Σάββατο 10 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενταση συγκρούσεων και αντιθέσεων

Από τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο Αφρίν

Copyright 2018 The Associated

Από τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο Αφρίν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Κόκκινο» χτυπά τα τελευταία 24ωρο, και πάλι, το θερμόμετρο των στρατιωτικών συγκρούσεων στη Συρία. Οχι μόνο στον κουρδικό θύλακα Αφρίν, όπου συνεχίζεται από τις 20 Γενάρη η τουρκική χερσαία επέμβαση κατά των Κούρδων των δυνάμεων ΥPG, αλλά και σε περίχωρα της ανατολικής συριακής πόλης Ντέιρ Εζόρ, όπου φιλοκυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίστηκαν την Πέμπτη τα ξημερώματα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, με αποτέλεσμα πάνω από 100 νεκρούς και πολλές δεκάδες τραυματίες.

Εκπρόσωπος της διοίκησης των Κούρδων στο Αφρίν, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της χερσαίας επέμβασης της Τουρκίας στην περιοχή τους, διέψευσε τους ισχυρισμούς της Αγκυρας για πάνω από 900 μαχητές νεκρούς, λέγοντας ότι μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 120 άτομα, μεταξύ των οποίων 26 παιδιά και 17 γυναίκες. Ο ίδιος τόνισε ότι από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς και τα πυρά των (υποστηριζόμενων από την Αγκυρα) μισθοφόρων του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πάνω από 60.000 άνθρωποι.

Συναντήσεις των Αμερικανών σε Τουρκία και Βρυξέλλες

Με φόντο την ατέλειωτη λίστα θυμάτων του πολυετούς πολέμου εντείνονται και οι κόντρες σε διάφορα επίπεδα μεταξύ μελών διαφόρων λυκοσυμμαχιών, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Αυτό το Σαββατοκύριακο βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, ε.α. στρατηγός Χ. Μακμάστερ, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αντιδράσεις της Αγκυρας για τη στρατιωτική και άλλη υποστήριξη που παρέχουν χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και «στρατιωτικοί σύμβουλοι» στους Κούρδους των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) στους οποίους συμμετέχουν και αυτοί των «Λαϊκών Δυνάμεων Προστασίας» (YPG), που θεωρούνται από την Τουρκία «τρομοκρατική οργάνωση - παρακλάδι του ΡΚΚ».

Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ δεν επιστρατεύει μόνο τον ε.α. στρατηγό Μακμάστερ, καθώς στέλνει τις επόμενες μέρες στην Αγκυρα και τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ενδεχομένως και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν. Το ίδιο διάστημα προγραμματίστηκε συνάντηση στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας ε.α. στρατηγό Τζέιμς Μάτις και τον Τούρκο ομόλογό του, Νουρετίν Τσανικλί, για να συζητήσουν τα σχέδια της Αγκυρας για διεύρυνση της τουρκικής χερσαίας εισβολής από το Αφρίν στον παρακείμενο κουρδικό θύλακα Μάνμπιτζ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Anadolu», βρίσκονται τουλάχιστον 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες

Επικοινωνία Ροχανί - Ερντογάν

Τα προβλήματα ανάμεσα σε ΗΠΑ - Τουρκία δεν είναι τα μόνα. Εντάσεις υπάρχουν και στον τριμερή συνασπισμό Ρωσίας - Τουρκίας και Ιράν στη Συρία. Μετά την αποδοκιμασία της τουρκικής χερσαίας επέμβασης στις αρχές της βδομάδας από τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί, αργά το βράδυ της Πέμπτης ακολούθησε «συμφιλιωτική» τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ιρανό ηγέτη και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν. Ο Ροχανί επισήμανε τη σημασία «προώθησης» της τριμερούς συνεργασίας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, προειδοποιώντας με νόημα για τις «περιφερειακές απειλές στα συμφέροντα του Ιράν, της Τουρκίας και άλλων ισλαμικών χωρών» από τις εκεί συγκρούσεις... Στη συνέχεια, αμφότεροι χαιρέτισαν την επικείμενη Σύνοδο Ιράν, Ρωσίας, Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Πούτιν και Μακρόν

Παράλληλα, την Πέμπτη έγινε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου Πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, σε σχέση «με την προώθηση των ενδοσυριακών συνομιλιών» στη Γενεύη, με βάση όσα συμφωνήθηκαν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας για τη συγκρότηση «Συριακού Εθνικού Κογκρέσου». Η επικοινωνία αυτή ενδεχομένως να μείωσε προσωρινά την ένταση που προκάλεσαν οι πρόσφατες καταγγελίες της Γαλλίας για τη χρήση «χημικών όπλων από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις», ενώ την Παρασκευή και η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί δήλωσε ότι «καθώς δεν υπάρχουν "βεβαιότητες" όσον αφορά τις φερόμενες χημικές επιθέσεις στη Συρία, η κόκκινη γραμμή που έχει οριστεί από τον Πρόεδρο Μακρόν για ενδεχόμενη γαλλική απάντηση δεν έχει προς το παρόν παραβιαστεί».

Οι κατηγορίες για «χημικές επιθέσεις» προβάλλονται από τις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν ότι από τις αρχές Γενάρη έχουν καταγραφεί στη Συρία «τουλάχιστον έξι επιθέσεις με χλώριο». Η συριακή κυβέρνηση διέψευσε στα τέλη Γενάρη το γεγονός η Μόσχα, σύμμαχος της Δαμασκού, κατήγγειλε από την πλευρά της μια «εκστρατεία προπαγάνδας», υπογραμμίζοντας πως «οι δράστες δεν έχουν ταυτοποιηθεί».

Την Πέμπτη, αυτές οι (χωρίς αποδείξεις) κατηγορίες προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του Ρώσου πρέσβη στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπέντζια, που χαρακτήρισε «επονείδιστες» τις προσπάθειες «ορισμένων χωρών» να κατηγορηθεί η Ρωσία για ανάμειξη σε επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία. Ο ίδιος τόνισε με νόημα ότι «αυτά τα χημικά επεισόδια εντείνονται και συμβαίνουν όποτε διαφαίνεται στον ορίζοντα κάτι θετικό στο πολιτικό μέτωπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ