Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Προωθεί τον αγωγό «East Med»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο ισραηλινό κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου «Israel Natural Gas Lines Company» προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου, με φόντο τα γνωστά σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου (γνωστού ως «East Med») που θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα φτάνει στην Κύπρο και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Ελλάδας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με διευθυντικά στελέχη της παραπάνω εταιρείας, είπε πως μελετάται η «πιθανότητα συμμετοχής της» στα σχέδια κατασκευής του αγωγού εξαγωγής ισραηλινού φυσικού αερίου προς τη νότια Ευρώπη. Εκτίμησε ότι προχωρά το σχέδιο για την εξαγωγή φυσικού αερίου από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου κοιτάσματος «Λεβιάθαν» στην ανατολική Μεσόγειο και πως εξετάζεται η συμμετοχή της «Israel Natural Gas Lines Company» στις εργασίες κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού. Επλεξε δε το εγκώμιο του κρατικού μονοπωλίου, που δημιουργήθηκε το 2003, για τη συμβολή του στην ισραηλινή οικονομία με φόντο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης.

Το κόστος κατασκευής του «East Med», που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, εκτιμάται σε τουλάχιστον 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Πριν από έξι βδομάδες, οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας υπέγραψαν σχετικό μνημόνιο κατανόησης με στόχο την κατασκευή του αγωγού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ