Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΔΗΝ
Την ουσία της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας αναδεικνύει η ΑΣΥ

Ξεσκεπάζει παράλληλα το ρόλο του παλιού και νέου συνδικαλισμού στη στήριξη αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής

Το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία - Πρόνοια και την ουσία των μέτρων που εδραιώνουν την εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας αποκαλύπτουν οι παρεμβάσεις των εκλεγμένων συνδικαλιστών με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (ΑΣΥ), στο 15ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στον αντίποδα αυτών των παρεμβάσεων, οι συνδικαλιστές της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ) και της ΔΑΚΕ υπερασπίστηκαν τη γραμμή της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ, έμειναν στην περιγραφή των προβλημάτων, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ οι συνδικαλιστές του ΑΡΜΑ υπερασπίστηκαν την κυβερνητική πολιτική.

«Η αντιπαράθεση που όλα αυτά τα χρόνια είχε αναπτύξει η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όχι μόνο ήταν αποπροσανατολιστική, αρκετές φορές έθιγε ακόμα και το κύρος της Ομοσπονδίας, απέκρυπτε συνειδητά αυτό που πραγματικά γίνεται στην Υγεία - Πρόνοια. Τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μια μεγάλη επιχείρηση που θεωρεί τους ασθενείς πελάτες, τις παροχές κόστος και τους εργαζόμενους φτηνό κι ευέλικτο δυναμικό», σημείωσε ο Δημήτρης Βρύσαλης, στην κεντρική εισήγηση εκ μέρους της ΑΣΥ.

Μιλώντας για το ρόλο του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο Δ. Βρύσαλης επισήμανε ότι «στήριξαν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, καλλιεργώντας αυταπάτες πως μπορεί να συνυπάρξει η επιχειρηματική δραστηριότητα με το καθολικό δικαίωμα των ασθενών στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν περίθαλψη και Υγεία. Αναρωτιόμαστε, τι παιχνίδια παίχτηκαν όταν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε, με το οποίο προωθούνταν η κατάργηση της απεργίας, η κατάργηση των ΒΑΕ, η κατάργηση της δυνατότητας για μετατροπή των συμβάσεων ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ, όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα, αλλά επί της ουσίας έκαναν πλάτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού μαζί με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ αρνήθηκαν το αίτημα πολλών σωματείων του κλάδου να κηρύξουν απεργία...».

«Η κριτική μας στις επιλογές της ηγεσίας στην ΠΟΕΔΗΝ γίνεται από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων και με κριτήριο ότι οι όποιες αγωνιστικές πρωτοβουλίες πήρε η πλειοψηφία δεν αμφισβητούσαν τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής», τόνισε ο Δ. Βρύσαλης.

Υπογράμμισε δε: «Θέλουμε μια Ομοσπονδία που θα έχει ως σημαία την ενότητα όλων των εργαζομένων, μόνιμων και συμβασιούχων, επικουρικών, εργολαβικών. Που θα πρωτοστατεί στον αγώνα για σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους. Που καθημερινά θα οργανώνει την πάλη για απόσπαση αυξήσεων στους μισθούς, για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, το ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων, την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου της κρατικής αντιδραστικής αξιολόγησης».

«Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων», τόνισε, καταλήγοντας: «Υπάρχει τεράστιος συσσωρευμένος πλούτος, όμως αυτός είναι συγκεντρωμένος σε μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων. Η λύση βρίσκεται σ' ένα κίνημα που παλεύει για να δυναμώσει ο ενιαίος αγώνας, η συμμαχία εργατοϋπαλλήλων, φτωχών αγροτών, μικρών ΕΒΕ, γυναικών, νέων, ώστε όλοι μαζί να εμποδίσουμε, να τους σταματήσουμε, να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική. Αυτή είναι η γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ κι αυτό το κίνημα είναι που έχουμε ανάγκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ