Παρασκευή 23 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Εξι εργάτες νεκροί και δύο τραυματίες σε έκρηξη σε χημική βιομηχανία

Μετά την έκρηξη που διέλυσε τη δεξαμενή στο χημικό εργοστάσιο στην Τσεχία και οδήγησε σε τραγικό θάνατο τους εργάτες

Copyright 2018 The Associated

Μετά την έκρηξη που διέλυσε τη δεξαμενή στο χημικό εργοστάσιο στην Τσεχία και οδήγησε σε τραγικό θάνατο τους εργάτες
ΠΡΑΓΑ.--

Τουλάχιστον έξι εργάτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη που σημειώθηκε χτες το πρωί στη χημική βιομηχανία «Unipetrol», η οποία ανήκει στον πολωνικό όμιλο «PKN Orlen», έξω από την πόλη Κράλουπι-ναντ-Βλτάβου (30 χλμ. βόρεια της τσεχικής πρωτεύουσας). Η αιτία της έκρηξης, που δεν προκάλεσε πυρκαγιά, ερευνάται, ενώ οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι έγινε κατά τη διάρκεια καθαρισμού δεξαμενών καυσίμων, σε προγραμματισμένες προκαταρκτικές εργασίες για την πραγματοποίηση στα τέλη του μήνα συνολικής συντήρησης των εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για εργασίες με ηλεκτρικό εργαλείο σε δεξαμενή, που ήταν μεν άδεια αλλά χωρίς να έχουν αφαιρεθεί τα αέρια από το καύσιμο. Ανάμεσα στους 6 άτυχους εργάτες φαίνεται ότι συγκαταλέγονται και ξένοι υπήκοοι που δούλευαν σε εργολαβικό εξωτερικό συνεργείο. Αλλοι δύο εργάτες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Πράγας στην περιοχή Βινοχράντι, ο ένας με μεσαίου βαθμού εγκαύματα στο 10% του σώματός του και ο άλλος με εγκαύματα στο πρόσωπο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, στις εργασίες συντήρησης θα έπαιρναν μέρος 350 εργάτες της και άλλοι 1.500 από εξωτερικά συνεργεία. Χτες, κατά τη διάρκεια του δυστυχήματος, η παραγωγή ήταν στο κατώτερο επίπεδο ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας διαβεβαίωνε ότι δεν εκλύθηκαν βλαβερές ουσίες στην ατμόσφαιρα ή τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ο όμιλος «Unipetrol», προϊόν, και αυτός, των ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησαν την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Τσεχοσλοβακία, είναι από τους μεγαλύτερους στην επεξεργασία και εμπορία πετρελαιοειδών και παραγώγων και έχει περάσει από το 2005 στην ιδιοκτησία του μεγαλύτερου χημικού ομίλου πολωνικών συμφερόντων, «PKN Orlen». Εχει 401 πρατήρια βενζίνης στην Τσεχία, εργοστάσια και σε άλλες χώρες (Σλοβακία, Ουγγαρία, Γερμανία, Μάλτα), παράγει καουτσούκ και πλαστικά για διάφορες χρήσεις στη βιομηχανία, ελαστικά, λιπαντικά μηχανών, αθλητικά είδη, πολυεστερικά, δομικά υλικά κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ