Παρασκευή 20 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εργατικό «ατύχημα» στη Θεσσαλονίκη

Εργατικό «ατύχημα» με σοβαρό τραυματισμό μετανάστριας εργαζόμενης σημειώθηκε τη Δευτέρα 16/4, στην επιχείρηση «Αrtima» (εμπορική εταιρεία διανομής γαλακτοκομικών και άλλων προϊόντων) στη Θεσσαλονίκη. Η 50χρονη εργάτρια από τη Βουλγαρία τραυματίστηκε σοβαρά και κινδυνεύει με ακρωτηριασμό τεσσάρων δακτύλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μόλις τρεις μέρες στη δουλειά και η εργοδοσία την έβαλε να χειριστεί μηχάνημα συσκευασίας χωρίς προηγούμενη κατάλληλη εκπαίδευση.

Το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την ευθύνη των εργοδοτών για τα εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς. Οπως αναφέρει, οι εργάτες «ρίχνονται στη βιοπάλη με τους νέους όρους που επικρατούν στην πιάτσα, της πολυειδικότητας που θέλει τους εργαζόμενους να κάνουν τα πάντα χωρίς καμία ειδίκευση, εκπαίδευση και ασφαλώς προστασία, ανυπεράσπιστοι μπροστά... στην κακιά την ώρα (!), καθώς τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς είναι είδος πολυτελείας, κοστίζουν και άρα δεν μπορεί να σπαταλιούνται χρήματα εκεί».

Τονίζει ότι τα εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς θα μπορούσαν να μειωθούν αν οι εργάτες εκπαιδεύονταν ολοκληρωμένα για τη δουλειά που προορίζονται. Αν δεν υπήρχε ο εκβιασμός, με φόβητρο την επιστροφή στην ανεργία, σε κάθε συνάδελφο να κάνει οποιαδήποτε δουλειά υπάρχει σε ένα χώρο, ανεξάρτητα από το αν γνωρίζει ή όχι τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Αν δεν υπήρχε η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς. Αν δεν υπήρχε η συνειδητή και διαχρονική απαξίωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Το Συνδικάτο καλεί σε ενίσχυση της πάλης για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αυξήσεις μισθών, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ