Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χόλιγουντ και «τρομοκρατία»

Την «πείρα» των σεναριογράφων του Χόλιγουντ στην «κατανόηση» χαρακτήρων και καταστάσεων, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η αποτροπή του ενδεχόμενου νέου τρομοκρατικού χτυπήματος, θέλει να εκμεταλλευτεί ο στρατός των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Variety» που αναμετέδωσε το BBC.

Βαθαίνοντας την εμπλοκή της χολιγουντιανής, κινηματογραφικής βιομηχανίας στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα μονοπώλια του θεάματος δεν αρκούνται μόνο στην «εκλαΐκευση» της μιλιταριστικής και ρατσιστικής προπαγάνδας τους μέσω των ταινιών, αλλά χρησιμοποιούν και το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό των κινηματογραφικών πλατό σαν κανονικούς, έμμισθους «στρατιώτες».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η πρώτη μυστική συνάντηση μεταξύ ομάδας σεναριογράφων του Χόλιγουντ και ειδικών του στρατού έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Southeastern California, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο την επίσης βαθιά εμπλοκή των αμερικανικών - και όχι μόνον - πανεπιστημίων στους σχεδιασμούς του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, εδώ και δεκαετίες. Στην ομάδα των σεναριογράφων φέρονται ως συμμετέχοντες οι σεναριογράφοι των ταινιών «Πολύ σκληρός για να πεθάνει», «Delta Force One» και «Missing in Action», οι οποίες έχουν σαν θέμα τους τη γνωστή σεναριακή φόρμα των τρομοκρατικών απειλών εναντίον της «γης της ελευθερίας» και της φετιχοποίησης των ειδικών δυνάμεων του στρατού ή της «ατομικής δράσης», ιδεολόγημα που εκτίναξε στα ύψη τις πωλήσεις όπλων σε ιδιώτες στις ΗΠΑ.

Το πιθανότερο είναι πως οι σεναριογράφοι που κλήθηκαν από το στρατό θα «σχηματοποιήσουν» το «προφίλ» των «τρομοκρατών», όπως τους εννοεί η κυβέρνησή τους, δηλαδή όσων αμφισβητούν την ιμπεριαλιστική παντοκρατορία της.

Θυμίζουμε ότι η πιο γνωστή, άμεση, εμπλοκή του Χόλιγουντ σε κυβερνητικές «εκστρατείες» συνέβη επί εποχής Μακάρθι, όταν μια ομάδα κινηματογραφιστών διαφόρων ειδικοτήτων είχε εμπλακεί στο αντικομμουνιστικό «κυνήγι μαγισσών», προδίδοντας συναδέλφους τους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τίμησαν το επάγγελμά τους και δεν πρόδωσαν τις ιδέες τους, με βαρύ τίμημα για τις καριέρες τους. Και τώρα όμως, υπάρχουν άνθρωποι της τέχνης και εντός του Χόλιγουντ που αντιστέκονται στη μετατροπή τους σε όργανα των κινηματογραφικών εταιριών και των επιδιώξεων της αμερικανικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ