Παρασκευή 23 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζει τις προκλήσεις

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Τη μεθόριο, στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα Γάζας, παραβίασαν χτες ισραηλινά στρατιωτικά φορτηγά και μπουλντόζες αρχίζοντας να αποψιλώνουν την περιοχή στη λεγόμενη «νεκρή» ζώνη και μετά από μερικές ώρες αποχώρησαν. Οι κινήσεις αυτές γίνονται συχνά και ουσιαστικά επιχειρούν να εκφοβίσουν και να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Χτες, επίσης, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις αποκάλυψαν το σχέδιό τους να σβήσουν από το χάρτη ένα ολόκληρο χωριό Βεδουίνων στην έρημο Νακάμπ του νότιου Ισραήλ. Πρόκειται για το χωριό Ουμ αλ Χιράν και το σχέδιο κατεδάφισης σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μέσα στον επόμενο μήνα, εκτοπίζοντας από τις εστίες τους πάνω από 350 άτομα αραβικής καταγωγής.

Το ίδιο 24ωρο στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας σε ανταλλαγές πυρών αστυνομικών της «Χαμάς» που ελέγχει την περιοχή σκοτώθηκαν δύο άτομα, που θεωρούνταν ύποπτα για την απόπειρα δολοφονίας του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Ράμι Χαμντάλα, στις 13 Μάρτη στη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή.

Στο μεταξύ, στη Ραμάλα βρέθηκε χτες ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, που, μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς, δήλωσε ότι «μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να βρεθεί μόνο στη βάση της λύσης των δύο ανεξάρτητων κρατών που θα ζουν ειρηνικά και με κατανόηση». Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «η Παλαιστίνη είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα δεχθεί λύσεις που είναι εκτός διεθνούς νομιμότητας».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Ράντεφ ζήτησε «περισσότερο ρεαλισμό στις διμερείς σχέσεις» και συνεχάρη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό με αφορμή την 70ή επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τη χώρα...«υπόδειγμα λειτουργικής δημοκρατίας και ανεπτυγμένη σύγχρονη κοινωνία των πολιτών». Εξέφρασε, τέλος, ζωηρό ενδιαφέρον για τις δυνατότητες αύξησης των διμερών εμπορικών σχέσεων αλλά και για την πιθανότητα εισαγωγής και μεταφοράς φυσικού αερίου από την εκμετάλλευση νέων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ