Σάββατο 10 Μάρτη 2018 - Κυριακή 11 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Διεργασίες στο φόντο των μεγάλων αντιθέσεων

Σειρά πολιτικών και διπλωματικών διεργασιών πυροδοτεί η υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, διεργασιών που επιβεβαιώνουν ότι οι «2» έγιναν «πιόνια» στη σκακιέρα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, του παζαριού και της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού του λαού, με τον πρωθυπουργό να μιλά, την Πέμπτη, στη Βουλή, για «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο», το οποίο δεν πρέπει να μετατρέπεται «σε μέγα διπλωματικό ζήτημα, που μπορεί ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες», ενώ εναποθέτει ελπίδες σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, βασικούς παράγοντες όξυνσης της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστικά, έχοντας ήδη ενημερώσει για το θέμα την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΝΑΤΟ, και με την ΕΕ να έχει πραγματοποιήσει παρέμβαση σε «χλιαρούς» τόνους, ενώ οι αρμόδιοι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών αναλώνονται σε ευχολόγια για «σχέσεις καλής γειτονίας», ειδικά μεταξύ δύο χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, επανήλθε την Παρασκευή ζητώντας την «απελευθέρωση αυτών των ΝΑΤΟικών, Ευρωπαίων και Ελλήνων στρατιωτικών», ως ένδειξη ...σεβασμού από πλευράς της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ!

Για το θέμα συνεδρίασε μέσα στη βδομάδα και το Κυβερνητικό Συμβούλιο, ενώ ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, ζητώντας την παρέμβασή του στην Τουρκία για την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών. Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι «δεν θέλουμε να αναδειχθεί η υπόθεση με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο», γι' αυτό η κυβέρνηση «δεν προτίθεται να κλιμακώσει» τις διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις, ωστόσο πρόσθεταν πως είναι σε εξέλιξη μια σειρά από επαφές σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στις δύο πλευρές και όχι μόνο.

Πάντως, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε στις αρχές της βδομάδας πως «δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό πολιτικό θρίλερ, που θα κρατήσει επ' αόριστον», μία μέρα μετά, και ενώ η τουρκική Δικαιοσύνη είχε απορρίψει το αίτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να αφεθούν ελεύθεροι έως τη δίκη τους, κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι το θέμα θα τραβήξει, εκφράζοντας ταυτόχρονα και ανησυχίες για το «θολό» μέχρι στιγμής κατηγορητήριο με το οποίο οι «2» θα παραπεμφθούν σε δίκη (αν θα είναι για «απλή» παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη ή για απόπειρα κατασκοπείας). Την ίδια ώρα, αρθρογραφία στον Τύπο, επικαλούμενη κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, έκανε λόγο για προσπάθεια της Τουρκίας να αξιοποιήσει την υπόθεση ώστε να ασκήσει πίεση για την έκδοση στην Τουρκία των 8 Τούρκων αξιωματικών, που το 18μηνο της προφυλάκισής τους ολοκληρώνεται το Μάη.

Συλλήψεις Γερμανών στον Εβρο

Στο μεταξύ, για παραβίαση απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης συνελήφθησαν την Παρασκευή στον Εβρο δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι, που σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν από την Αστυνομία να κινούνται σε περιοχή όπου απαιτείται ειδική άδεια από την XVI Μεραρχία Πεζικού, στην περιοχή Πραγγίου Διδυμοτείχου. Οι δύο, ένας άνδρας και μια γυναίκα, 31 και 33 ετών αντίστοιχα, δήλωσαν πως εργάζονται για το γερμανικό κανάλι ARD και βρέθηκαν στον Εβρο κάνοντας ρεπορτάζ για τους Τούρκους που επιστρέφουν από τη Γερμανία στην πατρίδα τους κρυφά μέσω του ποταμού Εβρου. Το Σάββατο αναμενόταν να οδηγηθούν στην εισαγγελέα Ορεστιάδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρι με ευρύτερες προεκτάσεις (2018-04-05 00:00:00.0)
Συνελήφθησαν σε τουρκικό έδαφος Ελληνες στρατιωτικοί (2018-03-03 00:00:00.0)
Επιμένει η Τουρκία στον αποκλεισμό της Αυστρίας (2017-05-25 00:00:00.0)
Δεν «αστειεύεται» η Αγκυρα (2007-10-20 00:00:00.0)
Υποστήριξη των ΗΠΑ για την εισβολή στο Ιράκ (1997-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ