Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Ξεπέρασε τον εαυτό της η κυβέρνηση

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτη σε Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ

Η κυβέρνηση στο θέμα της καλλιέργειας του βαμβακιού ξεπέρασε ακόμα και αυτόν τον αντιαγροτικό της εαυτό, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, παρεμβαίνοντας σε σχετική Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ.

Ο βουλευτής αποκάλυψε την υποκρισία της κυβέρνησης πάνω και σ' αυτό το θέμα, αφού για να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών είχε υποσχεθεί ότι θα διεκδικήσει στην ΕΕ ποσόστωση ίση με 1.200.000 τόνους βαμβακιού, χωρίς μάλιστα να πληρώνουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας οι μικροί παραγωγοί.

Και όμως όταν ήρθε για ψήφιση ο νέος κανονισμός, η κυβέρνηση ούτε σαν αίτημα δεν έβαλε αυτά τα ζητήματα στην αρμόδια επιτροπή, χωρίς μάλιστα να αξιοποιήσει σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που πάρθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα. Αποτέλεσμα, η επιτρεπόμενη παραγωγή να περιοριστεί στους 782.000 τόνους, την ίδια στιγμή που η μέση παραγωγή στη χώρα μας είναι 1.278.000 τόνοι. Και σαν να μην έφθανε αυτό, με το νέο τρόπο υπολογισμού των προστίμων οι αγρότες μας πληρώνουν μέχρι και το 66% της υπέρβασης (από 50% που ήταν με τον παλιό κανονισμό). Ο νέος κανονισμός είναι απαράδεκτος, είπε, αφού περιορίζει την καλλιέργεια ενός προϊόντος, όπως το βαμβάκι, στο οποίο έχει επάρκεια μόλις 40% για να προωθήσει τις αμερικανικές εξαγωγές των φάρμερ βαμβακιού.

Ο Στ. Σκοπελίτης υπογράμμισε ότι στόχος των παραπάνω ενεργειών είναι να οδηγηθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες στην καταστροφή, ενώ η κατάσταση θα επιδεινωθεί, αφού η ΕΕ έχει δεχτεί να καταργηθούν οι επιδοτήσεις σε μία σειρά προϊόντα, όπως ο καπνός.

Σχολιάζοντας τη θέση της ΝΔ είπε ότι θέλει να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια των αγροτών, αλλά ως κόμμα έχει αποδεχτεί τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα, καθώς και τις πολιτικές της ΕΕ κάτι που αποδέχεται και ο ΣΥΝ.

Καταλήγοντας ο βουλευτής τόνισε ότι οι αγρότες δε θα αφήσουν να περάσουν οι αντιαγροτικές πολιτικές και με τους αγώνες τους θα διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική. Στους αγώνες αυτούς το ΚΚΕ δηλώνει τη συμπαράστασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ