Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Υπέρ της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ ο Κόρμπιν

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνεχίζονται αμείωτες στη Βρετανία οι ενδοαστικές κόντρες για το πού ακριβώς θα καταλήξει το πολύμηνο παζάρι με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Χτες, ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, πρότεινε την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ μετά το Βrexit, ώστε μεταξύ άλλων να αποφευχθούν οι δασμοί σε βρετανικά προϊόντα και υπηρεσίες και να μην επιβληθούν αυστηροί μεθοριακοί έλεγχοι ανάμεσα σε Ιρλανδία και Βόρεια Ιρλανδία (που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου).

Μιλώντας στο Πολυτεχνείο του Κόβεντρι, ο Κόρμπιν προσπάθησε να προσεταιριστεί όσους βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος διαφωνούν με το λεγόμενο «σκληρό» Brexit, ισχυρίστηκε πως οι Εργατικοί δεν θα υποστηρίξουν συμφωνία που θα προκαλεί μόνιμη ζημιά στις θέσεις εργασίας, στα δικαιώματα και στο επίπεδο διαβίωσης, αλλά μία «νέα και ισχυρή σχέση με την ενιαία αγορά που θα συμπεριλαμβάνει πρόσβαση ελεύθερη από δασμούς». Επισήμανε ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση υποστηρίζει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, που την Παρασκευή αναμένεται να παρουσιάσει τις τελικές θέσεις της για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, αποδοκίμασε την ομιλία του ηγέτη των Εργατικών, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα δεν θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση μετά την αποχώρηση από την ΕΕ το Μάρτη του 2019.

Η ομιλία της Μέι την Παρασκευή αναμένεται να εκφωνηθεί μετά από ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη, οπότε θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που την περασμένη βδομάδα αποκάλεσε τις ιδέες της Βρετανίδας πρωθυπουργού για τη μετα-Brexit σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ «καθαρή πλάνη».

Οι Εργατικοί προηγούνται με μικρή διαφορά στις δημοσκοπήσεις αλλά, όπως και οι Συντηρητικοί, παραμένουν διχασμένοι μπροστά στη στρατηγική του κόμματος, πράγμα που διαπιστώθηκε δημόσια στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν περισσότερα από 80 ανώτερα στελέχη του κόμματος κάλεσαν τον Κόρμπιν να δεσμευτεί για την παραμονή στην ενιαία αγορά.

  • Πέντε άτομα σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, από άγνωστη αιτία, σε διώροφο κτίριο στην πόλη Λέστερ της Αγγλίας. Οι αρχές ανακοίνωσαν ωστόσο ότι προς το παρόν αποκλείουν το ενδεχόμενο «τρομοκρατικής ενέργειας».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ