Παρασκευή 13 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Να γίνει υπόθεση των ναυτεργατών η οργάνωση και η περιφρούρηση της απεργίας

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία στις 18 Απρίλη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και όλα τα λιμάνια της χώρας, με προοπτική κλιμάκωσης, απευθύνουν με ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πάρουν στα χέρια τους οι ναυτεργάτες την υπόθεση της οργάνωσης και της περιφρούρησης της απεργίας.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, σήμερα Παρασκευή στις 10.30 π.μ., πραγματοποιούν οργανωτική σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Οι ναυτεργάτες απεργούν ενάντια στο Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί την πλήρη «απελευθέρωση» (άρση του καμποτάζ) των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών κατ' εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ, τινάζοντας στον αέρα τα ναυτεργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει. Προβλέπεται η δρομολόγηση πλοίων μεταφοράς εμπορευμάτων ανάμεσα στα ελληνικά λιμάνια στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές, με λιγοστό πλήρωμα και ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική εκπροσώπηση, αυξάνοντας τους κινδύνους σε βάρος της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να σταθούν αλληλέγγυοι

Στην ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία απευθύνουν επίσης κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους των νησιών να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών, απομονώνοντας ταυτόχρονα «τον μηχανισμό των εφοπλιστών και του κεφαλαίου, που στήνεται από περιφερειάρχες και δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατά την προσφιλή τακτική τους για την προετοιμασία "κοινωνικού αυτοματισμού" ώστε να υπονομεύσουν την απεργία».

«Η αιτία που προκαλεί τα προβλήματα των αγροτών, των ναυτεργατών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων», επισημαίνουν τα σωματεία, «είναι η πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, που συνεχίζει να υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καταδυναστεύοντας το σύνολο των δικαιωμάτων μας και οδηγώντας στην όξυνση των ανταγωνισμών και στον πόλεμο».

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη είναι σε εξέλιξη παρέμβαση με τις ευλογίες εφοπλιστών και κυβέρνησης για την υπονόμευση της απεργίας, όπως επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Ναυτιλίας στη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΠΝΟ στις 11/4. Ο υπουργός έκανε λόγο για... «κάποιους συνεταιρισμούς αγροτών από την Κρήτη» που θέλουν συνάντηση με τον ίδιο και την ΠΝΟ ενόψει της απεργίας, ενώ εμφανίστηκε και ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στους ναυτεργάτες και τους εφοπλιστές για το θέμα των οργανικών συνθέσεων κ.ο.κ., προτείνοντας οι συναντήσεις να γίνουν σήμερα Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, κάτω από τις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τα καράβια, αποφασίστηκε να μην συμμετάσχει η ΠΝΟ σε καμία συνάντηση.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν στους ναυτεργάτες να μην έχουν «καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού» και προειδοποιούν προς πάσα κατεύθυνση «να μην τολμήσουν να υπονομεύσουν την απεργία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ