Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Στη Σουηδία ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Ρι Γιονγκ Χο, αναμενόταν χτες να φτάσει στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, στο φόντο των κρίσιμων συναντήσεων που αναμένονται για την Κορεατική Χερσόνησο. Μέχρι τον Απρίλη θα γίνει συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ μέχρι το Μάη είναι πολύ πιθανό ο Κιμ να συναντήσει και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σήμερα, η Σουηδία εκτελεί «χρέη» διπλωματικής αποστολής στην Πιονγιάνγκ για μια σειρά από χώρες, ανάμεσα στις οποίες και οι ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λόφβεν, δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του επιθυμεί να βοηθήσει στις συνομιλίες ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, κάτι που αναζωπύρωσε τα σενάρια περί πιθανής πραγματοποίησης της συνάντησης Κιμ - Τραμπ στη Σουηδία. Μάλιστα, πρόσφατα, σουηδικά ΜΜΕ, όπως αναμετέδωσε και το «Ασοσιέιτεντ Πρες», έκαναν λόγο για επίσκεψη του αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας, Χαν Σονγκ Ριόλ.

Σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη Ρι, το σουηδικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι επαφές που θα γίνουν θα επικεντρωθούν και στην «κατάσταση ασφαλείας της Κορεατικής Χερσονήσου». Ακόμα, συνέδεσε την επίσκεψη με μια συμβολή «στην αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων» (του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ), σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη «έχουν δώσει έμφαση στην ανάγκη για εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην αντιπαράθεση».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής Προεδρίας υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς για μία προετοιμασία ενδεχόμενων προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, τουλάχιστον στο πλαίσιο της διμερούς Συνόδου Κορυφής που θα γίνει τον Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ