Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Η δράση των μελών του σωματείου μέσα στους χώρους δουλειάς ανοίγει δρόμους

Από τις παρεμβάσεις του Συλλόγου στο «εκπτωτικό χωριό» στα Σπάτα

FOTIS KARABETSOS

Από τις παρεμβάσεις του Συλλόγου στο «εκπτωτικό χωριό» στα Σπάτα
Οργανώνοντας την παρέμβασή μας στον κλάδο, μπροστά στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος συζήτησε έγκαιρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, θέσαμε ως στόχο μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις να φτάσουμε με το πλαίσιό μας, με τις ανακοινώσεις μας πιο πλατιά, να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους, ιεραρχώντας κυρίως σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα, αποθήκες.

Απευθυνθήκαμε σε όλα τα σωματεία του κλάδου και στα εργοδοτικά, σε μεμονωμένους συνδικαλιστές, με αιχμή τα ζητήματα των Συλλογικών Συμβάσεων και το απεργιακό δικαίωμα.

Σε μεγάλο βαθμό έγινε προσπάθεια να αποκαλύψουμε τη στάση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Τους στριμώξαμε, γι' αυτό και η αντιΠΑΜΕ προπαγάνδα τους δυνάμωσε.

Παρεμβήκαμε για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου, για τα ζητήματα ωραρίου, της κυριακάτικης αργίας, τις απολύσεις, την απληρωσιά.

Από την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, μέσα από τη δράση μας καταγράψαμε θετικά βήματα, μετρήσαμε ένα σημαντικό αριθμό εγγραφών στο σωματείο.

Προφανώς, βέβαια, δεν χωράει καμιά επανάπαυση: Εχουμε να αναμετρηθούμε με πολλές ακόμα δυσκολίες και καθυστερήσεις, σε ζητήματα που έχουμε εντοπίσει και προηγούμενα.

Είναι για παράδειγμα σημαντικό ζήτημα η πείρα απ' όλη αυτήν την παρέμβαση να γίνεται συλλογικό κτήμα, όχι μόνο στα μέλη του ΔΣ, αλλά και σε μέλη του σωματείου. Μπροστά στο σχεδιασμό της αγωνιστικής συνέχειας, έχει σημασία να συζητήσουμε τα συμπεράσματα από τη δράση μας.

Πέρα από τη δουλειά με βάση τις εξελίξεις και τα κεντρικά μέτωπα, είναι ανάγκη να περπατήσει πιο αποτελεσματικά ένα σταθερό σχέδιο που θα παίρνει υπόψη τον κλάδο, θα έχει στραμμένο το βλέμμα μέσα στους εργασιακούς χώρους, στα μέλη του σωματείου.

Θέτουμε, για παράδειγμα, στόχο για συσπείρωση νέων δυνάμεων και έτσι πρέπει, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια στη δουλειά με τους εργαζόμενους που είναι ήδη μέλη του σωματείου, που μπορούν να πολλαπλασιάσουν τη δυνατότητα να φτάσουμε πιο πλατιά.

Μια τέτοια πείρα από το προηγούμενο διάστημα βγαίνει από την παρέμβασή μας στο «εκπτωτικό χωριό» στα Σπάτα. Ηταν τα μέλη του σωματείου μας στο χώρο αυτά που αποτέλεσαν το μάτι και το αυτί του σωματείου, που μας έκαναν να καταλάβουμε έγκαιρα την ανάγκη και τις δυνατότητες μιας τέτοιας παρέμβασης, μέσα από την οποία μετρήσαμε και πολλές εγγραφές στο σωματείο. Με αντίστοιχο τρόπο πρέπει να δούμε τη δουλειά μας από 'δώ και πέρα και στο συγκεκριμένο χώρο και συνολικότερα. Για να μιλάμε για οργανωμένη - συλλογική δράση, για ανασύνταξη του κινήματος, πρέπει ο σχεδιασμός του σωματείου να στοχεύει στην αξιοποίηση όλων των μελών του.

Λαμβάνουμε υπόψη ότι απευθυνόμαστε σε έναν κλάδο όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι νέοι ηλικιακά. Εχουν άγνοια ή ακόμα και αρνητική στάση απέναντι στα σωματεία, επηρεασμένοι από τη συστηματική παρέμβαση του συστήματος. Πολλοί δεν γνωρίζουν π.χ. τι είναι απεργία. Με αυτήν την έννοια, η προπαγάνδα μας πρέπει να δουλευτεί πιο εύστοχα, αν θέλουμε να ακουμπάμε σε αυτό το σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων.

Υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες που αν τις δουλέψουμε κι εμείς οι ίδιοι, θα τρίβουμε τα μάτια μας. Π.χ. έχουμε το παράδειγμα εργαζομένων σε κάποιο από τα εμπορικά που εμείς με κόπο προσπαθούμε να παρέμβουμε, να θέσουμε πλαίσιο πάλης, οι οποίοι συζήτησαν με μέλος μας και έβαλαν αίτημα (ρεπό σε όλους), αποφάσισαν παρέμβαση στην εργοδοσία. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στο «εκπτωτικό χωριό» εντοπίζουν ως κύριο πρόβλημα τη μεταφορά και την εντατικοποίηση. Είναι στο χέρι μας να πιάσουμε και να ενισχύσουμε, να «γονιμοποιήσουμε» την όποια διάθεση υπάρχει.

Το επόμενο διάστημα πέφτει μεγάλο βάρος στις πλάτες. Μπορούμε με πιο σταθερά και αποφασιστικά βήματα να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας. Το σωματείο μας έχει πάρει απόφαση από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση να πάμε στα τέλη Φλεβάρη σε νέα συνέλευση για το σχέδιο ΣΣΕ στον κλάδο. Εχουμε αποφασίσει να ανοίξουμε πιο έντονα τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, να αναδείξουμε το μέγεθος του προβλήματος. Στοχεύουμε ακόμα να πάρουμε πολλές πρωτοβουλίες που θα πιάνουν κάθε πτυχή της ζωής του εργαζόμενου.

Το σχέδιο και η δράση μας δεν επιδιώκουν μόνο την αναγνώριση του ΠΑΜΕ, των σωματείων μας. Εχουμε καθήκον να παλέψουμε για την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων, κόντρα στις δυσκολίες και τα εμπόδια που μπαίνουν.

Ντίνα ΓΚΟΓΚΑΚΗ

Πρόεδρος Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ