Πέμπτη 10 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να τους λείπει η όρεξη για δίδακτρα!

Μπροστά στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές της 16ης Μάη, πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου για τους φοιτητές και σπουδαστές η κατάσταση που βιώνουν στα ιδρύματά τους και η κυβερνητική πολιτική που τα έχει φέρει σε σημείο ασφυξίας. Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ η κρατική χρηματοδότηση παραμένει στον «πάτο», παρά τις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ περί αύξησης του προϋπολογισμού. Και κοντά σε αυτό, ανθούν προτάσεις που ζυμώνουν ακόμα και την επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών!

Τέτοια ήταν και η πρόταση του προέδρου της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Πάτρας, ο οποίος είπε να φτιάξει η Αρχιτεκτονική ένα «παράρτημα» στην Αθήνα, ώστε να επιστρέψουν οι Αθηναίοι φοιτητές του Τμήματος στην πόλη τους και να παρακολουθούν τις σπουδές τους από εκεί, πληρώνοντας δίδακτρα 1.800 ευρώ! Η πρόταση δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είχε προηγηθεί πριν από δύο - τρία χρόνια η πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, για δίδακτρα 500 ευρώ από κάθε φοιτητή του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, που έσπευσε να χαιρετίσει ο πρύτανης του ΑΠΘ... Εχει προηγηθεί ο περσινός νόμος της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που έστρωσε το δρόμο για παγίωση και γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και όχι μόνο... Με τον ίδιο νόμο ενισχύονται πολύπλευρα όλες οι ιδιωτικοοικονομικές λειτουργίες των ιδρυμάτων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γενικεύσουν τις μπίζνες σε όλα τα επίπεδα. Ετσι, ετοιμάζεται ήδη το σχέδιο δημιουργίας στη Φιλοσοφική Αθήνας (με τη συνδρομή του Διεθνούς Πανεπιστημίου) του πρώτου ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών για φοιτητές εκτός ΕΕ, με δίδακτρα της τάξης των 8.000 ευρώ το χρόνο και με τις ευλογίες της κυβέρνησης, όπως γράφτηκε.

Κάτι τέτοια ανοίγουν την όρεξη στις σχολές και των παρατάξεων που χρόνια υποστηρίζουν τις ανταποδοτικές παροχές και λειτουργίες των ιδρυμάτων, όπως της ΔΑΠ, η οποία προτείνει να μην υπάρχει μεταπτυχιακό χωρίς δίδακτρα, είναι υπέρμαχος των ξενόγλωσσων προπτυχιακών με δίδακτρα και των ενοικίων στις φοιτητικές εστίες... Και σαν να την άκουσε η κυβέρνηση έσπευσε να τα εφαρμόσει όλα! Και μάλιστα πιάνοντας το νήμα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και συνεχίζοντας επάξια το οικονομικό ξεζούμισμα των σχολών και των φοιτητών. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι τα ξενόγλωσσα προγράμματα με δίδακτρα ήταν μια ιδέα που έφερε - και πάλεψε ιδιαίτερα γι' αυτήν - ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος (κάτι που φυσικά βρίσκει σύμφωνη και την ΠΑΣΠ) και τώρα υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κόντρα στη λογική να πληρώνουν οι φοιτητές για κάθε τους βήμα μέσα στις σχολές, μια λογική που λέει ξεδιάντροπα «ας σπουδάσουν όσοι έχουν τα χρήματα», οι φοιτητές πρέπει να προτάξουν τις ανάγκες τους για αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Πρέπει να παλέψουν για πλήρη χρηματοδότηση των σχολών και κάλυψη όλων των αναγκών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρέπει να δώσουν το μήνυμά τους και στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές με ψήφο αγωνιστική, ψήφο στην «Πανσπουδαστική ΚΣ».


Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ