Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αγωνιστικός βηματισμός κόντρα στην πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας

Την προσήλωση της πλειοψηφίας της διοίκησης στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τις στρατηγικές επιλογές της μεγαλοεργοδοσίας επιβεβαίωσαν οι εργασίες του 51ου Απολογιστικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ).

Οπως επισημαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ, οι εργασίες του Συνεδρίου (30 - 31 Γενάρη) έγιναν με διαδικασίες «fast track», με τις δυνάμεις αυτές να επιδιώκουν να απουσιάσει κάθε ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων και κυρίως κάθε προσπάθεια για οργάνωση του αγώνα τους.

Παρότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες για την κλαδική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της. «Η πρόθεση της ηγετικής ομάδας των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και αυτών που ανοιχτά συντάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, να υπογράψουν για μια ακόμη φορά συλλογικές συμβάσεις μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, είναι δεδομένη», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία και υπογραμμίζει την τεράστια ευθύνη που βαραίνει την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, «όχι μόνο για όσα έχει μέχρι σήμερα συμφωνήσει με τους εργοδότες, αλλά και για όσα ακόμη έχει σκοπό να υπογράψει», συμβάλλοντας στο ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων. «Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ δεν είπαν κουβέντα εισηγητικά, μόνο στο τέλος του συνεδρίου ψέλλισαν ότι πρότειναν στους ξενοδόχους "αύξηση" 1% το 2018 και 1% το 2019, που επιβάλλει για δύο ακόμη χρόνια μισθούς φτώχειας σε κλάδο που γνωρίζει τη μεγαλύτερη κερδοφορία των τελευταίων 50 χρόνων», αναφέρει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας επανέλαβαν και από το βήμα του Συνεδρίου την προσήλωσή τους «στην καπιταλιστική ανάπτυξη και στη συνεργασία με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι στρατηγικές επιλογές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που επιδιώκουν την αύξηση της εκμετάλλευσής μας για να σταθεροποιήσουν την αύξηση της κερδοφορίας τους», σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του προέδρου της Ομοσπονδίας στις επιπτώσεις που έχει το «ποιοτικό έλλειμμα στα Εργασιακά», όχι στους εργαζόμενους, αλλά στην «αναπτυξιακή συμβολή του Τουρισμού στην οικονομία», οι διαπιστώσεις ότι η ανάπτυξη «δεν έρχεται με ευχολόγια» και ότι η «προσέλκυση επενδύσεων απαιτεί σταθερό φορολογικό περιβάλλον».

«Τα σωματεία του κλάδου να συμβάλουμε στην αποκάλυψη του ρόλου τους σε όλους τους εργαζόμενους. Κανείς και σε καμία περιοχή δεν πρέπει να αφήνει απ' έξω από τη συζήτηση τις ημέρες και τα έργα τους», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, πρόβαλαν τη δράση των ταξικών σωματείων το τελευταίο δίχρονο, το διεκδικητικό τους πλαίσιο, την ανάγκη για δράση με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή, το επόμενο διάστημα κλιμακώνουν τη δράση τους στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, των πλειστηριασμών και της ανεργίας.

«Οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων από σωματεία που δεν έχουν παραδοθεί στο συμβιβασμό και την υποταγή, με τα οποία δηλητηριάζουν οι παρατάξεις που πλειοψηφούν σήμερα στην Ομοσπονδία, απέδειξαν ότι η λογική τού "τίποτε δεν γίνεται" αφορά αυτούς που τίποτε δεν κάνουν, που δεν θέλουν να κάνουν γιατί είναι στρατευμένοι εχθροί του κινήματος», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία και καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους που προβληματίζονται για την «κατρακύλα» της πλειοψηφίας να συμβάλουν στην προσπάθεια για αγωνιστικό βηματισμό στον κλάδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ