Παρασκευή 20 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Σε στάση εργασίας στην Αττική (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και 24ωρη απεργία στην υπόλοιπη Ελλάδα προχωρούν οι υγειονομικοί την Τετάρτη 25/4.

Στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν στις 10.30 π.μ. στην 1η ΥΠΕ και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία μέχρι το υπουργείο Υγείας.

Στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα δίωρη στάση εργασίας, Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, ενώ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία στις 25/4.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση όλων των πληρωμών και της επιχειρηματικής δράσης.

«Προσπαθούν να κρύψουν ότι η ανάπτυξη, δηλαδή η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, απαιτεί φθηνούς εργαζόμενους, με ανεπαρκείς κρατικές παροχές Υγείας. Γι' αυτό προωθούν την παραπέρα λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες", που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

«Σε αυτήν την κατεύθυνση», προσθέτει, «κινείται και το νομοσχέδιο για την "επανεκκίνηση και ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης", που αποσκοπεί στο να αποποιηθεί ακόμη περισσότερο το κράτος την ευθύνη για τη νοσηλεία και αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών, να την μετακυλήσει στους ασθενείς και τις οικογένειές τους και να διευρυνθεί το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον τομέα».

Για τον ίδιο λόγο, επισημαίνει, η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για το 2018 είναι μειωμένη κατά 638 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η συγκυβέρνηση υπερηφανεύεται για το πλεόνασμα και ξοδεύει δισ. ευρώ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές επεμβάσεις. «Γι' αυτό ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 1.619 εργαζόμενους την τριετία 2015 - 2017, αφού οι πολυδιαφημιζόμενες προσλήψεις δεν καλύπτουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις, ενώ, ταυτόχρονα, επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις».

  • Σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) και συγκέντρωση προχωρούν τη Δευτέρα 23/4 και οι εργαζόμενοι του Δρομοκαΐτειου, με αφορμή τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας για συρρίκνωση των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και τη μεταφορά τους αρχικά στις ΥΠΕ και στη συνέχεια σε ΜΚΟ και ΑΕΜΥ.
  • Στάση εργασίας και κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μεταξύ άλλων, στην κινητοποίηση μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δ. Βρύσαλης, ενώ γραπτό χαιρετισμό συμπαράστασης έστειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ