Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
WEBRADIO ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ενα επιπλέον «όπλο» για να φτάνει η φωνή των σωματείων σε περισσότερους εργαζόμενους

Στον «αέρα» βρίσκεται ξανά από τις αρχές του Μάρτη το διαδικτυακό ραδιόφωνο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με εκπομπές από συνδικάτα διαφορετικών κλάδων, θεματικά αφιερώματα για ζητήματα που απασχολούν την εργατική - λαϊκή οικογένεια, αλλά και εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου. Από το στούντιο που έχει στηθεί στα γραφεία του ΠΑΜΕ, οι εκπρόσωποι σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων ενημερώνουν για τη δράση τους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά και για το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης που προτάσσουν.

Σχετικά με αυτήν την προσπάθεια, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» ο Αρης Δαλαμάγκας και ο Δημήτρης Σιάτρας, οι οποίοι έχουν αναλάβει την ευθύνη του εγχειρήματος, από την προετοιμασία του προγράμματος μέχρι τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του.

***

-- Τι έρχεται να υπηρετήσει η απόφαση του ΠΑΜΕ για επαναλειτουργία του διαδικτυακού ραδιοφώνου; Πώς μπορεί να συμβάλει στη δράση του ταξικού κινήματος;

Δημήτρης Σιάτρας: Η επαναλειτουργία του διαδικτυακού ραδιοφώνου είναι ένα ακόμα μέσο παρέμβασης, ενημέρωσης πάνω στις θέσεις του ΠΑΜΕ, ανάδειξης της ακούραστης δράσης των σωματείων και πρωτοπόρων εργαζομένων σε κάθε εργασιακό χώρο και κλάδο. Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι βέβαια ξεκάθαρο ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άμεση επαφή των σωματείων με τους εργαζόμενους, την τριβή με όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς, εκεί που γεννιέται η εκμετάλλευση, εκεί που δυναμώνουν οι αξίες της ενότητας και της αλληλεγγύης των εργαζομένων. Το ραδιόφωνο δεν έρχεται να υποκαταστήσει την άμεση επαφή, αλλά να βοηθήσει ώστε κάθε σωματείο να έχει ένα επιπλέον ενημερωτικό όπλο, έρχεται να συμβάλει με τον τρόπο που μπορεί στη διαπάλη, τη στιγμή μάλιστα που η δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι κατά βάση αποκλεισμένη από τα αστικά μέσα ενημέρωσης ή συκοφαντείται.


Αρης Δαλαμάγκας: Πήραμε φυσικά υπόψη τη σημαντική εμπειρία από την πρώτη απόπειρα να στήσουμε διαδικτυακό ραδιόφωνο. Συζητήσαμε με τα σωματεία που και τότε είχαν δική τους εκπομπή, πήραμε γνώμες για θετικές πλευρές που έπρεπε να αξιοποιήσουμε εκ νέου, αλλά και για αδυναμίες που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε.

Το Webradio είναι ένα καλό εργαλείο, που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στη δράση του ταξικού κινήματος, αποτελώντας χρήσιμο εφόδιο για τους εργαζόμενους στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια. Αλλωστε, γι' αυτό θεωρήσαμε σωστό να δοθεί χρόνος και σε Εργατικά Κέντρα όλης της Ελλάδας, ώστε να παρουσιάσουν τη δράση τους μέσα από τις δικές τους εκπομπές.

-- Πώς επιδρά το γεγονός ότι μιλάμε για διαδικτυακό και όχι συμβατικό ραδιόφωνο;

Α.Δ.: Η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα στο Webradio και το συμβατικό ραδιόφωνο υπάρχουν μεγάλες διαφορές, έχουν διαφορετικά τεχνικά και όχι μόνο χαρακτηριστικά. Η πρώτη και η κυριότερη διαφορά είναι πως για την ακρόαση του Webradio χρειάζεται σύνδεση στο διαδίκτυο, γεγονός που αποκλείει σε γενικές γραμμές ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το ίντερνετ. Το γεγονός, ωστόσο, ότι μεγαλώνει η διάδοση του διαδικτύου, η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης και μέσα από κινητά τηλέφωνα, κάνει για όλο και περισσότερους εργαζόμενους προσβάσιμο το Webradio. Επιπλέον, η διαδικτυακή ακρόαση των εκπομπών την ώρα που μεταδίδονται είναι «δύσκολη», καθώς τις ώρες των εκπομπών αρκετοί συνάδελφοι εργάζονται, άλλοι βρίσκονται μέσα στη δράση, πολλοί δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ανά πάσα ώρα και στιγμή. Και γι' αυτό όμως υπάρχει λύση, καθώς οι εκπομπές μετά τη μετάδοσή τους αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ, οπότε υπάρχει η δυνατότητα ακρόασής τους οποιαδήποτε στιγμή, όπως και η δυνατότητα αποθήκευσής τους στον υπολογιστή, το κινητό κ.ο.κ. Επιπλέον, οι εκπομπές μπορούν να μπαίνουν και στις ιστοσελίδες των αντίστοιχων σωματείων. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα θα κάνουμε σε τεχνικό επίπεδο και άλλες προσπάθειες για να κάνουμε πιο απλή την πρόσβαση στο Webradio.

-- Πώς έγινε δεκτή από εργαζόμενους και σωματεία η απόφαση για το Webradio;

Α.Δ.: Είδαν πολύ θετικά τη δημιουργία του. Αυτή είναι μία γενική εκτίμηση, είτε από τα σωματεία που έχουν τη δική τους εκπομπή, είτε από αυτά που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα του σταθμού, αναγνωρίζουν όμως τη χρησιμότητα αυτού του μέσου.

Δ.Σ.: Ασφαλέστερα συμπεράσματα θα έχουμε όταν θα κυλήσει περισσότερο νερό στ' αυλάκι, μιας και είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα. Στόχος είναι να εμπλουτιστεί περαιτέρω το πρόγραμμα, περισσότερα σωματεία να αποκτήσουν τη δική τους φωνή στο Webradio, αλλά και να αυξηθούν οι εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου. Ηδη έχουμε τρεις εξειδικευμένες μουσικές εκπομπές και μία για το θέατρο. Σκοπεύουμε σύντομα να εντάξουμε στο πρόγραμμα και εκπομπές για το βιβλίο και τον κινηματογράφο, ενώ είμαστε διατεθειμένοι ν' ακούσουμε κάθε νέα πρόταση που θα βελτιώσει την ποιότητα του ραδιοφώνου. Να τονίσουμε, επίσης, πως πέρα από τις εκπομπές των σωματείων, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εκπομπές της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ και του ΣΥΣΔΙΕΚ.

-- Πώς αποφασίζεται το πρόγραμμα, πώς προετοιμάζονται οι εκπομπές, πώς φέρνει το ΠΑΜΕ σε πέρας το εγχείρημα αυτό;

Δ.Σ.: Το πρόγραμμα καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη πως το Webradio είναι κατά βάση εργατικό ραδιόφωνο, στηρίζεται από εργάτες και απευθύνεται σε όλες τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες. Ετσι, πρώτο μέλημά μας είναι όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία να έχουν τη δική τους εκπομπή. Παράλληλα, το πρόγραμμα θα πλαισιώνεται με έκτακτες εκπομπές με βάση την επικαιρότητα, με πλευρές που το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αναδεικνύει. Για παράδειγμα, είχαμε την προχτεσινή εκπομπή για τις Συλλογικές Συμβάσεις, μπροστά στη μάχη που δίνουν αρκετές συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτήν την περίοδο, αλλά και μπροστά στα συλλαλητήρια στις 20 Μάρτη. Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων πραγματοποίησε δύο εκπομπές με αφορμή τη χτεσινή πανελλαδική πανοικοδομική απεργία, ενώ εκπομπή έγινε και με τη Γραμματεία Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, με αφορμή τις τρέχουσες αρχαιρεσίες στους εργαζόμενους του ΟΑΣΑ.

Α.Δ.: Η προετοιμασία των εκπομπών, αν εξαιρέσουμε το καθαρά τεχνικό κομμάτι, επαφίεται στα ίδια τα σωματεία, στο σχεδιασμό μέσα από τα Διοικητικά Συμβούλια και τον καταμερισμό ευθύνης ανάμεσα στα μέλη τους. Με βάση τις αποφάσεις και το σχεδιασμό της δουλειάς αλλά και τις εξελίξεις σε έναν κλάδο ή εργασιακό χώρο, δίνεται και η αντίστοιχη βαρύτητα στον προγραμματισμό των εκπομπών. Ετσι, οι συνάδελφοι έρχονται εξοπλισμένοι στο σταθμό, προετοιμασμένοι για μία όσο το δυνατόν αρτιότερη παρουσίαση της θεματολογίας.

-- Τι ανταπόκριση έχουν μέχρι στιγμής συναντήσει οι πρώτες εκπομπές και ποια είναι τα σχέδια και οι στόχοι που θέτουν το ΠΑΜΕ και τα σωματεία για τη συνέχεια;

Α.Δ.: Οι πρώτες εντυπώσεις είναι αν μη τι άλλο θετικές. Φαίνεται πως αυτή η νέα πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από τα συνδικάτα που πήραν πολύ «ζεστά» την οργάνωση των εκπομπών τους. Oσο η ύπαρξη του Webradio θα γίνεται ευρύτερα γνωστή, τόσο θα μεγαλώνουν οι δυνατότητες για να αυξάνεται η ανταπόκριση από τους εργαζόμενους. Η αποδοχή και τα θετικά σχόλια που έχουμε λάβει στο ξεκίνημα, μας δίνουν θάρρος για τη συνέχεια καθώς και ελπίδα πως η δεύτερη αυτή προσπάθεια θα αποδώσει καρπούς και το εργατικό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ θα βοηθήσει στη συνολική παρέμβασή μας.

Δ.Σ.: Στόχος μας είναι αυτή η προσπάθεια των σωματείων και του ΠΑΜΕ να φτάσει σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε εργατικό - λαϊκό σπίτι. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι να συντονίζονται με το Webradio, να μαθαίνουν και από αυτόν το δίαυλο τα σχετιζόμενα με τον κλάδο τους και το πρόγραμμα δράσης των συνδικάτων, να ενημερώνονται για πλευρές της διαπάλης, για το ρόλο των εργοδοτικών συνδικαλιστών, την πάλη ενάντια στην εργοδοσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ