Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΙΚΤΗΣ... ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Υπάρχει αβεβαιότητα

«Ψύχραιμη» χαρακτηρίζεται η αντίδραση των ελληνικών επιχειρήσεων, μετά τα γεγονότα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη δε διατάραξαν την εμπιστοσύνη των ελληνικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών και φέρνει ως απόδειξη το γεγονός ότι στο διάστημα αυτό (μετά τις 11 Σεπτέμβρη) ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος παρέμεινε αμετάβλητος. Ωστόσο όμως, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, είναι πιθανόν ο Δείκτης να επιβαρυνθεί τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα αν παρατεθεί η αβεβαιότητα, η οποία θα αρχίζει να επηρεάζει τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις.

Ανεξάρτητα πάντως από τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη, η πορεία του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα δείχνει μεν τους τελευταίους μήνες σταδιακή επιδείνωση, αλλά με ρυθμό σαφώς βραδύτερο από την επιδείνωση που καταγράφει ο ίδιος δείκτης στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη βιομηχανία αυξήθηκε το Σεπτέμβρη στις 107 μονάδες από 102,9 μονάδες τον Ιούλιο, επηρεαζόμενος κυρίως από τις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τη συνολική ζήτηση και τη διαφαινόμενη μεγάλη ρευστοποίηση των αποθεμάτων έτοιμων προϊόντων. Αντίθετα ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις κατασκευές μειώθηκε σοβαρά το Σεπτέμβρη, κυρίως λόγω των μετριοπαθέστερων εκτιμήσεων για την πορεία των εργασιών σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η επιδείνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας αποτυπώνεται και στη μείωση που καταγράφεται στους μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής (14,9 το Σεπτέμβρη, έναντι 16,8 τον Ιούλη). Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε σημαντικά σε σχέση με το Ιούλιο, φτάνοντας στα κατώτερα επίπεδά του για το τρέχον έτος. Η μειωμένη δραστηριότητα αποτυπώνεται σε χαμηλά επίπεδα πωλήσεων σε σχέση με τα κανονικά για την εποχή, καθώς και σε αυξημένα αποθέματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ