Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αφορμή αντιλαϊκής αντιπαράθεσης το Μεταναστευτικό

ΡΩΜΗ.--

Το Μεταναστευτικό παραμένει ψηλά στην προεκλογική ατζέντα στην Ιταλία (οι βουλευτικές εκλογές είναι στις 4 Μάρτη), με πολλές δυνάμεις να ενισχύουν την ξενοφοβία, προσπαθώντας και έτσι να αποπροσανατολίσουν από τις αληθινές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων.

Το Σάββατο έγινε στην πόλη Ματσεράτα πορεία με αντιφασιστικά συνθήματα, στον απόηχο της πρόσφατης ρατσιστικής επίθεσης που δέχτηκαν Αφρικανοί μετανάστες, αλλά και της δολοφονίας μιας 18χρονης (με τη συμμετοχή και ενός Νιγηριανού), που πολλοί αξιοποίησαν για να κατηγορήσουν σωρηδόν τους αλλοδαπούς.

Στο κλίμα ξενοφοβίας που καλλιεργούν σχεδιασμένα πολλές μερίδες της αστικής τάξης, έχουν εμφανιστεί και δυνάμεις όπως τα αντιδραστικά «Αδέλφια της Ιταλίας», που δραστηριοποιούνται με συνθήματα όπως «Πρώτα οι Ιταλοί», ασκούν κριτική στην ΕΕ (όπως βέβαια και τα περισσότερα αστικά κόμματα, παζαρεύοντας τους όρους των συνεργασιών του κεφαλαίου). Η ηγέτιδα των «Αδελφιών», 41χρονη Τζιόρτζια Μελόνι, σημειώνει ότι «η ανεξέλεγκτη μετανάστευση θα πρέπει να ρυθμιστεί» και τάσσεται κατά της παραχώρησης ιθαγένειας σε παιδιά που γεννιούνται στην Ιταλία από ξένους γονείς.

Τα «Αδέλφια» εμφανίζονται έτοιμα να συνεργαστούν μετεκλογικά με τη «Λίγκα του Βορρά» (του Μ. Σαλβίνι) και τη «Φόρτσα Ιτάλια» (του Σ. Μπερλουσκόνι), αν και υπάρχουν αρκετές διαφωνίες, κυρίως ως προς το βαθμό και τον τρόπο «αυτονόμησης» από τη λυκοσυμμαχία των Βρυξελλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ