Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Γυναίκες» στο Θέατρο «Βαφείο»

Με επιτυχία συνεχίζεται η παράσταση «Γυναίκες» της Γαλάτειας Καζαντζάκη, που ανεβαίνει στο Θέατρο «Βαφείο - Λάκης Καραλής» (Αγίου Ορους 16 και Κωνσταντινουπόλεως, στάση μετρό «Κεραμεικός») από τον Θίασο «Αντάμα», σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη. Την παράσταση της Τρίτης 13 Φλεβάρη παρακολούθησε και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος συνεχάρη θερμά τις νέες ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη μετά το τέλος της παράστασης.

Το κοινό που γέμισε το θέατρο χάρισε ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα σε όλους τους συντελεστές, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και δημιούργησαν μια λιτή, καλοδουλεμένη παράσταση, που αναδείκνυε το σπουδαίο κείμενο της συγγραφέα Γαλάτειας Καζαντζάκη. Ενα έργο που γράφτηκε το 1933 και μεταφέρεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή.

Βασικό χαρακτηριστικό της λογοτεχνικής δημιουργίας της Γαλάτειας Καζαντζάκη, που κατέχει τον τίτλο της πρώτης κομμουνίστριας συγγραφέα, είναι η αναφορά στη θέση της γυναίκας. Το έργο είναι αφιερωμένο στη συνειδητή προσπάθειά της για χειραφέτηση της γυναίκας. Αναδεικνύει την ανάγκη συμμετοχής των γυναικών στην ταξική πάλη και ότι μόνο μέσα από την ανατροπή αυτού του συστήματος θα δοθεί τέλος στη διπλή καταπίεση της γυναίκας. Στηλιτεύει αλύπητα τις γυναικείες και αντρικές προκαταλήψεις και συμπεριφορές γύρω από τη θέση της γυναίκας.

Ο Δ. Κουτσούμπας με τους συντελεστές της παράστασης
Ο Δ. Κουτσούμπας με τους συντελεστές της παράστασης
Στις «Γυναίκες», παραθέτει την αλληλογραφία ανάμεσα σε επτά αδελφές (στο έργο είναι πέντε), καθεμία από τις οποίες αντιπροσωπεύει και μια προσωπικότητα, με διαφορετικές αντιλήψεις - ανάλογα με την ταξική τους θέση - για την εργασία, το γάμο, τις ανθρώπινες σχέσεις που διαμορφώνονται στο σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα. Ανάμεσα σε αυτές τις αδερφές είναι και η κομμουνίστρια, που δείχνει το μέλλον... Οπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Π. Μιχαηλίδης: «Η παράσταση "Γυναίκες", με τη μορφή του "επιστολικού θεάτρου", συμπορεύεται με την εμπνευσμένη, αλλά παραγνωρισμένη αυτή συγγραφέα και αναδεικνύει όλες τις πτυχές των γυναικείων χαρακτήρων απέναντι στην ανισότητα και τη διεκδίκηση της ελευθερίας, που ακόμα και στις μέρες μας δεν είναι αυτονόητη για τις γυναίκες. Η παράσταση, απόλυτα ρεαλιστική, κοντά στο πνεύμα της Καζαντζάκη, διηγείται τις ιστορίες των γυναικών με συγκίνηση, χωρίς σκηνοθετισμούς».

Η ταυτότητα της παράστασης: Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης. Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάννα Γρηγορίου. Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα. Μουσική επιμέλεια: Ελσα Στουρνάρα, Βασιλική Σαραντοπούλου.

Παίζουν: Δήμητρα Μπάσιου, Βασιλική Σαραντοπούλου, Κατερίνα Σούλη, Βιβή Τάγαρη, Δώρα Χάγιου. Συμμετέχει η μουσικός Ελσα Στουρνάρα με το ακορντεόν της.

Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις 20, 26 και 27 Φλεβάρη, στις 9 μ.μ.

Για πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 694 7559638, καθημερινά από 9 π.μ. έως 1 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ