Σάββατο 17 Μάρτη 2018 - Κυριακή 18 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι ΗΠΑ ζητούν γρήγορη διευθέτηση για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών συνάντησε τον Κύπριο Πρόεδρο, ζητώντας άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την προωθούμενη διχοτομική λύση

Από τη συνάντηση Μίτσελ - Αναστασιάδη στη Λευκωσία την Παρασκευή

www.pio.gov.cy

Από τη συνάντηση Μίτσελ - Αναστασιάδη στη Λευκωσία την Παρασκευή
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΡΩΜΗ.--

Στη Λευκωσία βρίσκεται από την Παρασκευή ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την Ευρασία, Γουές Μίτσελ, επιβεβαιώνοντας ότι η Ουάσιγκτον ιεραρχεί την άμεση επιτάχυνση του σχεδίου διχοτόμησης της Κύπρου, ως όχημα ευρύτερων σχεδιασμών της σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ετσι, μετά από τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο Μίτσελ επανέλαβε την επιθυμία των ΗΠΑ για άμεση επανέναρξη του διαλόγου, προσθέτοντας ότι η λύση πρέπει να είναι στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Σημειώνουμε ότι πριν από την άφιξη Μίτσελ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Καθλίν Ντόχερτι είχε τονίσει ότι «οι πλευρές θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους και να μην κάνουν οτιδήποτε που να εμποδίζει ή να παρεμποδίζει μια ευρύτερη συμφωνία για το πώς μοιράζονται ή πώς γίνεται η διαχείριση των πόρων». Μάλιστα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία, απροσχημάτιστα απάντησε ότι «δεν παίρνουμε θέση σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν θαλάσσια σύνορα». Αντίστοιχα, και ο Αμερικανός υφυπουργός έθεσε ακόμα πιο επιτακτικά την επανάληψη των συνομιλιών για να βρεθεί «λύση» σε ένα ζήτημα που θα διευκολύνει κρίσιμους σχεδιασμούς των αμερικανικών μονοπωλίων στην Ενέργεια και αλλού, απέναντι σε ανταγωνιστές τους όπως η Ρωσία.

Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου μίλησε για «ικανοποίηση» με την οποία «ακούσαμε και τις δηλώσεις του κ. Μίτσελ», εκφράζοντας «τις ευχαριστίες μας για την επανάληψη της στήριξης των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα και στο δικαίωμα της χώρας μας στη διερεύνηση και αξιοποίηση σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους»... Χαρακτήρισε τη συνάντηση Αναστασιάδη - Μίτσελ «σημαντική και εποικοδομητική», τονίζοντας ότι η Λευκωσία επανέλαβε «ετοιμότητα» για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Οπως είναι φυσικό, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι ευρύτερες επενδυτικές επιδιώξεις στην περιοχή, αφού και ο Πρ. Προδρόμου εξήγησε ότι συζητήθηκε «το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μέρος, μάλιστα, μιας προσπάθειας να συμβάλει η περιοχή μας στην ενεργειακή εξίσωση και ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». Ο ίδιος τόνισε ότι «από την οπτική γωνία των ΗΠΑ, η Κύπρος παίζει ρόλο στην περιφερειακή ασφάλεια» και υπογράμμισε ότι «υπάρχει η επιθυμία να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις... Ερχεται το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα έχουν έναν ενεργό ρόλο στην περιοχή...» (βλέπε παρουσία «ΕxxonMobil» και «Νoble» στην περιοχή).

Αργότερα, ο Μίτσελ αναμενόταν στα Κατεχόμενα, όπου θα συναντούσε τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

Στη Ρώμη

Οσον αφορά τις επαφές του Κύπριου ΥΠΕΞ στη Ρώμη, ο Ν. Χριστοδουλίδης συνάντησε και τον Ιταλό (υπηρεσιακό) ομόλογό του Αντζελίνο Αλφάνο, με τον οποίο είχε «ειλικρινή και καρποφόρα συζήτηση για τις σχέσεις Κύπρου - Ιταλίας και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για το πώς μπορούν αυτές να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική».

Αγνωστο βέβαια παραμένει αν εκφράστηκε κυπριακή δυσαρέσκεια για την αντίδραση της Ρώμης στις τουρκικές προκλήσεις. Θυμίζουμε ότι ενώ η Αγκυρα «παρενοχλούσε» το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕNI με πολεμικά πλοία, ο Αλφάνο συναντούσε τον Τούρκο ομόλογό του και μαζί συμφωνούσαν ότι «οι δύο χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης» λόγω «της προώθησης πιθανών περαιτέρω προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα, πέραν εκείνων που ήδη υπάρχουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ