Πέμπτη 3 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ «SUNLIGHT»
Εντείνεται η ανησυχία εργαζομένων και κατοίκων

Σήμερα το απόγευμα αναμένονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκλήθηκε στην περιοχή του δήμου Τοπείρου, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών της «Sunlight», του ομίλου εταιρειών «Γερμανός», στο Ολβιο της Ξάνθης. Κλειστές για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν και σήμερα οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, όπως επίσης και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στις τοπικές κοινότητες Νέου Ολβίου, Κρεμαστής, Θαλασσιάς, Αγίου Αθανάσιου, Τοξότες, Εξοχής και Τύμπανου του δήμου Τοπείρου, και στις τοπικές κοινότητες Ευμοίρου και Καλλιθέας του δήμου Ξάνθης.

Η παραπάνω απόφαση της αντιπεριφέρειας Ξάνθης εντάσσεται στα προληπτικά προστατευτικά μέτρα που αποφασίστηκε να εφαρμοστούν σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από τη μονάδα κατασκευής, καθώς παραμένουν άγνωστες οι επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από τα τοξικά αέρια και τα βαρέα μέταλλα (μόλυβδος) που έχουν εκλυθεί στην ατμόσφαιρα από τη μεγάλη φωτιά στη «Sunlight».

Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, από την πρώτη στιγμή, ανέδειξε την ανάγκη να προστατευτεί και η υγεία των εργαζομένων της επιχείρησης. Ζητά «με ευθύνη της πολιτείας να γίνουν όλες οι μετρήσεις και οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στο εργοστάσιο, χωρίς καμιά μισθολογική επίπτωση για τους εργαζόμενους. Είναι πέρα από κάθε λογική, τη στιγμή που παίρνονται προληπτικά μέτρα για τους κατοίκους των γύρω περιοχών, αυτά να μην ισχύουν για τους ίδιους τους εργαζόμενους της επιχείρησης».

Οσο για τη «Sunlight», προσπαθεί να καθησυχάσει τους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους της επιχείρησης (περίπου 700) σχετικά με τη ρύπανση που προκλήθηκε, και ταυτόχρονα ανακοινώνει ότι «θα προχωρήσει άμεσα στην πλήρη εκτίμηση της κατάστασης και των ζημιών που προκάλεσε η φωτιά σε τμήμα του εργοστασίου, με στόχο την ταχύτερη δυνατή αποκατάστασή τους». Δεσμεύεται ότι «η παραγωγική δραστηριότητα θα επανέλθει το συντομότερο δυνατόν για τη συνέχιση της εξυπηρέτησης των ανά τον κόσμο πελατών της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης των ζημιών, θα διατηρηθούν στο ακέραιο όλες οι θέσεις εργασίας».

Κάτι που μένει να αποδειχθεί, καθώς όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, «στη "Sunlight" δεν ήταν τίποτα "υπέροχο". Δεν υπάρχει Σωματείο, γιατί διώκονται ακόμη και οι σκέψεις ίδρυσής του, οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από καμία Συλλογική Σύμβαση και ο εργοδότης καθορίζει την ατομική σύμβαση του εργαζόμενου με βάση τους μνημονιακούς μισθούς. Δεν υπάρχει ανθυγιεινό επίδομα, παρά τις άκρως επικίνδυνες εργασίες».

Η ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ, που την ίδια μέρα της μεγάλης φωτιάς βρέθηκε στο χώρο του εργοστασίου, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στη σύσκεψη που έγινε στην αντιπεριφέρεια, με ανακοίνωσή της εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της «Sunlight» και τονίζει ότι οι θέσεις εργασίας τους πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστούν, χωρίς βλαπτική μεταβολή σε εργασιακές σχέσεις και μισθούς. Οπως αναφέρει, «είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει όταν η επιτυχία της εταιρείας και η κερδοφορία της, που αναφέρεται στον τοπικό Τύπο, έχουν χτιστεί πάνω στην εντατικοποιημένη εργασία τους σε δύσκολες συνθήκες, στις περικοπές μισθών την περίοδο της κρίσης, στις νέες προσλήψεις με βάση την ΕΓΣΕΕ των 586 και 511 ευρώ.

Ταυτόχρονα, εύλογη είναι η ανησυχία των κατοίκων της Ξάνθης σε σχέση με τις επιπτώσεις της φωτιάς λόγω της φύσης των υλικών που χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο. Τα προληπτικά μέτρα μέχρι να βγούνε οι πρώτες μετρήσεις πρέπει να ισχύσουν και για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο. Η δημόσια υγεία πρέπει να διασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους, το οποίο πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αποζημιώσει τυχόν ζημιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο».

Επίσης χαιρετίζει τους άντρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής που κυριολεκτικά με αυταπάρνηση ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς και εύχεται ταχεία ανάρρωση στον πυροσβέστη και τον εργαζόμενο που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ