Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017
Ματωμένα πλεονάσματα στις πλάτες του λαού

Σε 1,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα για το 12μηνο του 2017, όπως αποτυπώνουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, ως αποτέλεσμα βέβαια της πρέσας διαρκείας στα κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη ζωτικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας και της εντεινόμενης φοροαφαίμαξης.

Μεταξύ άλλων:

Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) διαμορφώνονται στα 49,7 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 50,7 που είχαν προϋπολογιστεί για το 12μηνο, είναι δηλαδή χαμηλότερες κατά 775 εκατ. ακόμα και σε σχέση με τον «αναθεωρημένο» αντιλαϊκό στόχο.

Το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους κατακρεουργήθηκε στα 320 εκατ. ευρώ, από 741 εκατ. στο 12μηνο του 2016, με περαιτέρω καρατόμηση ύψους 421 εκατ. (μείωση 43%).

Για το λεγόμενο «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» εκταμιεύτηκαν ποσά ύψους μόλις 550 εκατ. ευρώ, κατά πολύ χαμηλότερα ακόμα και από τον προϋπολογισθέντα στόχο για 747 εκατ., σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Το σύνολο των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) εμφανίζεται στα 48,9 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε σε περίπου 12,9 δισ. (από 13,4 δισ. πέρυσι), καθώς παρά τα διαδοχικά μέτρα της φοροληστείας απέναντι στο λαό, εμφανίζονται ρυθμοί «κόπωσης», εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια.

Παράλληλα, η μάζα των έμμεσων φόρων που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε στα 26,9 δισ. ευρώ (από 25,7 δισ. πέρυσι), με «υπέρβαση» σε σχέση με το στόχο, καθώς από το Γενάρη του 2017 ξεκίνησαν και μαζικές ανατιμήσεις για μια σειρά από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Σε ό,τι αφορά το «κλείσιμο» του ΠΔΕ, που κατευθύνεται στη χρηματοδότηση των επιχειρηματιών μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση «άνοιξε το πουγκί» από το «εθνικό σκέλος» της χρηματοδότησης, προκειμένου να καλύψει μέρος της «υποχρηματοδότησης» του προγράμματος από τα κονδύλια της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το «εθνικό σκέλος» του ΠΔΕ έφτασε στα 1,33 δισ., περίπου 330 εκατ. πάνω από το στόχο (1 δισ.). Την ίδια ώρα, τα «συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα» διαμορφώθηκαν στα 4,6 δισ. έναντι στόχου 5,4 δισ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ