Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Αποκλεισμένοι από τη ρύθμιση χρεών χιλιάδες μικροί ΕΒΕ

Ανακοίνωση και πλαίσιο αιτημάτων από την ΠΑΣΕΒΕ

Από παλιότερη παρέμβαση αυτοαπασχολούμενων για τα χρέη τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία
Από παλιότερη παρέμβαση αυτοαπασχολούμενων για τα χρέη τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία
Καθώς ξεκίνησε η διαδικασία για τις αιτήσεις ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις πολυδιαφημισμένες από την κυβέρνηση ρυθμίσεις οφειλών μέχρι 120 δόσεις, επιβεβαιώθηκε πως οι εισοδηματικές και άλλες προϋποθέσεις που μπαίνουν πετάνε εκτός και αυτής της ρύθμισης μεγάλο μέρος των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών εμπόρων και των μικρομεσαίων αγροτών με οφειλές προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Ετσι, μένουν εκτός ρύθμισης όλοι όσοι έχουν αναγκαστεί να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, καταχρεωμένοι όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, όπως και αυτοαπασχολούμενοι που ενώ έχουν όλες τις άλλες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης - και έχουν υποβάλλει αίτηση - δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, επειδή οι οφειλές τους ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ.

Τα κριτήρια «βιωσιμότητας» αποκλείουν επίσης ένα πολύ μεγάλο κομμάτι μικρών αυτοαπασχολούμενων, που δεν παρουσιάζουν κέρδη, καθώς η ρύθμιση προβλέπει πως: «Για οφειλές έως 20.000 ευρώ, ο οφειλέτης πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης. Για οφειλές 20.000 - 50.000 ευρώ, πέρα από το ανωτέρω κριτήριο, ο λόγος του χρέους προς το εισόδημα, αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι, πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος του 8. Επιπλέον, αποκλείεται η υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της προς ρύθμιση οφειλής».

Πέρα όμως από τους αλλεπάλληλους «κόφτες» που διαμορφώνουν τα παραπάνω κριτήρια, ένα μεγάλο μέρος ακόμα και όσων καταφέρουν να ενταχθούν κινδυνεύει να χάσει πολύ γρήγορα τη ρύθμιση, όπως συνέβη και σε προηγούμενες περιπτώσεις, καθώς προϋπόθεση για την παραμονή στη ρύθμιση είναι η εξόφληση ή τακτοποίηση των δυσβάσταχτων τρεχουσών υποχρεώσεων, δηλαδή της φορολογία από το 1ο ευρώ και της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, που από φέτος αυξάνονται.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, όπως με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει η ΠΑΣΕΒΕ, «γίνεται σαφές ακόμη μια φορά ότι το άγχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι το πώς θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, την ώρα που για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους παραμένουν τα αδιέξοδα και η επιβίωση αποτελεί καθημερινό αγώνα».

Παρέμβαση της ΠΑΣΕΒΕ

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΑΣΕΒΕ καλεί «Ομοσπονδίες και Σωματεία να δυναμώσουν την πάλη τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να δυναμώσουν τις πρωτοβουλίες τους ενάντια στη βαριά φορολόγηση από το 1ο ευρώ, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τη συνεχή περικοπή παροχών, δικαιωμάτων, συντάξεων κ.λπ. Να παλέψουν αποφασιστικά ενάντια στις κατασχέσεις και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να καταργήσουν στην πράξη την ποινικοποίηση των αγώνων ενάντια σε αυτούς». Η ΠΑΣΕΒΕ προβάλλει τα εξής αιτήματα:

  • Τη δυνατότητα ένταξης όλων των αυτοαπασχολούμενων, χωρίς προϋποθέσεις και αποκλεισμούς, στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη.
  • Τη δυνατότητα ένταξης όλων των συναδέλφων που αναγκάστηκαν να κλείσουν με χρέη τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να χρειάζεται επανέναρξη.
  • Αμεση ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο, όπως ισχύει για όλους. Εδώ και τώρα 12.000 ευρώ αφορολόγητο όριο για τους αυτοαπασχολούμενους. Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της φορολόγησης από το 1ο ευρώ. Να καταργηθούν το τέλος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας για το μεγάλο κεφάλαιο στο 45%.
  • Τον άμεσο τερματισμό των κατασχέσεων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, επαγγελματική στέγη, υποθηκεύσεις δανείων κ.λπ. Αμεση διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, τμήματος των χρεών στις τράπεζες.
  • Αμεση ανάκτηση των απωλειών σε συντάξεις και παροχές Υγείας - Πρόνοιας, δωρεάν για όλους. Σύνταξη σε όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση των νόμων που «απελευθερώνουν» τα ωράρια.
  • Αποσύνδεση των ασφαλιστικών οφειλών από την πρόσβαση σε παροχές Υγείας - Πρόνοιας - Περίθαλψης. Δωρεάν πρόσβαση για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τις οικογένειές τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Επίδομα τοκετού και επίδομα μητρότητας (6μηνο). Αντίστοιχη μέριμνα για τους παιδικούς σταθμούς σε κάθε δήμο.
  • Αναπλήρωση των απωλειών στις συντάξεις και κατάργηση των νέων αυξήσεων στις εισφορές. Ορια συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Σύνταξη με βάση τις καταβεβλημένες εισφορές, για όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν συμπληρώσει συντάξιμη ηλικία και δεν μπορούν να ρυθμίσουν τμήμα ή το σύνολο των οφειλών τους. Οριστική διαγραφή όσων οφειλών απομείνουν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ