Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Καταγγέλλουν τον αυταρχικό κατήφορο κυβέρνησης - εργοδοτών

Την κλιμάκωση του αυταρχισμού κυβέρνησης - εργοδοσίας - αστικού κράτους σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος καταγγέλλουν σωματεία και φορείς, καταδικάζοντας τη νέα εκδήλωσή της, με τη σύλληψη την περασμένη Παρασκευή της προέδρου και του αντιπροέδρου της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Οι δύο συνδικαλιστές συνελήφθησαν επειδή το Διοικητικό Συμβούλιο της Α' ΕΛΜΕ εξέδωσε στις 6 Μάρτη ψήφισμα συμπαράστασης σε εργαζόμενη ιδιωτικής εταιρείας με έδρα την Καλλιθέα στην Αττική, που απολύθηκε ενώ ήταν έγκυος. Η σύλληψη των δύο συνδικαλιστών έγινε στο πλαίσιο της διαδικασίας του αυτόφωρου που διέταξε ο εισαγγελέας, μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που υπέβαλε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης σε βάρος των μελών του ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Κάτω από τη δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων που βρέθηκαν στο πλευρό τους έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπως και την άμεση παρέμβαση που πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, οι δύο συνδικαλιστές αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, μετά από εισαγγελική παρέμβαση.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης σε ανακοίνωσή του σημειώνει τις ευθύνες δικαιοσύνης και αστυνομίας, που κίνησαν την αυτόφωρη διαδικασία και εκτέλεσαν τάχιστα τη σύλληψη, αλλά κυρίως τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία διατηρεί και διευρύνει το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο. «Διακηρύσσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι και αυτή η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων θα πέσει στο κενό», υπογραμμίζει.

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ εκφράζει την αλληλεγγύη του σε όσους διώκονται επειδή υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στη στέγη, στη μόρφωση, στη δουλειά, και καλεί τους εργαζόμενους να αντιτάξουν στον αντιλαϊκό - αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα.

Τις συλλήψεις των δύο συνδικαλιστών καταδικάζουν επίσης οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» και «Θουκυδίδης», καθώς και η ΑΔΕΔΥ.

«Για άλλη μια φορά η μητρότητα βρίσκεται στο στόχαστρο και όποιος την υπερασπίζεται διαπράττει αδίκημα», σημειώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, καταγγέλλοντας τις συλλήψεις. Οπως τονίζει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στέλνει τη μητρότητα στο απόσπασμα, γιατί θεωρείται κόστος για την εργοδοσία και το κράτος. Διατηρεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο, που δίνει αέρα στα πανιά των εργοδοτών για να απολύουν εγκύους, ενώ ταυτόχρονα τους στηρίζει με τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς».

Χανιά: Απόλυση εγκύου με τη «βούλα» του δικαστηρίου

Στο μεταξύ, τη δικαστική απόφαση που δικαιώνει την εργοδοσία για την απόλυση μιας ακόμα εργαζόμενης σε κατάσταση εγκυμοσύνης καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων. Η εργαζόμενη είχε απολυθεί το Γενάρη του 2015 από ιδιωτική επιχείρηση, παρά το γεγονός ότι ήταν έγκυος. Στην απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων δικαιώνει την εργοδοσία, αφού αποδέχεται στην πράξη το επιχείρημά της ότι η απόλυση έγινε λόγω «πλημμελούς άσκησης καθηκόντων» και δεν συνδέεται με την εγκυμοσύνη της.

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να καταδικάσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και να καταγγείλουν την απαράδεκτη αυτή εξέλιξη. «Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η προστασία των εγκύων, των νέων μητέρων, είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για τα συνδικάτα, που πρέπει να επιβληθεί και μέσω Συλλογικών Συμβάσεων», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Την απόλυση καταγγέλλουν επίσης ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ