Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ξανά στους δρόμους με τα τρακτέρ

H δίωρη συγκέντρωση των βαμβακοπαραγωγών και άλλων αγροτών στον κόμβο Γραμματικού σηματοδοτεί την έναρξη νέων αγροτικών κινητοποιήσεων

Η γνώριμη βοή των τρακτέρ ακούστηκε και πάλι χτες από το Γραμματικό της Καρδίτσας, σηματοδοτώντας την έναρξη νέων δυναμικών κινητοποιήσεων των βαμβακοπαραγωγών. Οι αγρότες της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμματικού, έδωσαν δυναμικό «παρών» στη χτεσινή αγροτική κινητοποίηση, για ν' απαιτήσουν την κατάργηση του νέου καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι, που δίνει καίριο πλήγμα στο εισόδημά τους, για να δηλώσουν πως δε «χάφτουν» τα ψεύδη της κυβέρνησης, που επιχειρεί να τους εξαπατήσει. Η δυναμική συμμετοχή τους στην κινητοποίηση είναι μια προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αγώνες της αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης σε φιλοαγροτική κατεύθυνση, θα συνεχιστούν.

Το αγωνιστικό ραντεβού των αγροτών είχε οριστεί στις 11 π.μ. στον κόμβο Γραμματικού, στον εθνικό δρόμο Καρδίτσας - Λαμίας. Νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του χωριού, απ' όπου μαζί με βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές - δε δούλευαν από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ, ενώ τις ίδιες ώρες σταμάτησε και η παράδοση βαμβακιού - τρακτέρ και άλλα αγροτικά αυτοκίνητα, κατευθύνθηκαν στο χώρο της συγκέντρωσης. Φτάνοντας συντεταγμένα στον κόμβο Γραμματικού, παρέταξαν τα αγροτικά μηχανήματα στις άκρες του δρόμου. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το μαχητικό παλμό της κινητοποίησης, σημείωναν, όμως, ότι πρέπει να εντείνουν τον αγώνα τους και ότι πρέπει να ξεσηκωθούν οι αγρότες σε όλη τη χώρα για να διεκδικήσουν όλοι μαζί το δίκιο τους.

Αγώνας προοπτικής

Οι βαμβακοπαραγωγοί, κρατώντας πανό και πικέτες, έμειναν στον κόμβο για δύο περίπου ώρες. Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τονίζοντας: «Θέλουμε από τον κόμβο του Γραμματικού ν' απευθυνθούμε στους αγρότες όλης της χώρας και να τους πούμε ότι πρέπει να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους, στους συνεταιρισμούς, στις ομοσπονδίες, στις συντονιστικές επιτροπές, γιατί πρέπει συντονισμένα τον ερχόμενο μήνα, η Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη να σείεται από τους αγώνες της αγροτιάς για να πιέσουμε, ώστε ν' αλλάξει η εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες του κανονισμού για το βαμβάκι και στα ψέματα της κυβέρνησης, όπως αυτά που είπε ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλία, ο Β. Μπούτας τόνισε: «Με την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική που ακολουθείται, δε θα μας αφήσουν να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στα χωράφια μας και να παραμείνουμε στα χωριά μας». Και ανέφερε ότι προετοιμάζονται τα χειρότερα για τους αγρότες, ιδιαίτερα μετά και το χτύπημα στις ΗΠΑ, όπως με την αναθεώρηση της «ΑΤΖΕΝΤΑ 2000» το 2003, καθώς αναμένεται να αποφασιστούν δραστικές περικοπές στη γεωργία, για την εξοικονόμηση χρημάτων στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Καταλήγοντας, ο Β. Μπούτας υπογράμμισε ότι οι αγρότες πρέπει να εντείνουν την αγώνα τους, που θα στοχεύει, βεβαίως, στην επίλυση των άμεσων προβλημάτων τους, αλλά πάνω απ' όλα θα έχει προοπτική την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και την εφαρμογή μιας άλλης σε φιλοαγροτική κατεύθυνση. Την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα των αγροτών, υπογράμμισε στην ομιλία του και ο Β. Γάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γραμματικού, ο οποίος, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Β. Αργύρη στην Καρδίτσα, τόνισε ότι πήγε «σαν τον καντηλανάφτη, που ήθελε ν' ανάψει το καντήλι για την "κηδεία" της βαμβακοκαλλιέργειας».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος, αφού τόνισε ότι οι αγρότες μπορούν να ελπίζουν μόνο στους αγώνες, είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα γίνεται ο αγιασμός. Θ' ακολουθήσουν τα μαθήματα και θα είναι μακρά η αγωνιστική σχολική περίοδος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ