Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΕΚΑ
«Εκσυγχρονισμός»... στο τσεκούρωμα των κοινωνικών επιδομάτων και τη διαχείριση της εξαθλίωσης

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες, με την διαδικασία του «επείγοντος», το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ)», με το οποίο η κυβέρνηση διατείνεται ότι εκσυγχρονίζει το σύστημα απονομής των προνοιακών παροχών, μέσω της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα.

Αυτό που επιχειρεί να κρύψει, βέβαια, είναι ότι ο νέος «εκσυγχρονισμένος» φορέας είναι αυτός που θα διαχειρίζεται το πλαίσιο που διαμορφώνει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, δηλαδή το πετσόκομμα επιδομάτων, τις ελάχιστες παροχές σε επίπεδο φτωχοκομείου, την απόπειρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας την οποία γεννά και μεγεθύνει η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Γι' αυτό άλλωστε και αυτό το νομοθέτημα αποτελεί «μνημονιακή υποχρέωση».

Χαρακτηριστικά, στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου αναφέρεται: «Κύριος σκοπός του ΟΠΕΚΑ είναι τόσο η στήριξη των οικογενειών όσο και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που βρίσκονται στο όριο του κοινωνικού αποκλεισμού»...

Πιο ειδικά, με το νομοσχέδιο ο ΟΓΑ μετεξελίσσεται σε ΟΠΕΚΑ και θα συνιστά πλέον ενιαίο φορέα, με αντικείμενο την ηλεκτρονική καταγραφή και έλεγχο, την ηλεκτρονική διασταύρωση και την απόδοση όλων των προνοιακών επιδομάτων. Εργαλείο του θα είναι οι διαθέσιμες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι βάσεις δεδομένων των κέντρων κοινότητας και άλλα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στην Επιτροπή, καυχήθηκε ότι «για πρώτη φορά στο ελληνικό κράτος τα προνοιακά επιδόματα και όλες οι παροχές έχουν ελεγκτικό μηχανισμό και αυτός είναι ο ΟΠΕΚΑ».

Διαχειριστής της αντιλαϊκής επίθεσης στα επιδόματα και την Πρόνοια

Στη διαδικασία της ακρόασης φορέων που ακολούθησε τη συζήτηση επί της αρχής, το περιεχόμενου του νομοσχεδίου ανέδειξε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΓΑ, Παναγιώτα Βασιλοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι ο ΟΠΕΚΑ «θα κληθεί να διαχειριστεί τα συνεχώς μειούμενα ποσά που προβλέπονται για τις κοινωνικές παροχές από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ηδη το 2018 είναι μειωμένα κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017. Να χορηγήσει "στοχευμένα", δηλαδή σε όσους βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, να εφαρμόσει τη "λειτουργικότητα", δηλαδή "την εκτίμηση της δυνατότητας των ατόμων με αναπηρία να φέρουν σε πέρας δραστηριότητες σε διάφορους τομείς της καθημερινής ζωής"».

Η πρόεδρος του Συλλόγου επισήμανε ακόμα ότι οι κενές οργανικές θέσεις στον Οργανισμό είναι 106 και ότι οι 274 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει, οι κατά 70% μειωμένοι εργαζόμενοι του τμήματος Πληροφορικής, δεν επαρκούν για να τα βγάλουν πέρα με όλον αυτόν τον όγκο δουλειάς που επιφορτίζονται, και ζήτησε «άμεση στελέχωση του Οργανισμού με μόνιμο προσωπικό».

Η Θ. Φωτίου απάντησε ότι... «οι 274 υπάλληλοι δεν είναι και λίγοι και θα αποδειχθεί». Οταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο αν «αυτό σημαίνει ότι είμαστε υπεράριθμοι», δεν έδωσε σαφή απάντηση.

Να σημειωθεί ακόμα ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, είχε ζητήσει να συμμετάσχουν στην ακρόαση φορέων, εκτός από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΓΑ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ωστόσο τους «έκοψε» η Επιτροπή, δηλαδή η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ