Παρασκευή 26 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΙΛΑΝΟ.-- Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν σοβαρά χτες το πρωί, όταν εκτροχιάστηκε τρένο κοντά στο Μιλάνο, την ώρα που πολλοί επιβαίνοντες πήγαιναν στη δουλειά τους. Περίπου 100 άτομα έχουν υποστεί τραύματα, σύμφωνα με το τοπικό τμήμα επειγόντων περιστατικών, ενώ 90 πυροσβέστες επιχειρούσαν εκεί προκειμένου να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα συντρίμμια του τρένου. Η εισαγγελία του Μιλάνου ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος. Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μιλάνου ανέφερε πως έχει αναγνωριστεί μια βλάβη ανάμεσα σε βαγόνια, όμως πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 13 ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων προκάλεσε χτες το απόγευμα έκρηξη νάρκης που πάτησε Ι.Χ. αυτοκίνητο, το οποίο μόλις είχε μπει στο κεντρικό Μάλι από τη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ποινή κάθειρξης από 40 έως 175 χρόνια επέβαλε αργά το βράδυ της Τετάρτης δικαστής στο Μίσιγκαν σε βάρος του 54χρονου αθλίατρου της Εθνικής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ, Λάρι Νάσαρ, για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις σε πολλές δεκάδες αθλήτριες, ανάμεσα στις οποίες και τουλάχιστον τρεις με χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΝΤΟΧΑ.-- Προχωρούν τα παζάρια μεταξύ αξιωματούχων Ρωσίας και Κατάρ για την πώληση του προηγμένου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος «S-400», δήλωσε χτες ο Καταριανός πρέσβης στη Ρωσία.

ΣΑΓΚΑΗ.-- Κινέζοι νευροεπιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Σούτζχου της ανατολικής Κίνας ανακοίνωσαν πως κατάφεραν να κλωνοποιήσουν δύο μαϊμούδες μακάκους, με την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε πριν από 22 χρόνια από γενετιστές στο Εδιμβούργο της Σκοτίας για τη δημιουργία του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού, της προβατίνας Ντόλι. Πρόσθεσαν πως οι μαϊμούδες, που γεννήθηκαν πριν από περίπου δύο μήνες, φέροντας τα ονόματα Ζονγκ Ζονγκ και Χούα Χούα, μεγαλώνουν φυσιολογικά και ένας τρίτος κλώνος τους θα γεννηθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Τόνισαν ότι θα χρησιμοποιηθούν σε έρευνες για νευρολογικές, αυτοάνοσες ασθένειες και τον καρκίνο, και ξεκαθάρισαν πως δεν σκοπεύουν να διενεργήσουν πειράματα στην κατεύθυνση της κλωνοποίησης ανθρώπων.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Αξιωματούχοι των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν χτες στο ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων πως κατάσχεσαν μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών σε περιοχές του ανατολικού Ιράν που είχαν εισαχθεί από τη Σαουδική Αραβία. Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, χειροβομβίδες και ρουκέτες από τη Σαουδική Αραβία βρέθηκαν στα χέρια ομάδας Κούρδων αυτονομιστών στην περιοχή Μάριβαν, κοντά στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) εξέφρασε χτες «έντονη ανησυχία» από τις αναφορές για «βάρβαρες και αποτρόπαιες συνοπτικές εκτελέσεις» στη Βεγγάζη, έπειτα από φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν και εμφανίζουν τουλάχιστον εννέα ανθρώπους να εκτελούνται στο σημείο όπου σημειώθηκε την Τετάρτη διπλή βομβιστική επίθεση. Η UNSMIL με ανάρτησή της στο twitter ανέφερε ότι ο εκτελεστής είναι ο Μαχμούντ αλ Γουερφάλι, ένας διοικητής Ειδικών Δυνάμεων, για τον οποίο το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο (ΔΠΔ) έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία διεξαγωγής αντίστοιχων εκτελέσεων.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Οι γέννες με καισαρική τομή είναι πολύ σπάνιες σε κάποιες χώρες, κυρίως στην Αφρική, και πολύ συχνές σε άλλες, όπως στη Λατινική Αμερική, αναφέρει έκθεση που πραγματοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του ΟΗΕ. Τα υψηλότερα επίπεδα καισαρικών τομών παρατηρήθηκαν στη Δομινικανή Δημοκρατία, σε ποσοστό 58,9%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό (0,6%) παρατηρήθηκε στο Νότιο Σουδάν.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι τις 2 Φλεβάρη η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου της Λι Κετσιάνγκ, με στόχο την ανάπτυξη διμερών στρατηγικών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ