Παρασκευή 13 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εμπλουτίζεται συνεχώς το πρόγραμμα δράσης μπροστά στην Πρωτομαγιά

«Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών». Με αυτό το σύνθημα τιμά το ΠΑΜΕ τη φετινή Πρωτομαγιά, απευθύνοντας κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και τις συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος σε όλη την χώρα.

Στην κατεύθυνση αυτή, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα σχεδιάζουν πρόγραμμα δράσης για να φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους αυτό το αγωνιστικό κάλεσμα, με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και συνελεύσεις, που θέτουν στο επίκεντρο της συζήτησης το περιεχόμενο του συνθήματος.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα.

Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις. Η κυβέρνηση μιλάει για «έξοδο από τα μνημόνια και για "δίκαιη ανάπτυξη"», ενώ «προετοιμάζει το επόμενο μνημόνιο, το οποίο θα πλασαριστεί από τον Αύγουστο ως το "εθνικό στρατηγικό σχέδιο"». Την ίδια ώρα, προωθεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, «παίρνοντας ενεργά μέρος στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμμετέχοντας σε πολεμικές ΝΑΤΟικές επεμβάσεις ενάντια σε άλλους λαούς, με διακηρυγμένο στόχο τη λεγόμενη "γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας"».

Το ΠΑΜΕ προειδοποιεί πως «η βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τη συμμετοχή της χώρας στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, με τη μετατροπή όλης της Ελλάδας, από τον Εβρο έως την Κρήτη, σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, σε ένα απέραντο πεδίο βολής!». Καλεί τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές των Συνδικάτων, να βγουν στην αντεπίθεση, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.

Ομοσπονδία Οικοδόμων: Κοινός ο εχθρός των εργαζομένων

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις εξελίξεις που τρέχουν γρήγορα και τους κινδύνους των πολεμικών συγκρούσεων που πολλαπλασιάζονται», αναφέρει στην ανακοίνωσή της για την Πρωτομαγιά η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να γυρίσουν πίσω οι στρατιωτικές αποστολές που είναι εκτός συνόρων, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. «Να υπερασπιστούμε το απαραβίαστο των συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους εργάτες των γειτονικών χωρών. Εχουμε τις ίδιες ανάγκες, τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια όνειρα για το μέλλον των οικογενειών μας. Εχουμε τον ίδιο αντίπαλο να αντιμετωπίσουμε, το κεφάλαιο και τις δυνάμεις του, που τσακίζουν τη ζωή μας και δεν έχουν κανένα δισταγμό να κάνουν πολέμους για τα κέρδη τους», τονίζει.

Υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν όπλο την πείρα «από τους αγώνες που δώσαμε πρόσφατα, την πετυχημένη πανελλαδική πανοικοδομική απεργία, τους αγώνες σε μεγάλα εργοτάξια για αυξήσεις στα μεροκάματα, τις κατακτήσεις που πετύχαμε», μια σημαντική πείρα που δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν.

Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και κεντρικές δράσεις στη Θεσσαλονίκη

Με καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, με συνελεύσεις, αλλά και μέσα από κεντρικές δράσεις, οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη προετοιμάζουν τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Χτες, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε εξόρμηση στο εργοστάσιο ανακύκλωσης ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, ενώ τη Δευτέρα 16/4 θα συνεδριάσει το ΔΣ του Σωματείου για τον παραπέρα σχεδιασμό της δουλειάς.

Σήμερα Παρασκευή, το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση.

Την Κυριακή 15/4 θα συνεδριάσουν τα ΔΣ του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου και της Ενωσης Λογιστών.

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζουν περιοδείες σε χώρους δουλειάς σε Κιλκίς, Σέρρες και Κατερίνη: Στις 16/04 σε ΚΟΥΚΑΚΗ, KONVA ΑΕΒΕ, ΤΟRRΕ, URIMAC, U & S UNISMACK ABEE. Στις 17/04 σε ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΣΕΡΓΑΛ, NEKTAΡ ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ, TO ΧΡΥΣΟ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΝΙΓΡΙΤΑΣ. Στις 18/04 σε ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗ, ΚΟΡΦΗ, ΒΙΟΖΩΚΑΤ, ΜΕΒΓΑΛ (Πιερία).

Αντίστοιχα, η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου προγραμματίζει εξορμήσεις στις 19/4 σε ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΒΟ και ΕΡΛΙΚΟΝ και στις 24/4 σε ΕΚΜΕ, ΠΥΡΑΜΙΔΑ, ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, ΟΡΦΑΝΙΔΗ και ΗΦΑΙΣΤΟ.

Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη που οργάνωσε προχτές η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, προγραμματίζονται οι εξής κεντρικές δράσεις:

-- Παρασκευή 20/4: Πανεξόρμηση των συνδικάτων στις ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.

-- Στις 24/4 και 25/4: Κοινές εκδηλώσεις σωματείων με συλλόγους σπουδαστών, φοιτητών, μαθητών εσπερινών σχολείων.

-- Πέμπτη 26/4: Μηχανοκίνητες πορείες σε Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη.

-- Σάββατο 28/4: Παρεμβάσεις στις δυο μεγάλες λαϊκές αγορές της πόλης (Ξηροκρήνη - Μαρτίου).

-- Σάββατο 5/5: Ιστορικός περίπατος των σωματείων, με αφετηρία το χώρο θυσίας των εργατών τον Μάη του '36.

-- Τετάρτη 9/5: Κατάθεση στεφάνων στο χώρο θυσίας των εργατών τον Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου.

-- Κυριακή 13/5: Συμμετοχή στη μέρα αντιιμπεριαλιστικής δράσης που έχει εξαγγείλει η ΕΔΥΕΘ.

Λάρισα: Υπόθεση κάθε σωματείου η επιτυχία του γιορτασμού

Η οργάνωση της πανεργατικής απεργίας της Πρωτομαγιάς και της απεργιακής συγκέντρωσης στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας συζητήθηκε στη χτεσινή σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στην εισήγηση που παρουσίασε ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, και στις παρεμβάσεις μελών ΔΣ Σωματείων που ακολούθησαν, τονίστηκε η ανάγκη να ανοίξει πλατιά συζήτηση μέσα στους εργαζόμενους για τη δράση που χρειάζεται ν' αναπτυχθεί ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτόν, ενιαία με την πάλη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, την επιθετικότητα της εργοδοσίας.

Για την επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης, στη σύσκεψη αποφασίστηκε κάθε σωματείο να βάλει στόχο για αυξημένη συμμετοχή εργαζομένων, να έχει δικό του μπλοκ με πανό. Η προσυγκέντρωση των σωματείων θα γίνει στις 9.30 π.μ. στα γραφεία του ΕΚΛ.

Αμεσα θα ξεκινήσει η συζήτηση στα Διοικητικά Συμβούλια και σε Γενικές Συνελεύσεις, για το πώς θα φτάσει το κάλεσμα στους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, με την προκήρυξη για την 1η Μάη που έβγαλαν το ΕΚΛ και σωματεία καθώς και με την οργάνωση εκδηλώσεων σε όσο γίνεται περισσότερους χώρους δουλειάς. Γι' αυτόν το σκοπό μάλιστα το ΕΚΛ έχει κηρύξει στάση εργασίας μιας ώρας την Παρασκευή 27/4 και τη Δευτέρα 30/4.

Επίσης, το ΕΚΛ θα οργανώσει περιοδείες σε σχολές ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΤΕΙ, όπως και εξορμήσεις στα στρατόπεδα, με ειδική προκήρυξη που θα βγάλει για τους στρατευμένους.

Ακόμα, θα οργανώσει ποδοσφαιρικό τουρνουά 5x5, με ομάδες σωματείων και χώρων δουλειάς, στις 24 και 26 Απρίλη. Το ΕΚΛ καλεί τα σωματεία εργαζομένων, τους συλλόγους σπουδαστών από την κατάρτιση και τη μαθητεία, να δηλώσουν συμμετοχή της ομάδας τους στο Εργατικό Κέντρο και στα τηλέφωνα 2410.250.708 και 6972.871.078, μέχρι την Παρασκευή 20/4.

Το ΕΚΛ προγραμματίζει επίσης προβολή αντιπολεμικής ταινίας, σύσκεψη με μετανάστες για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ θα συμμετάσχει στην πορεία ειρήνης που οργανώνει στις 13 Μάη η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας.

Συσκέψεις προετοιμασίας σε Χαλκίδα και Πάτρα
  • Τα Συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Μετάλλου Εύβοιας, Τεχνιτών Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καλούν σε πλατιά σύσκεψη σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο στη Χαλκίδα.
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας και ο Σύνδεσμος Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις Αχαΐας καλούν όλα τα σωματεία της Πάτρας καθώς και τις επιτροπές αγώνα, από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, σε σύσκεψη τη Δευτέρα 16/4, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε θέσεις μάχης τα συνδικάτα για αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια(2022-09-24 00:00:00.0)
Πολύμορφες πρωτοβουλίες για να μάθει κάθε εργαζόμενος τις αθλιότητες των εργατοπατέρων(2019-03-22 00:00:00.0)
Καθημερινές πρωτοβουλίες για την προετοιμασία της Πρωτομαγιάς(2018-04-21 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες και απεργιακή προετοιμασία(2017-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ