Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Επιταχύνονται παζάρια και διεργασίες σε ράγες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Copyright 2018 The Associated

Σε ράγες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επιταχύνονται το παζάρι και οι διεργασίες αναζήτησης μιας συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, τον Ιούλη στις Βρυξέλλες, όπου η ΠΓΔΜ αναμένει να λάβει πρόσκληση ένταξης, ώστε να προχωρήσουν παραπέρα οι σχεδιασμοί ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, στην κόντρα με άλλα κέντρα για τον έλεγχο διαύλων και πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Σε αυτό το φόντο, στα Σκόπια έγινε χτες συνέδριο με τον ...ευφάνταστο τίτλο «Το ΝΑΤΟ και εσύ», με συνδιοργανωτές το υπουργείο Αμυνας, το λεγόμενο Ευρωατλαντικό Συμβούλιο της ΠΓΔΜ, το Γραφείο Συνδέσμου του ΝΑΤΟ στα Σκόπια και την πρεσβεία της Κροατίας, επισήμως για να ...τιμήσουν την επέτειο ίδρυσης του ΝΑΤΟ (4/4/1949).

Παίρνοντας εκεί το λόγο ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα, Jess L. Baily, επισήμανε τις διαφορές και τη σημασία που έχει αυτή η χρονιά σε σύγκριση με προηγούμενες:

«Τώρα, λόγω των ενεργειών που έχετε κάνει, η ένταξη της "Μακεδονίας" στη Συμμαχία είναι πιο εφικτή και γι' αυτό αξίζει να συζητήσουμε τι σημαίνει αυτή η ιδιότητα μέλους», σημείωσε. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της λεγόμενης «συλλογικής άμυνας», λέγοντας ότι «δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον. Μια επίθεση εναντίον οποιουδήποτε συμμάχου, από οποιαδήποτε κατεύθυνση, θα απαντηθεί από τη Συμμαχία στο σύνολό της», δείχνοντας δηλαδή την ανάγκη «συστράτευσης» στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αλλωστε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του περιέγραψε ως μια από τις «προκλήσεις» που έχει να αντιμετωπίσει η λυκοσυμμαχία, τις «απερίσκεπτες ενέργειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών για υπονόμευση των δυτικών θεσμών, όπως το ΝΑΤΟ».

Εξέφρασε την άποψη ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της "Μακεδονίας" υποστηρίζει το ΝΑΤΟ» και «μοιράζεται» τις «αξίες» του, ενώ πρόσθεσε πως «η "Μακεδονία" έχει αναγνωρίσει ότι αυτές οι αξίες είναι σημαντικές (...) Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη σκληρή δουλειά των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέτοιες αλλαγές δεν συμβαίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη, θα απαιτήσουν επιμονή και ενότητα επί του σκοπού. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες».

Κατέληξε λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 και την απόφαση των συμμάχων ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει τη "Μακεδονία" να γίνει μέλος της Συμμαχίας μόλις επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος». Επίσης, ότι «οι ΗΠΑ αναμένουν μια μέρα να καλωσορίσουν τη "Μακεδονία" ως πλήρες μέλος της Συμμαχίας».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο η υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Radmila Sekerinska, τόνισε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει τεράστια σημασία για τη χώρα της επειδή θα αποτελέσει μέρος της «ισχυρότερης οικονομικής συμμαχίας» που «καλλιεργεί τη δημοκρατία» και «εγγυάται την ασφάλεια των μελών της».

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ, Ντράγκαν Τεβντόφσκι, δήλωσε ότι «η ασφάλεια μιας χώρας αντιπροσωπεύει το θεμέλιο για το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον», προσθέτοντας ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει σε αυτήν τη διαδικασία...

Συνέχεια συναντήσεων

Στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ολοκλήρωσε χτες το απόγευμα τις ενημερώσεις των κομμάτων σχετικά με το ζήτημα, σε συνάντηση με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο, μετά την άρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να τον συναντήσει, εφόσον την ενημέρωση δε θα τους την έκανε ο πρωθυπουργός.

Το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην αμέσως επόμενη βδομάδα και στις 12 Απρίλη, καθώς κατά διαρροές - και σε άλλο ένα δείγμα της «βιασύνης» να «τρέξουν» οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί - σχεδιάζεται νέα συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ν. Ντιμιτρόφ. Λέγεται, δε, ότι αν κριθεί πως υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, θα «αναλάβουν» οι ίδιοι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, με συνάντησή τους.

Στο μεταξύ, «ανακριβείς» χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τις χτεσινές τοποθετήσεις του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη, για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε προχτές με τον Ν. Κοτζιά στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν επίσης ότι «σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια δημοσιοποίησης περιεχομένου συζητήσεων αυστηρώς εμπιστευτικού χαρακτήρα δυσκολεύει τη μελλοντική πιθανότητα τέτοιου είδους ενημέρωσης».

Μιλώντας στο ρ/σ «Alpha», ο Β. Λεβέντης είπε χτες π.χ. ότι παζαρεύουν το «Νόβα» ή το «Γκόρνα Ματσεντόνια». Οτι η όποια συμφωνία καταλήξουν οι δύο πλευρές θα «περάσει» από τα εθνικά Κοινοβούλια και μετά θα κατατεθεί από τον διαμεσολαβητή Μ. Νίμιτς στον ΟΗΕ. Οτι επειδή τα Σκόπια δεν προλαβαίνουν έως τον Ιούλη αλλαγές στο Σύνταγμά τους, «θα αποφασιστούν αλλαγές από τώρα, θα κατατεθούν από τον Νίμιτς στον ΟΗΕ και κάθε φορά που θα θέλουν τα Σκόπια να υλοποιούν μέρος της συμφωνίας, πρέπει να επιφέρουν αλλαγές στο εσωτερικό τους». Οτι «μέσα σε 1-2 βδομάδες θα έχει ο Νίμιτς τελικό σχέδιο» συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ