Σάββατο 13 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Εικαστικά
Σελίδες τέχνης

Στη Σμύρνη, μια πόλη κοσμοπολίτικη, αλλά και με μια πολυπληθή και ακμάζουσα ελληνική κοινότητα, αναφέρεται το βιβλίο «ΣΜΥΡΝΗ - Η Μητρόπολη του Μικρασιατικού Ελληνισμού». Πρόκειται για έναν εξαίρετο επιστημονικά και συλλεκτικά καλαίσθητο τόμο, για τη δημιουργία του οποίου ένωσαν τις δυνάμεις τους, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Κύπρου και ο εκδοτικός οίκος «Εφεσος».

Το πρωτότυπο εικαστικό υλικό του βιβλίου αποτελείται κυρίως από επιστολικά δελτάρια, αλλά και από ανέκδοτες φωτογραφίες σημαντικών ιστορικών αρχείων. Οι κάρτες που δημοσιεύονται, επιλέχθηκαν από ένα πλουσιότατο αρχείο, του γνωστού Ελληνα συλλέκτη Σπύρου Μανουσάκη και για πρώτη, ίσως, φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας συγκεντρωμένες σε μια ενότητα. Ετσι, ο αναγνώστης μπορεί να βρει συμπληρωμένη σχεδόν, την εικόνα της ιωνικής πρωτεύουσας, καθώς οι περισσότερες από τις διαθέσιμες ψηφίδες παρουσιάζονται στις σελίδες του έργου. Ακόμα, όμως, παρουσιάζεται και η σύγχρονη Σμύρνη με φωτογραφίες του σήμερα, ειδικά για την έκδοση αυτή.

Τα κείμενα, τα οποία σκιαγραφούν και ιστορούν τη Σμύρνη ως Μητρόπολη του Μικρασιατικού Ελληνισμού είναι των: Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη, Ρωξάνης Δ. Αργυροπούλου, Βασίλη Καρδάση, Γιώργου Α. Γιαννακόπουλου, Αιμιλίας Θεμοπούλου, Σταύρου Θ. Ανεστίδη, Βαρβάρας Κοντογιάννη κ.ά.

Το βιβλίο κυκλοφορεί δίγλωσσο (ελληνικά - αγγλικά) και προσφέρεται σε χειροποίητη, καλαίσθητη κασετίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ