Σάββατο 10 Μάρτη 2018 - Κυριακή 11 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή 11 Μάρτη, θα είμαστε όλοι εκεί!

  • Στις 7 μ.μ., στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου
  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Την Κυριακή 11 Μάρτη πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου, στο ύψος του Αλσους Βεΐκου), στις 19.00, η πρώτη από τις τρεις μεγάλες συναυλίες που αφιερώνει ο Θάνος Μικρούτσικος στο ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και ηρωικής δράσης. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Θάνος Μικρούτσικος, παρέα με τους εξαίρετους μουσικούς του και τους τραγουδιστές Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη και Μίλτο Πασχαλίδη, θα πραγματοποιήσουν ένα μουσικό ταξίδι σε τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη. Τραγούδια που μας εμψυχώνουν, τραγούδια που μας συντροφεύουν στις συγκεντρώσεις, στις πορείες και στα Φεστιβάλ. Αλλά και τραγούδια που γεμίζουν τις πιο προσωπικές μας στιγμές. Τα γνώρισαν, τα γνωρίζουν και τα τραγουδούν γενιές που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν μαζί τους.

Οι επόμενες συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα, την Παρασκευή 23 Μάρτη, στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος» στις 20.00 και στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 1η Απρίλη, στο Παλαί Ντε Σπορ στις 19.00.

Η είσοδος θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.

Το Α' μέρος της συναυλίας

Στο Α' μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί αρχικά το έργο που έγραψε ο συνθέτης το 1976, «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», σε ποιητική απόδοση του Γ. Ρίτσου. Ο Β. Μαγιακόφσκι είναι ο ποιητής της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο ποιητής που ύμνησε την Επανάσταση. Βοήθησε έμπρακτα, μέσα από όποια θέση τού είχε ανατεθεί, για τη νίκη της καθώς και για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας. Από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ποίησης του Μαγιακόφσκι είναι, όπως σημειώνει ο Ρίτσος, ότι το κύρος της ποίησής του «στάθηκε μια έμπρακτη απόδειξη της αξίας της κοινωνικής ποίησης (και το θεμέλιό της άλλωστε) κι ένα αποστομωτικό επιχείρημα για τη δυνατότητα ύπαρξης μιας καθαρά κοινωνικής, ιδεολογικής κι ακόμη περισσότερο, κομματικής ποίησης».

Τα τραγούδια «Προανάκρουσμα», «Μ' όλη μου τη φωνή», «Το ποίημα του Οκτώβρη», «Ξελάσπωσε το μέλλον» ερμήνευσε πρώτη η αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη. Σε αυτές τις συναυλίες, αυτό το δύσκολο και απαιτητικό μουσικά έργο θα ερμηνεύσει ο Κώστας Θωμαΐδης.

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί το έργο «Καντάτα για τη Μακρόνησο», πάλι του 1976, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Το έργο αυτό παρουσιάζεται ξανά ολόκληρο στην Ελλάδα, μετά από 42 χρόνια. Ολόκληρο το έργο σημαίνει ότι θα ακουστούν και τα σύγχρονα - ατονικά μέρη του έργου, που η κατάληξή τους κάθε φορά είναι και κάποιο από τα τραγούδια που μελοποίησε ο συνθέτης (Ντικ, Αλέξης, Γερόντοι, Φεγγάρι, Χρέος, Χρόνος). Τα ατονικά μέρη θα έχουν τρία επίπεδα. Θα υπάρχει το ηχογραφημένο μέρος, που στο δίσκο έχει ηχογραφηθεί από μια πλειάδα ηθοποιών. Παράλληλα, θα προστεθεί ζωντανή μουσική, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα βίντεο, ώστε να δημιουργείται ένα θεαματικό μέρος που θα καταλήγει στο τραγούδι.

Τα ποιήματα αυτά τα έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος το 1949 στο Δ' Τάγμα Πολιτικών Εξορίστων στη Μακρόνησο. Εκεί που συγκρούστηκαν δύο κόσμοι: Ο εφιάλτης και η φρίκη αυτού του βάρβαρου συστήματος με το ηρωικό μεγαλείο, την ηθική ανάταση των βασανισμένων, των κομμουνιστών. Μέσα από αυτό το έργο, ο αναγνώστης, ο ακροατής μπορεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, να κατανοήσει τις λέξεις: Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως Μακρονήσου. Εκεί που, όπως λέει ο ποιητής, μάχονταν μεταξύ τους «από τη μια μεριά η θέληση να κρατηθείς όρθιος, να κρατηθείς γερός, μέσα δηλαδή να μη λυγίσεις κι από την άλλη μεριά έχεις να αντιμετωπίσεις τον πόνο, το φόβο...». Εκεί που αναγνώρισαν και οι ίδιοι πόσο μεγάλες μπορεί να είναι οι αντοχές αυτού που γνωρίζει γιατί παλεύει. «Δεν το πιστεύαμε ποτέ να 'χει τόση αντοχή η καρδιά μας»...

Και σε αυτό το έργο η πρώτη ερμηνεύτρια ήταν η Μαρία Δημητριάδη, ενώ συμμετείχε και ο Σάκης Μπουλάς. Σε αυτές τις συναυλίες το έργο θα ερμηνεύσουν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης.

Το Β' μέρος της συναυλίας

Στο Β' μέρος θα παρουσιαστούν επιλογές πολιτικών τραγουδιών απ' όλη τη μουσική διαδρομή του Θ. Μικρούτσικου σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Αλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη, Βολφ Μπίρμαν, Οδυσσέα Ιωάννου, Φώντα Λάδη, Κώστα Λάχα και Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή.

Τραγουδούν οι Μ. Πασχαλίδης, Ρ. Αντωνοπούλου και Κ. Θωμαΐδης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα στο Β' μέρος έχει ως εξής:

1. Ρόδι (στίχοι Δ. Ραβάνης - Ρεντής. Ανέκδοτο τραγούδι, που είχε δημιουργηθεί ειδικά για παράσταση - αφιέρωμα στο ΚΚΕ, στο 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ερμηνευμένο από την Μ. Δημητριάδη)

2. Ανεμολόγιο (στίχοι Κ. Τριπολίτης)

3. Μικρόκοσμος (ποίηση Ν. Χικμέτ, απόδοση Γ. Ρίτσος)

4. Αυτούς τους έχω βαρεθεί (ποίηση Β. Μπίρμαν, απόδοση Δ. Κούρτοβικ)

5. Ο Τυμβωρύχος (στίχοι Κ. Λάχα)

6. Αννα μην κλαις (ποίηση Μπ. Μπρεχτ, απόδοση Μ. Πλωρίτης)

7. Η μπαλάντα του έμπορα (ποίηση Μπ. Μπρεχτ, απόδοση Μ. Πλωρίτης)

8. Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου (ποίηση Μπ. Μπρεχτ, απόδοση Μ. Πλωρίτης)

9. Θα 'ρθουν μέρες (στίχοι Οδ. Ιωάννου)

10. Ο Φασισμός (στίχοι Φ. Λάδης)

11. Ετσι πρέπει να γίνει - Ετσι θα γίνει (ποίηση Β. Μπίρμαν, απόδοση Δ. Κούρτοβικ)

12. Πάντα γελαστοί (στίχοι Αλκης Αλκαίος)

13. Ερωτικό (στίχοι Αλκης Αλκαίος)

14. Ρόζα (στίχοι Αλκης Αλκαίος)

Παίζουν οι μουσικοί: Θύμιος Παπαδόπουλος (φλάουτο, κλαρινέτο, σοπράνο και άλτο σαξόφωνο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρες), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Δημήτρης Ντουτσούλης (ηλεκτρικό μπάσο), Γιώργος Κατσίκας (ντραμς), Νίκος Σακελλαράκης (τρομπέτα), Τζίμης Σταρίδας (τρομπόνι).

Διευθύνει και παίζει πιάνο ο Θάνος Μικρούτσικος.

Οπτικό υλικό: Κώστας Σταματόπουλος, Σωτήρης Γκέκας.

Τεχνικοί Ηχου: Γιώργος Κορρές, Γιώργος Κολεβέντης.

Φωτιστής: Ανδρέας Κούρτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ