Σάββατο 10 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προωθούν νέα πιο επικίνδυνα πυρηνικά όπλα

«Οχι άλλα Ναγκασάκι» γράφει ένα από τα πανό διαδηλωτών που πριν χρόνια διαμαρτύρονταν έξω από την έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη για τα πυρηνικά όπλα ιμπεριαλιστικών δυνάμεων...
«Οχι άλλα Ναγκασάκι» γράφει ένα από τα πανό διαδηλωτών που πριν χρόνια διαμαρτύρονταν έξω από την έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη για τα πυρηνικά όπλα ιμπεριαλιστικών δυνάμεων...
Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, έχει δημοσιοποιήσει το νέο «Στρατηγικό Σχέδιο Εθνικής Ασφάλειας», τη «Στρατηγική Εθνικής Αμυνας» και ένα νέο «πυρηνικό δόγμα». Το τελευταίο σχέδιο, που αφορά τον «εκσυγχρονισμό» του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου και τη διάθεση μέρους αυτού σε συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ, με ανάλογο επιμερισμό κόστους, δημοσιοποιήθηκε την προπερασμένη Παρασκευή. Αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει τους σχεδιασμούς των Αμερικανών ιμπεριαλιστών για κλιμάκωση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Το νέο «πυρηνικό δόγμα» της κυβέρνησης Τραμπ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παραγωγή όπλων «χαμηλότερης ισχύος», ώστε να καταστεί εφικτή η χρησιμοποίησή τους σε περιφερειακές και άλλες συγκρούσεις, όπου θεωρείται πως διακυβεύονται «σοβαρά εθνικά συμφέροντα» των ΗΠΑ.

Είναι προφανές πως τα επικίνδυνα σχέδια του Πενταγώνου για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για τους λαούς, που δεκαετίες τώρα υποφέρουν από τις κατά καιρούς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στις οποίες, στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκαν συμβατικά όπλα. Με εξαίρεση, βεβαίως, τη χρήση ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, πριν από δύο περίπου δεκαετίες, στην επέμβαση στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, με πρόσχημα «τα δικαιώματα» των Κοσσοβάρων Αλβανών...

Σχέδια για νέα όπλα

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, και άλλα στελέχη του Πενταγώνου, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων στις αρχές της βδομάδας το νέο πυρηνικό δόγμα, επιβεβαίωσαν ότι σκοπεύουν να αποκτήσουν (τάχα για να ...διαπραγματευτούν οι ΗΠΑ από καλύτερη θέση με τους Ρώσους τα επόμενα χρόνια) δύο νέα πυρηνικά όπλα: Ενα νέου τύπου πύραυλο μικρής ισχύος που θα εκτοξεύεται από υποβρύχιο (κατηγορία που δεν καλύπτεται από σχετικές διεθνείς συνθήκες) και έναν πυρηνικό πύραυλο θαλάσσης - εδάφους, που, εφόσον τεθεί στη διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων, θα παραβιάσει σχετικές συμφωνίες.

Επίσης, ο υπεύθυνος του Τομέα Στρατηγικών Δυνατοτήτων του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, Γκρεγκ Γουίβερ, υπαινίχθηκε εμμέσως πλην σαφώς την προπερασμένη Παρασκευή ότι ένας νέος πύραυλος με πυρηνική γόμωση, που θα είναι έτοιμος σε επτά με δέκα χρόνια, μπορεί να εγκαταλειφθεί εάν η Ρωσία δεχτεί να εφαρμόσει επαληθεύσιμα μέτρα ελέγχου των πυρηνικών όπλων. Το ίδιο επιχείρημα προέβαλε προ ημερών και ο υπουργός Αμυνας ε.α. στρατηγός Τζ. Μάτις, στο πλαίσιο νέας διαπραγμάτευσης με τους Ρώσους για τη νέα «Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών Οπλων» (START) που ισχύει έως το Φλεβάρη του 2021. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως τα επιτελεία των Αμερικανών ιμπεριαλιστών δεν σκοπεύουν να ξοδέψουν δισεκατομμύρια δολάρια μόνο και μόνο για λόγους διαπραγμάτευσης. Το γεγονός ότι σχεδιάζουν πυρηνικά όπλα «χαμηλής ισχύος» αποκαλύπτει τα σχέδια για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ανταγωνισμών στο μέλλον, ιδιαίτερα όσο θα αποκτά μεγαλύτερη ισχύ η Κίνα, που θεωρείται ο πιο πιθανός μεγαλύτερος αντίπαλος των ΗΠΑ τον 21ο αιώνα.

Τα προσχήματα

«Ενώ οι ΗΠΑ συνέχισαν να μειώνουν τον αριθμό και την ποιότητα των πυρηνικών όπλων (σ.σ. επί περίπου μία 20ετία), άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση. Πρόσθεσαν νέους τύπους πυρηνικών δυνατοτήτων στα οπλοστάσιά τους, αύξησαν την υπεροχή των πυρηνικών τους δυνάμεων (...) και την επιθετική συμπεριφορά και σε διάστημα και κυβερνοδιάστημα. Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει παράνομα την επιδίωξη για απόκτηση πυρηνικών όπλων και πυραύλων, παραβιάζοντας άμεσα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας (JCPOA). Παρ' όλα αυτά διατηρεί την τεχνολογική ικανότητα και υπεραρκετές εγκαταστάσεις για να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο μέσα σε ένα χρόνο, όποτε και αν αποφασίσει να το κάνει».

Αυτά υπογραμμίζονται ενδεικτικά στην εισαγωγή του νέου «πυρηνικού δόγματος» της κυβέρνησης Τραμπ, προκειμένου να δικαιολογηθούν τα σχέδια ενίσχυσης του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου. Ωστόσο, οι συντάκτες του δόγματος δεν διστάζουν σε επόμενο σημείο να υποστηρίξουν ότι οι ΗΠΑ «δεν επιθυμούν να αντιμετωπίζουν ούτε τη Ρωσία, ούτε την Κίνα σαν αντιπάλους, αλλά επιδιώκουν σταθερές σχέσεις και με τις δύο».

Αναφερόμενοι στην περίπτωση της Ρωσίας, επισημαίνουν ότι η στάση της Μόσχας «στην Κριμαία άλλαξε ουσιωδώς την εποικοδομητική προσέγγιση» που τηρούσαν οι δύο χώρες εδώ και δεκαετίες. «Αναζητούμε συνθήκες που θα επιτρέψουν ξανά διάφανη και εποικοδομητική στάση με τη Ρωσία», αναφέρουν χαρακτηριστικά χτυπώντας «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», πάνω στις προσπάθειές τους να προωθήσουν τα νέα σχέδια, που προδίδουν ένταση των εξοπλισμών, στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται παγκόσμια...

Επισημαίνουν, πάντως, πως δεν αντιμετωπίζουν το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ μόνο ως μέσο αποτροπής «σοβαρής επίθεσης», εκτιμώντας ότι τα πυρηνικά όπλα, μεταξύ άλλων, μπορούν να συμβάλλουν σε:

  • Αποτροπή πυρηνικής και μη πυρηνικής επίθεσης.
  • Καθησυχασμό συμμάχων και εταίρων.
  • Επίτευξη αμερικανικών επιδιώξεων εάν αποτύχει η αποτροπή.
  • Ικανότητα να αντισταθμίσεις ένα αβέβαιο μέλλον.

Σημειώνουν χαρακτηριστικά στη συνέχεια: «Οι πυρηνικές δυνατότητες των ΗΠΑ δεν μπορούν αν αποτρέψουν μία ολοκληρωτική σύρραξη, ούτε και θα έπρεπε. Ομως συμβάλλουν μοναδικά στην αποτροπή πυρηνικής και μη επίθεσης. Είναι απαραίτητα για αυτούς τους σκοπούς, καθώς μη πυρηνικές δυνάμεις μπορούν επίσης να παίξουν αποτρεπτικούς ρόλους, αλλά δεν παρέχουν εφάμιλλα αποτρεπτικά αποτελέσματα».

Προειδοποιεί έτσι τους «πιθανούς αντιπάλους» των ΗΠΑ:

  • «Οι ΗΠΑ μπορούν να τους αναγνωρίσουν και να τους θεωρήσουν υπόλογους για επιθετικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων και νέων μορφών επίθεσης.
  • Θα νικήσουμε μη πυρηνικές στρατηγικές επιθέσεις.
  • Οποιαδήποτε πυρηνική κλιμάκωση δεν θα επιτύχει τους στόχους τους, αλλά αντίθετα θα προκαλέσει μη επιθυμητές συνέπειες σε αυτούς.
  • Οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν ευέλικτη πολιτική για να αποτρέψουν αποτελεσματικά ένα ευρύ φάσμα απειλών και αντιπάλων.
  • Οι ΗΠΑ θα σκεφτούν τη χρήση πυρηνικών όπλων "σε ακραίες καταστάσεις για να υπερασπιστούν τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων τους". Παρ' όλα αυτά, εάν η αποτροπή αποτύχει, τότε οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να τελειώσουν οποιαδήποτε σύγκρουση με το "χαμηλότερο δυνατό επίπεδο ζημιάς και υπό τους καλύτερους κατά το δυνατόν όρους για τις ΗΠΑ, τους συμμάχους και τους εταίρους τους"».

Σχεδιάζεται έτσι οι ΗΠΑ να αντικαταστήσουν τις απαραίτητες πυρηνικές εγκαταστάσεις, να εκσυγχρονίσουν τα κέντρα πυρηνικής διοίκησης, ελέγχου και τηλεπικοινωνιών (Nuclear Command 3) και να ενισχύσουν την ολοκλήρωση του πυρηνικού και μη στρατιωτικού σχεδιασμού. Θα τα κάνουν όλα αυτά «σε συνεννόηση με συμμάχους που αντιμετωπίζουν πυρηνικές απειλές και θα εξετάσουν ευκαιρίες για επιπρόσθετο επιμερισμό (οικονομικών) βαρών στους συμμάχους για την ενίσχυση της πυρηνικής αποτρεπτικής ισχύος».

Με φόντο μελλοντικά παζάρια...

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η σημερινή «στρατηγική τριπλή πυρηνική δύναμη των ΗΠΑ» στηρίζεται τις τελευταίες δεκαετίες σε υποβρύχια εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους (SLBM), διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) και στρατηγικά βομβαρδιστικά που μεταφέρουν μεταξύ άλλων και πυραύλους «Κρουζ» (ALCM). Αναφέρονται «στόχοι για εκσυγχρονισμό» αυτών των τριών ειδών πυρηνικών όπλων από το 2020 έως τουλάχιστον το 2029, ενώ προτείνεται σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για τον εκσυγχρονισμό του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να εξετάσουμε ευκαιρίες για τον έλεγχο όπλων που επιτρέπουν στις ενδιαφερόμενες πλευρές συμμόρφωση, προβλεψιμότητα και διαφάνεια, αλλά και δεκτικότητα σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο πυρηνικών όπλων, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν και εφόσον το πιθανό αποτέλεσμα βελτιώνει την ασφάλεια των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων τους», επισημαίνεται στον επίλογο, προκαλώντας αναμενόμενα έντονες αντιδράσεις όχι μόνο σε γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ, αλλά και συμμάχους...

Αντιδράσεις

Η απόφαση των ΗΠΑ δείχνει ότι «μπαίνουμε σε νέο σπιράλ πυρηνικών εξοπλισμών», ότι η Ευρώπη «ξαναγίνεται ευάλωτη, όπως στον Ψυχρό Πόλεμο», σχολίασε δηκτικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καλώντας τους άλλους Ευρωπαίους να αναλάβουν «πρωτοβουλίες υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού».

Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, εξέφρασε τη «βαθιά απογοήτευση» της Μόσχας για την «αντιφατική και αντιρωσική φύση» του νέου «πυρηνικού δόγματος» των ΗΠΑ, κατηγορώντας τες ότι χρησιμοποιούν αντιρωσική προπαγάνδα για να αυξήσουν μαζικά τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι τα σχέδια των ΗΠΑ «μπορεί να οδηγήσουν σε έναν πυρηνικό πόλεμο, ακόμη και κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μικρής έντασης»!

Στην Κίνα, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας κάλεσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την «ψυχροπολεμική νοοτροπία» και να υιοθετήσουν τις «παγκόσμιες τάσεις προς ειρήνη και ανάπτυξη». Στο Ιράν, τέλος, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τζ. Ζαρίφ δήλωσε ότι το νέο «πυρηνικό δόγμα» των ΗΠΑ «φέρνει την ανθρωπότητα πιο κοντά στην εξόντωση» και συνιστά βήμα με στόχο την παραβίαση της διεθνούς «Συμφωνίας για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων» (NPT).


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ