Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΡΩΣΙΚΩΝ «S-400»
Παζάρι με ευρύτερες προεκτάσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η αγορά των υπερσύγχρονων ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων «S-400» που σχεδιάζει η Τουρκία είναι ενδεικτική των διαστάσεων που αποκτούν και η συνεργασία Τουρκίας - Ρωσίας και η αντιπαράθεση Τουρκίας - Δύσης.

Καθόλου τυχαία, η προχτεσινή συνάντηση των Προέδρων Τουρκίας - Ρωσίας, Ρ. Τ. Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα (που με κάθε επισημότητα και όλο τυμπανοκρουσίες εγκαινίασαν την κατασκευή του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία, από ρωσικά κεφάλαια) «σημαδεύτηκε» από τις δηλώσεις των δύο ηγετών για την αγορά των «S-400».

Σύμφωνα με το κείμενο των επίσημων δηλώσεων που διένειμε και το Κρεμλίνο, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «έχουμε κάνει τη συμφωνία μας για τους "S-400". Το έχουμε "κλείσει" αυτό το κεφάλαιο. Αυτή η δουλειά τελείωσε». Ενώ από τη δική του πλευρά, ο Πούτιν είχε ήδη χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη αγορά προτεραιότητα για τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών.

Στο μεταξύ, χτες, ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε ότι η παράδοση των «S-400» θα γίνει ακόμα νωρίτερα από τις τελευταίες εκτιμήσεις (το 2020), υποστηρίζοντας ότι «έχουμε επισπεύσει για τον Ιούλιο 2019 τον χρόνο παράδοσης στο συμβόλαιο που υπογράψαμε με τη Ρωσία για την απόκτηση των "S-400"». Μάλιστα, το πρακτορείο TASS μετέδωσε, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, ότι οι συστοιχίες των «S-400» θα μεταφερθούν στην Τουρκία τον Οκτώβρη του 2019, με τρία πλοία, που θα ξεκινήσουν από το λιμάνι του Νοβοροσίσκ (στη Μαύρη Θάλασσα).

Αντιδράσεις στη Δύση

Είναι σαφές ότι η οριστικοποίηση της πώλησης «S-400» στην Τουρκία θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες για τη Δύση και το ΝΑΤΟ, καταρχήν επιβεβαιώνοντας τις βαθιές «ρωγμές» που υπάρχουν στη συνεργασία με την Τουρκία, ως μέρος της όξυνσης ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Αξιωματούχοι από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα εκφράσει δυσαρέσκεια για το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει ένα τέτοιο υπερσύγχρονο αμυντικό σύστημα, που όμως δεν θα είναι συμβατό με το υπόλοιπο οπλοστάσιό της, αν και παραμένει μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας. Μάλιστα, κύκλοι του Κογκρέσου στις ΗΠΑ συζητούν ακόμα και το ενδεχόμενο να ζητήσουν επιβολή κυρώσεων κατά της Αγκυρας αν τελικά «κλείσει» η συμφωνία.

Χτες, αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) δήλωσε ανώνυμα στην ιστοσελίδα «hellas.journal»: «Οπως έχουμε πει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ενα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο (...) Μια τέτοια προμήθεια (σ.σ. "S-400") θα ήταν επίσης ασυμβίβαστη με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι (σ.σ. μέλη του ΝΑΤΟ) στη Διάσκεψη Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (του ΝΑΤΟ) μέσω της καταβολής εθνικών προσπαθειών για τη μείωση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία».

Στο φόντο και της τελευταίας συνάντησης των ηγετών Ρωσίας - Τουρκίας εμφανίζονται στα αστικά ΜΜΕ της Δύσης νέες αναλύσεις για τη συνεργασία με την Τουρκία, που έχουν τη σημασία τους, χωρίς οι εξελίξεις να μπορούν να θεωρηθούν δεδομένες. Για παράδειγμα, άρθρο που φιλοξένησε η ιστοσελίδα «EUobserver» εκτιμούσε ότι «δεν υπάρχει πραγματική βάση για να διατηρήσουν η Τουρκία και η Δύση μία στρατηγική συμμαχία».

Μεταξύ άλλων, εκεί αναφερόταν ότι «οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία μπορούν να μετεγκατασταθούν, η στρατιωτική συνεργασία μπορεί να περιοριστεί και η ανταλλαγή πληροφοριών να μειωθεί. Με κάποιο σχεδιασμό και πρόβλεψη είναι απίθανο να υπάρξει μακροπρόθεσμος ή μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος... Τουλάχιστον η παρωδία θα τελειώσει και οι δύο πλευρές θα ξέρουν πού βρίσκονται. Σίγουρα είναι καλύτερο από τη διατήρηση του αντιπαραγωγικού status quo».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ