Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ
Προεόρτια ελληνικού βιβλίου
  • Το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Γερμανία για να προβληθεί η ελληνική λογοτεχνία, χρηματοδότησε και οργάνωσε σειρά εκδηλώσεων, (εκθέσεις, συζητήσεις με Γερμανούς εκδότες, μελετητές και κριτικούς λογοτεχνίας, αναγνωστικό κοινό) και εξέδωσε σειρά εντύπων στα γερμανικά. Τα έντυπα παρουσιάζουν με φωτογραφίες και σύντομα βιοεργογραφικά στοιχεία δεκάδες Ελληνες ποιητές, πεζογράφους, δραματουργούς, δοκιμιογράφους, παλαιότερους και νεότερους.
  • Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, προβάλει την έκθεσή μας στη ΔΕΒ με «Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου», και κατάλογο με τις 65 ταινίες που θα προβληθούν στη Γερμανία (και στη Βιέννη) μέχρι το τέλος του χρόνου. Το «πανόραμα» θα εγκαινιαστεί στις 14/10 στο Κινηματογραφικό Μουσείο Φρανκφούρτης, με τον κινηματογραφικό «Βυσσινόκηπο» του Μ. Κακογιάννη.
  • Ο Ευρωπαϊκός Ομιλος Εκδοτών Εκπαιδευτικών Βιβλίων (24 εκδότες από 24 χώρες), θεσμοθέτησε Βραβεία Καλύτερου Σχολικού Βιβλίου. Οι εκδόσεις Πατάκη (μέλος του Ομίλου) ανακοίνωσε ότι στόχος των βραβείων (Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο) είναι η προώθηση του ποιοτικού σχολικού βιβλίου. Κάθε μέλος - συμμέτοχος στο διαγωνισμό στέλνει αντίγραφο του υποψήφιου βιβλίου. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 10/10, στο περίπτερο του ομίλου στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης.
  • Στο περίπτερο των εκδόσεων Καστανιώτη στις 12/10, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με Ελληνες λογοτέχνες, έργα των οποίων εκδόθηκαν σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Μεταξύ των ποιητών και πεζογράφων που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση αυτή είναι οι: Τ. Βαρβιτσιώτης, Μ. Γκανάς, Γ. Βαρβέρης, Χρ. Λιοντάκης, Μ. Λαϊνά, Πρ. Μάρκογλου, Κ. Αγγελάκη-Ρουκ, Α. Σαμαράκης, Ι. Καρυστιάνη, Φ. Τσαλίκογλου, Α. Ζέη, Μ. Φάις, Ε. Σαραντίτη, Ε. Τριβιζάς, Α. Πανσέλινος, Γ. Σκούρτης, Π. Τατσόπουλος, Ζ. Ζατέλη, Α. Σουρούνης κ.α.
  • Στο περίπτερο των συλλεκτικών εκδόσεων «Μίλητος» θα συμμετέχει και το Πολιτιστικό Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου συμπαρουσιάζοντας τον πολυτελή τόμο «Αναδρομή στα Πριγκηπονήσια» (πρώτη εκδοτική συνεργασία του με τη «Μίλητο»).
  • Ο «Ομιλος για την Προβολή των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών», με ανακοίνωσή του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί: Το ΥΠΠΟ και το ΕΚΕΒΙ απέκλεισαν από το εθνικό μας περίπτερο τα βιβλία για την αρχαία ελληνική: Μαθηματική, Αστρονομική Γραμματεία, Φυσική, Μουσική, Τεχνολογία, Αρχιτεκτονική, αλλά και για τη ζωή και το έργο νεότερων μεγάλων Ελλήνων θετικών επιστημόνων, και δεν προγραμμάτισαν ούτε μια εκδήλωση με σχετικό αντικείμενο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ