Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κοροϊδία χωρίς τέλος από την κυβέρνηση

Συνεχίζουν απτόητα τα κυβερνητικά στελέχη το προκλητικό γαϊτανάκι των δηλώσεων με το οποίο επιχειρούν να «χρυσώσουν το χάπι» των νέων περικοπών στις συντάξεις που ετοιμάζεται να εφαρμόσει από το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, των περικοπών δηλαδή που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση πριν ένα χρόνο, στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης», με τη μείωση μέχρι και την κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς».

Επιστρατεύουν ξανά το παραμύθι των «αντίμετρων»

Στο θέμα επανήλθε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος μιλώντας για τις συντάξεις επιχείρησε να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες, δηλώνοντας πως «όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας (...) ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος ότι υπερβαίνουμε διαρκώς τα πρωτογενή πλεονάσματα, πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθούν και μέτρα ελάφρυνσης της λιτότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος επανήλθε και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, εμπλουτίζοντας το προπαγανδιστικό μπαράζ: Δίπλα στους γνωστούς προκλητικούς ισχυρισμούς, ότι δήθεν οι μειώσεις δεν θα είναι και τόσο μεγάλες ή πως θα θίξουν μόνο ένα 25% με 30% των συνταξιούχων, τώρα προστίθεται το «παραμύθι» πως η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, στη λογική των «αντίμετρων». «Στο πλαίσιο της συγκρότησης του προϋπολογισμού για το 2019, θα δούμε με τα περιθώρια που έχουμε τι μπορούμε να δώσουμε και στους συνταξιούχους...», ισχυρίστηκε.

Το παραμύθι των «αντίμετρων» δεν είναι βέβαια καινούργιο: Είχε χρησιμοποιηθεί και όταν πετσόκοψαν το ΕΚΑΣ, με τα λεγόμενα «αντίμετρα» βέβαια να μην ξεπερνούν τα 40 - 50 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν τα ίδια χρόνια από τους συνταξιούχους με τη μείωση του ΕΚΑΣ έκοψαν 500 και 600 εκατομμύρια το χρόνο! Η απώλεια φέτος έφτασε τα 800 εκατομμύρια και από το 2019 το ΕΚΑΣ καταργείται οριστικά και ακόμα και αυτά τα προσωρινά «αντίμετρα» περνούν στη λήθη...

Προκλητική προσπάθεια «κουκουλώματος» της νέας σφαγής στις συντάξεις

Παρά τους προκλητικούς ισχυρισμούς που επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι οι μειώσεις στις συντάξεις δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά θα πλήξουν «μια συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, οι οποίοι εξακολουθούν να διατηρούν την προσωπική διαφορά», τα επίσημα στοιχεία από την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε το επίμαχο νομοσχέδιο είναι εξόχως αποκαλυπτικά για το μέγεθος της σφαγής που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πρόσθετα στα αντιασφαλιστικά μέτρα που πέρασε τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζοντας την επίθεση των προκατόχων της.

Συγκεκριμένα, το ΓΛΚ προβλέπει:

-- Μείωση λόγω κατάργησης ή μείωσης της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις 2,262 δισ. ευρώ το 2019, 2,358 δισ. το 2020 και 2,505 δισ. το 2021.

-- Αντίστοιχη μείωση και στις επικουρικές συντάξεις («προσωπική διαφορά») ως εξής: 232 εκατ. ευρώ το 2019, 225 εκατ. ευρώ το 2020 και 218 εκατ. ευρώ το 2021.

Αρα, οι συνολικές απώλειες είναι: 2,494 δισ. ευρώ το 2019, 2,583 δισ. το 2020 και 2,723 δισ. το 2021. Ετσι, μόνο από τα συγκεκριμένα μέτρα, στην τριετία 2019 - 2021, οι περικοπές σε βάρος των συνταξιούχων ανέρχονται στα 7,8 δισ. ευρώ, ενώ το μόνιμο τσεκούρι θα ξεπερνά τα 2,7 δισ. ευρώ το χρόνο!

Επιπλέον, με το νόμο 4472/2017, επιβλήθηκε και νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, αφού πλέον τα ποσοστά των κρατήσεων προς τον ΕΦΚΑ θα προκύπτουν όχι από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους των ασφαλισμένων αυτών των ομάδων, αλλά σε αυτό θα προστίθεται και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν. Από την έμμεση αυτή αύξηση των εισφορών προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση 53 εκατ. ευρώ το 2018, 124 εκατ. ευρώ το 2019, 126 εκατ. ευρώ το 2020 και 128 εκατ. ευρώ το 2021. Αρα, η συνολική επιβάρυνση από την αύξηση των εισφορών είναι 431 εκατ. ευρώ την τετραετία 2018 - 2021. Επιπλέον, λόγω της νέας βάσης στις εισφορές τους, θα επιβαρυνθούν και για τον κλάδο Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επιπλέον 50 εκατ. ευρώ. Ετσι, συνολικά η νέα επιβάρυνση στο σκέλος των εισφορών φτάνει στα 481 εκατ. ευρώ. Μια επιβάρυνση που, βέβαια, θα ακολουθεί τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους και τα επόμενα χρόνια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ