Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΕΚΑ
Πίσω από το περιτύλιγμα του «εκσυγχρονισμού» βρίσκεται η σφαγή των κοινωνικών επιδομάτων

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του «επείγοντος», το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ)».

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές, όπως η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, διατυμπάνιζαν ότι πρόκειται για «ιστορική τομή», καθώς για «πρώτη φορά δημιουργείται εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης», «σύγχρονο», «ηλεκτρονικό», που «δεν αφορά μόνο την ακραία φτώχεια και τους άπορους», αλλά «όλους τους Ελληνες πολίτες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους» κ.ο.κ., επιδιώκοντας έτσι να ενισχύσουν το κυβερνητικό αφήγημα περί «ενισχυμένης κοινωνικής πολιτικής».

Το παραμύθι περί «κοινωνικής ευαισθησίας» της κυβέρνησης ενίσχυσε και η κριτική της ΝΔ στο νομοσχέδιο, καταψηφίζοντάς το, επειδή σύμφωνα με τον εισηγητή της, Ν. Μηταράκη, διακατέχεται από «προχειρότητα, ιδεολογικές αγκυλώσεις, αναποτελεσματικότητα, νέες τοποθετήσεις υπαλλήλων, κάποιες νομιμοποιήσεις δαπανών και παράταση προθεσμιών».

«Εκσυγχρονισμένος» φορέας για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ανέδειξε τον πραγματικό ρόλο του «εκσυγχρονισμένου» συστήματος. «Το σύστημα απονομής των προνοιακών παροχών μέσω ενός ενιαίου φορέα, του ΟΠΕΚΑ, όπως θα ονομάζεται πλέον ο ΟΓΑ, με τις επακόλουθες αλλαγές στο οργανόγραμμά του, την καθιέρωση ηλεκτρονικών μητρώων, καθώς και τη χρήση της πληροφορικής για την παροχή των υπηρεσιών του Οργανισμού, αν τα δει κανείς αυτά ξεκομμένα από το ρόλο που θα διαδραματίσει αυτός ο νέος φορέας, μπορεί να θεωρηθεί όντως εξυπηρετικό», ανέφερε, τονίζοντας ωστόσο ότι «πίσω από το περιτύλιγμα του "εκσυγχρονισμού" του φορέα που θα αποδίδει τις προνοιακές παροχές, βρίσκεται το αντιλαϊκό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής, που είναι η άγρια περικοπή των προνοιακών παροχών» και «η διαχείριση της ακραίας φτώχειας».

Υπενθύμισε ότι «στο τρίτο μνημόνιο φιγουράρει φαρδιά πλατιά η υπογραφή της κυβέρνησης και των κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, στη δέσμευση ότι κάθε χρόνο και για όσο διαρκεί το πρόγραμμα θα πετσοκόβουν κατά 0,5% του ΑΕΠ τα κονδύλια για την Πρόνοια», με βάση την οποία «οι περικοπές φτάνουν στο ύψος των 900 εκατομμυρίων ευρώ κατ' έτος». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «για τις θεραπείες των παιδιών στην Ειδική Αγωγή τα κονδύλια από 110 εκατομμύρια μειώθηκαν στα 60 εκατομμύρια», από τους 500 χιλιάδες βαριά ανάπηρους επίδομα παίρνουν κάτω από 150 χιλιάδες και είναι άγνωστο πώς ζουν όλοι οι υπόλοιποι.

Ανέφερε επιπλέον ότι «το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων στον ΟΓΑ για μονιμοποίηση των εργαζομένων ΙΔΑΧ, την ενίσχυση - στελέχωση όλων των υπηρεσιών του Οργανισμού με επιπλέον προσωπικό», όπως και «τα αιτήματα των πολύτεκνων - τρίτεκνων οικογενειών για καμία περικοπή επιδομάτων».

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο, σε ό,τι αφορά το σύστημα και όχι το ρόλο του νέου φορέα, αλλά και ορισμένα άρθρα από το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, όπως για την «υλοποίηση προγράμματος χρηματοδότησης δήμων για την ίδρυση νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό», τα οποία βέβαια αφορούν ένα ελάχιστο μέρος του τεράστιου προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ