Παρασκευή 23 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Τοπικές εκλογές και συμβουλευτικό δημοψήφισμα διεξήχθησαν προχτές

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Τοπικές εκλογές έγιναν προχτές σε 335 δήμους της Ολλανδίας, με τη συμμετοχή να ανέρχεται στο 55%, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το 2014. Παράλληλα διεξήχθη συμβουλευτικό δημοψήφισμα σχετικά με το αν θα εφαρμοστεί ή όχι ένας νέος νόμος για τις ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών, που ενισχύει τις εξουσίες τους στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Με το 80% των καταμετρημένων ψήφων, το 49% ψήφισε «όχι» και το 47% «ναι».

Η σοσιαλδημοκρατική «Πράσινη Αριστερά» θεωρείται ο μεγαλύτερος νικητής μεταξύ των εθνικών κομμάτων, με 8,4% συνολικά στη χώρα (από 5% το 2014), αλλά οι περισσότεροι ψηφοφόροι (32,7%, από 27,6% το 2014) στήριξαν τοπικά κόμματα που προτάσσουν τα «ιδιαίτερα προβλήματα της κάθε περιοχής». Από τα εθνικά κόμματα πρώτο παραμένει το χριστιανοδημοκρατικό CDA με 13,5%, δεύτερο έρχεται το «Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, με 13,2%, ενώ μεγάλη μείωση είχαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SP) και οι επίσης σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις Εργατικό Κόμμα (PvdA) και «Δημοκράτες 66» (D66). Το τελευταίο ήταν το 2014 το μεγαλύτερο κόμμα σε Αμστερνταμ, Ουτρέχτη, Χάγη και Χάρλεμ.

Στο Αμστερνταμ πρώτη βγήκε η «Πράσινη Αριστερά», με περίπου 20%, και θα ηγηθεί συνασπισμού με άλλες δυνάμεις. Η «Πράσινη Αριστερά» βρίσκεται μπροστά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Ουτρέχτη, το Αρνεμ και το Χάρλεμ. Στο Ρότερνταμ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό εργατών, φτωχών λαϊκών στρωμάτων και μεταναστών, το ακροδεξιό - αντιμεταναστευτικό τοπικό κόμμα Leefbaar Rotterdam («Ζωντανό Ρότερνταμ») παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα, αν και έχασε τρεις έδρες, λαμβάνοντας 11 από τις 45. Το Leefbaar Rotterdam στηρίχτηκε και από το «ανερχόμενο» αντιδραστικό - ευρωσκεπτικιστικό «Φόρουμ Δημοκρατίας», που θεωρείται «ανταγωνιστής» του «Κόμματος Ελευθερίας» (PVV) του Γκερτ Βίλντερς, με εξίσου ρατσιστική ρητορική. Το εθνικής εμβέλειας κόμμα «Φόρουμ Δημοκρατίας» κατέβασε αυτόνομο ψηφοδέλτιο στο Αμστερνταμ, κερδίζοντας 3 από τις 45 έδρες.

Οσο για το PVV, τα ποσοστά του βρίσκονται σε πτώση, ενώ κατέβασε ψηφοδέλτια σε 30 δήμους και δεν κέρδισε την πρώτη θέση σε κανέναν, καταγράφοντας μάλιστα σημαντική μείωση των εδρών του σε όλους σχεδόν τους δήμους. Θυμίζουμε ότι στις βουλευτικές εκλογές το Μάρτη του 2017 είχε βγει δεύτερο κόμμα. Ενδεικτικά, στο Ρότερνταμ, όπου είχε λάβει 16% το 2017, στις προχτεσινές εκλογές πήρε μόλις 3,7%.

Τέλος, το πρωτοεμφανιζόμενο DENK, που ιδρύθηκε από πρώην βουλευτές των Εργατικών και έχει ισχυρούς δεσμούς με την τουρκική και μαροκινή κοινότητα, εξέλεξε εκπροσώπους (1 - 4) σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Αμστερνταμ, Ρότερνταμ, Αϊντχόφεν, Ουτρέχτη κ.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ