Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διεργασίες γύρω από την οπλοκατοχή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται στις ΗΠΑ η κουβέντα για την οπλοκατοχή και οι διεργασίες γύρω από το περιθώριο το Κογκρέσο να λάβει μέτρα περιορισμού της χρήσης τους, ενώ παραμένει ισχυρό το λόμπι των κατασκευαστών και ιδιοκτητών όπλων (NRA), με φόντο και το μακελειό της 14ης Φλεβάρη στο λύκειο «Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας» της Φλόριντα, με αποτέλεσμα 17 νεκρούς μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Κάποιοι από τους περίπου 3.200 μαθητές του αιματοβαμμένου λυκείου της Φλόριντα μετέβησαν δοκιμαστικά στο σχολείο τους την Κυριακή, προτού επιστρέψουν κανονικά αύριο Τετάρτη. Αρκετοί υποφέρουν από μετατραυματικό στρες, ενώ άλλοι προσπαθούν να το αποβάλουν συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις. Οι πιο κεντρικές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί στις 14 Μάρτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί ολιγόωρη αποχή από τα μαθήματα σε πολλά σχολεία των ΗΠΑ, και στις 24 Μάρτη, οπότε έχει προγραμματιστεί διαδήλωση στην Ουάσιγκτον με βασικό αίτημα αυστηρότερους ελέγχους στην πώληση ημιαυτόματων και αυτόματων όπλων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεχίζονται οι έρευνες του ανεξάρτητου ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Την Κυριακή, ο Αυστριακός πρώην καγκελάριος, Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ, διέψευσε ότι πληρωνόταν από το λόμπι της λεγόμενης «Ομάδας των Αψβούργων» του Πολ Μάναφορτ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για λογαριασμό του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι είχε «αποζημιωθεί» για τις προσπάθειες που κατέβαλε υπέρ της προσέγγισης Ουκρανίας - ΕΕ το 2012 και το 2013. Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως ο Ρίτσαρντ Γκέιτς, πρώην σύμβουλος του Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία, έκανε συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές, στις οποίες παραδέχτηκε την ενοχή του για τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της ψευδούς κατάθεσης, ώστε να μην εκτίσει ποινή στις φυλακές.

Η οπλοκατοχή και οι έρευνες για τις σχέσεις προεκλογικού επιτελείου του Προέδρου Τραμπ με τη Ρωσία και την πιθανή ανάμειξη της τελευταίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 φαίνεται πως θα συνεχίσουν να οξύνουν τις ενδοαστικές κόντρες, μέχρι τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών του Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ