Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες έρευνες κατά στελεχών του HDP

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Εισαγγελία της Αγκυρας διέταξε νέα έρευνα κατά κεντρικών στελεχών του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), στο πλαίσιο και της ενδοαστικής αντιπαράθεσης που συνεχίζεται στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, η έρευνα διατάχθηκε κατά της Πέρβιν Μπούλνταν, που το Σαββατοκύριακο εκλέχτηκε και επίσημα νέα συμπρόεδρος του HDP, αλλά και του βουλευτή Σίρι Σουρέγια. Οι δυο τους διώκονται εξαιτίας δηλώσεών τους κατά της στρατιωτικής επιχείρησης που συνεχίζεται στη βόρεια Συρία (Αφρίν). Το «Αναντολού» μετέδωσε ότι Μπούλνταν και Οντερ διώκονται για «τρομοκρατική προπαγάνδα», «προτροπή σε μίσος και εχθρότητα» και «εκθειασμό εγκλημάτων και εγκληματιών». Από την έναρξη της νέας τουρκικής επέμβασης έχουν γίνει πάνω από 660 συλλήψεις ατόμων που διαφώνησαν με την επιχείρηση, με τους περισσότερους να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα συμπεριέλαβε στις λίστες όσων διώκονται ως καταζητούμενοι τρομοκράτες και τον πρώην ηγέτη του κουρδικού κόμματος (στη Συρία) PYD Σαλίχ Μουσλίμ.

Χτες επίσης ολοκληρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη οι διήμερες εργασίες της 2ης Τουρκο-αφρικανικής υπουργικής επιθεωρητικής Συνδιάσκεψης (με τη συμμετοχή υπουργών των μελών της Αφρικανικής Ενωσης). Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, στη συνάντηση θα εξετάζονταν βήματα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ενόψει και της 3ης Συνόδου Κορυφής Αφρικής - Τουρκίας. Σημειωνόταν πως από το 2008 η Τουρκία έχει ανακηρυχτεί «στρατηγικός εταίρος» της Αφρικανικής Ενωσης και οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ενωση έχουν μακροπρόθεσμη ορμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ