Τρίτη 3 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Τιμωρεί τους εργαζόμενους για τη μη καταβολή εισφορών από την εργοδοσία

Την απόσυρση της απαράδεκτης διάταξης απαίτησε το ΚΚΕ, στη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης

Ο σχεδιασμός και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εντείνει την επίθεση στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων αναδείχτηκαν στη συζήτηση δύο Επίκαιρων Ερωτήσεων που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και απαντήθηκαν στις 29/3 στη Βουλή από τον υφυπουργό Εργασίας Αν. Πετρόπουλο.

Η πρώτη Ερώτηση αφορούσε το Μ8/73253 έγγραφο του τμήματος είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών της Διοίκησης του ΕΦΚΑ, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 15/1/2018, ναρκοθετεί κυριολεκτικά τα στοιχειώδη ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές και τους αφαιρέθηκε η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης, για τους εργοδότες οι οποίοι είτε ελέγχονταν για εικονική απασχόληση, είτε είχαν μεγάλη οφειλή, για να καλυφθούν ασφαλιστικά οι εργαζόμενοι και να μην χάνουν τις παροχές του ΙΚΑ, η εργοδοσία υποχρεωνόταν να προσκομίσει στο υποκατάστημα του ΙΚΑ απ' όπου ελέγχεται τα στοιχεία απασχόλησης των εργαζομένων και φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης.

Το ΙΚΑ, αφού διενεργούσε έλεγχο επαλήθευσης των στοιχείων, έδινε το «πράσινο φως» για την ηλεκτρονική ΑΠΔ και σύντασσε Πράξη Επιβολής Εισφορών, ώστε να συνεχίσει να μετράει ο χρόνος ασφάλισης των εργαζομένων, ανεξάρτητα της ρύθμισης για την εξόφληση της οφειλής που συμφωνούσε με τον εργοδότη.

Τώρα, με το έγγραφο προβλέπεται ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της ασφάλισης των εργαζομένων, να καταβάλει ο εργοδότης εκτός των παραπάνω και τις ασφαλιστικές εισφορές του τελευταίου μήνα απασχόλησης. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, σε περίπτωση μη καταβολής, δεν προβλέπεται καμία επίπτωση για τον εργοδότη, όμως οι εργαζόμενοι θα εξακολουθούν να παραμένουν ανασφάλιστοι.

«Δηλαδή, τιμωρείτε τον εργαζόμενο, ενώ οι εργοδότες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν κανενός είδους πρόστιμο, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της ΑΠΔ», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και απαίτησε να ακυρωθεί άμεσα το «επίμαχο έγγραφο, το οποίο με προκλητικό τρόπο ουσιαστικά απαλλάσσει τους εργοδότες και τιμωρεί τους εργαζόμενους αφήνοντάς τους ανασφάλιστους», χωρίς να έχουν πρόσβαση στην Υγεία, στο Φάρμακο, με συνέπειες στη συνταξιοδότησή του.

Ο υφυπουργός όχι μόνο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ακύρωσης, αλλά απέδωσε το έγγραφο στα ...μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για να «προστατεύσει τους μικρομεσαίους»! Οταν με την πολιτική της και την εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ, τους έχει καταδικάσει σε αφανισμό, ενισχύοντας τα μονοπώλια.

«Αν ο εργοδότης δεν πληρώσει τον τελευταίο μήνα, ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους;» ρώτησε με επιμονή ο Χρ. Κατσώτης, χωρίς να πάρει απάντηση και κατήγγειλε: «Βάζετε την συνευθύνη στον ασφαλισμένο, τον αφήνετε ανασφάλιστο και είναι βούτυρο στο ψωμί κάθε εργοδότη να μην πληρώνει τον τελευταίο μήνα και να έχει ανασφάλιστους εργαζόμενους».

Να αποκατασταθούν οι συντάξεις χηρείας

Με τη δεύτερη Επίκαιρη Ερώτησή του, ο Χρήστος Κατσώτης απαίτησε να καταργηθεί το άρθρο 12 του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016, με το οποίο πετσοκόπηκαν ακόμα και αυτά τα ψίχουλα των συντάξεων χηρείας. Απαίτησε «να επαναφέρετε την κατώτερη σύνταξη στα 486 ευρώ για όλους τους συνταξιούχους και οι συντάξεις χηρείας να επανέλθουν στο 70% που προϋπήρχε».

Ο υπουργός, αποφεύγοντας να δώσει σαφή απάντηση, προσέφυγε στο γνωστό προβοκατόρικο παραμύθι της κυβέρνησης για «επιλεκτική» στάση από το ΚΚΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «βλέπω πως έχετε ένα δισταγμό να διαφωτίσετε την εργατική τάξη για τα δεινά που την περιμένουν από την πολιτική που εξαγγέλλει η ΝΔ για την Κοινωνική Ασφάλιση».

Ενώ είπε αόριστα, επιτείνοντας την ανησυχία των εργαζομένων για τα όσα ετοιμάζονται και στο πλαίσιο της 4ης «αξιολόγησης», ότι το Μάη «θα υπάρξει ρύθμιση για όλους τους ασφαλισμένους και θεωρώ ότι εκεί θα έχουμε ένα λόγο να συζητήσουμε επί πιο συγκεκριμένων θεμάτων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε τη στάση του υφυπουργού και κάνοντας σαφές, όσον αφορά τη σημερινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες ότι «ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει», σημείωσε: «Εμείς δεν σας διαφοροποιούμε από τη ΝΔ, δεν σας κρίνουμε διαφορετικά, επειδή και εσείς και η ΝΔ είστε εχθροί της Κοινωνικής Ασφάλισης. Γι' αυτό και μέσα από τους αγώνες εμείς διεκδικούμε ένα κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα που πράγματι θα ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων σε συντάξεις και σε παροχές τέτοιες που θα επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση όλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ