Πέμπτη 10 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Εκρηκτικά προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, με αφορμή και την πρόταση του προέδρου του Τμήματος, που παραπέμπει σε δίδακτρα

Με αφορμή τα προβλήματα του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών και την απαράδεκτη πρόταση του προέδρου του Τμήματος, που ουσιαστικά παραπέμπει σε δίδακτρα, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, στην οποία σημειώνει:

«Την Τετάρτη 2/5/2018 ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών έκανε ενημέρωση στους φοιτητές του Τμήματος σχετικά με την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε αυτό τον τελευταίο καιρό.

Η κρατική χρηματοδότηση προς τα πανεπιστήμια είναι κατά 80% μειωμένη σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Παράλληλα, από φέτος παύει και η παροχή χρημάτων από το ΤΣΜΕΔΕ (το Ταμείο των μηχανικών) προς τις Πολυτεχνικές σχολές, λόγω της ενοποίησής του στον ΕΦΚΑ, επιβαρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η σχολή.

Αυτό σημαίνει πως από του χρόνου το Σεπτέμβρη με την αρχή του νέου έτους:

Θα υπάρξουν ελλείψεις σε καθηγητές. Το 48% του διδακτικού έργου γίνεται από βοηθητικό προσωπικό - συμβασιούχους, που σημαίνει ότι αν δεν ανανεωθεί η σύμβασή τους δεν θα γίνονται μαθήματα. Από ανάγκη πολλά μαθήματα θα γίνονται ανά 2 χρόνια.

Η βιβλιοθήκη και το υπολογιστικό κέντρο θα υπολειτουργούν. Ηδη εξετάζεται από τους καθηγητές να είναι ανοιχτά λιγότερες ώρες και χωρίς προσωπικό!

Οι όποιες παροχές που είναι ακόμα δωρεάν από το τμήμα (χαρτόνια, φωτοτυπίες κ.λπ.) θα κοπούν.

Ως λύση στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, ο πρόεδρος πρότεινε τη δημιουργία παραρτήματος του Τμήματος στην Αθήνα. Την επιστροφή όσων φοιτητών προέρχονται από την Αθήνα στα σπίτια τους και την παρακολούθηση των σπουδών τους από τα σπίτια τους έναντι 1.800 ευρώ το χρόνο!

Προτείνει επίσης μείωση των εισακτέων και ανακοίνωσε πως θα καταφύγει δικαστικά για να μη δεχτεί η σχολή μεταγραφέντες φοιτητές.

Ηδη η κατάσταση στη σχολή είναι εκρηκτική. Ενα μεγάλο μέρος των μαθημάτων γίνεται σε λυόμενα τα οποία έχουν λήξει από το 2006. Μάλιστα, δεν προβλέπεται σύντομα μετακίνηση σε νέα κτίρια.

Η φοίτηση στη σχολή είναι ήδη ακριβή, μιας που οι φοιτητές/-τριες καλούνται να πληρώνουν μεγάλα ποσά για μακετόχαρτα, εκτυπώσεις και αναλώσιμα. Παράλληλα, υπάρχουν ήδη δίδακτρα στα μεταπτυχιακά».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, που υπογράφει την Ερώτηση, ρωτά τον υπουργό Παιδείας πώς τοποθετείται στην παραπάνω εξέλιξη και τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να μην υλοποιηθεί μια τέτοια εξέλιξη, προχωρώντας παράλληλα στην επίλυση των χρόνιων και οξυμένων προβλημάτων του Τμήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ