» του Μπάνον στον Βολφ συμπεριλαμβάνεται στο νέο βιβλίο του τελευταίου με τίτλο: «Φωτιά και Οργή: Εντός του Λευκού Οίκου του Τραμπ», που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 9 Γενάρη, εκτός και εάν στο μεταξύ οι δικηγόροι του Αμερικανού Προέδρου καταφέρουν να το μπλοκάρουν. Ηδη χτες έστειλαν εξώδικο στον Μπάνον, υποστηρίζοντας ότι έχει παραβιάσει συμφωνία εμπιστευτικότητας όταν ανέλαβε το πόστο στο Λευκό Οίκο.

Ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ, που εξασφάλισαν πρόσβαση στο υλικό του βιβλίου που βασίστηκε σε 200 συνεντεύξεις δίχως αναφορά σε πηγές, φέρεται πως μεταξύ άλλων αποκαλύπτει τη γνώμη του Στιβ Μπάνον για τις προεκλογικές συναντήσεις του μεγαλύτερου γιου του Προέδρου (Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος), του γαμπρού του Προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, και άλλων με την Ρωσίδα δικηγόρο Ναταλία Βεσελνίτσκα τον Ιούνη του 2016 στην αίθουσα συσκέψεων του πύργου Τραμπ στη Νέα Υόρκη. Η άποψη του Μπάνον είναι πως αυτές οι συναντήσεις, «που έγιναν δίχως την παρουσία δικηγόρων», είναι «προδοτικές» και πως θα έπρεπε να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του ανεξάρτητου ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, που ερευνά την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Μεταξύ άλλων, το βιβλίο του Βολφ αναφέρει πως το προεκλογικό επιτελείο και ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ σοκαρίστηκαν από τη νίκη τη βραδιά των εκλογών το Νοέμβρη του 2016. Επίσης, γίνονται αναφορές, ως Τζ-ιβάνκα, στη μεγαλύτερη κόρη του Προέδρου Τραμπ, Ιβάνκα και τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ, θεωρώντας το ζευγάρι ως βασική πηγή προέλευσης οτιδήποτε κακού προερχόταν από τον Λευκό Οίκο. Ακόμα αναφέρεται ότι η Ιβάνκα προετοιμάζεται για να γίνει η πρώτη Αμερικανίδα Πρόεδρος, αλλά και ότι διακωμωδεί τον πατέρα της για τη βαφή και την κόμμωσή του.

Διαλύουν την επιτροπή έρευνας εκλογικών καταλόγων

Μέσα σε όλα αυτά, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε (χτες ξημερώματα) ότι διαλύει την επιτροπή έρευνας πιθανών κρουσμάτων νοθείας στους εκλογικούς καταλόγους, που είχε συγκροτήσει ο ίδιος, θεωρώντας προεκλογικά ότι υπήρχαν σημαντικά προβλήματα στην εγγραφή ψηφοφόρων στις ΗΠΑ. Η επιτροπή φαίνεται πως δεν είχε καταφέρει να βρει επιλήψιμα στοιχεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ