Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ»
«Νέο μοντέλο» λειτουργίας με χειρότερες εργασιακές σχέσεις

Την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων που συνοδεύει το νέο ωράριο λειτουργίας του εργοστασίου της επιχείρησης «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Εργαζομένων στον «Παπαστράτο».

Η εταιρεία βρίσκεται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας ώστε να μπει το εργοστάσιο σε συνεχή λειτουργία, δηλαδή σε 24ωρη και 7ήμερη λειτουργία της παραγωγής. Με αφορμή την αλλαγή αυτή, η εργοδοσία «διαφημίζει» το σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, σύμφωνα με το οποίο μετά από τέσσερις μέρες 8ωρης εργασίας θα ακολουθούν δύο ρεπό. Σε ανακοίνωση της εταιρείας, που προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα αστικά ΜΜΕ τις προηγούμενες μέρες, αναφέρεται πως με το μοντέλο αυτό αναλογούν σε κάθε εργαζόμενο περισσότερες μέρες ανάπαυσης ετησίως, ενώ μειώνεται ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, σε 37,3 ώρες από 40.

Επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και των εργολαβικών συνεργείων

Αυτό που δεν αναφέρεται ωστόσο είναι το άλλο μισό της εικόνας, αυτό που περιλαμβάνει επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και αξιοποίηση εργολαβικών συνεργείων στην παραγωγή.

Οπως επισημαίνει η ΔΑΣ, η εταιρεία έχει στο πρόγραμμα να αυξήσει σημαντικά τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε ποσοστό 35% του συνόλου των εργαζομένων, από περίπου 25% που ήταν μέχρι πρότινος. Παράλληλα, ετοιμάζεται να ρίξει στην παραγωγή την πρώτη «φουρνιά» εργολαβικών εργαζομένων, τους οποίους θα πληρώνει με τα ψίχουλα του βασικού μισθού. Μέχρι σήμερα, εργολαβικές εταιρείες δραστηριοποιούνταν στη φύλαξη, την καθαριότητα και το εστιατόριο του εργοστασίου, ενώ τώρα το εργασιακό αυτό καθεστώς επεκτείνεται στις ειδικότητες και στα τμήματα της παραγωγής.

Οσο για το ωράριο εργασίας και τα ρεπό που «διαφημίζονται», αυτά κάθε άλλο παρά δεδομένα ήταν όταν ξεκίνησαν τα σχέδια για συνεχή λειτουργία. Τα προγράμματα εργασίας που είχε θέσει σε ισχύ αρχικά η εταιρεία περιλάμβαναν έξι και επτά συνεχόμενες μέρες δουλειάς, καθώς και δύο 12ωρες βάρδιες για κάθε εργαζόμενο το μήνα.

Η Γενική Συνέλευση στην οποία οι εργαζόμενοι συζήτησαν και απέρριψαν τα παραπάνω ωράρια έγινε με πρωτοβουλία της ΔΑΣ, που συγκέντρωσε υπογραφές, καθώς η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου αρνούνταν τη διεξαγωγή συνέλευσης.

«Ελαστικά ωράρια, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κατάργηση ή συρρίκνωση τμημάτων, εργαζόμενοι από εξωτερικά συνεργεία με μισθό 580 ευρώ. Αυτό είναι το μέλλον που οραματίζονται η εταιρεία και η πλειοψηφία του σωματείου για τους εργαζόμενους του "Παπαστράτου";», αναφέρει η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της. «Λένε ότι θα δουλεύουμε λιγότερες ώρες "μεσοσταθμικά" τη βδομάδα, δεν λένε όμως ότι θα έχουμε μόνο 8 με 10 Σαββατοκύριακα το χρόνο ελεύθερα για εμάς και τις οικογένειές μας», προσθέτει.

«Σήμερα που η τεχνολογία έχει προχωρήσει, δεν μπορεί οι συνθήκες να είναι χειρότερες για τους εργαζόμενους (εντατικοποίηση της δουλειάς, όλοι τα κάνουν όλα, κατάργηση ειδικοτήτων κ.λπ.)», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να απομονώσουν την πλειοψηφία του σωματείου, «που λειτουργεί σαν το μακρύ χέρι της εταιρείας», και να διεκδικήσουν «καλύτερες συνθήκες δουλειάς, σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, μισθούς σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας, μετακίνηση όλων από και προς τη δουλειά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αγωγή στην Ομοσπονδία έχει στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων (2021-02-12 00:00:00.0)
Τροπολογία για τους εργαζόμενους σε εργολαβίες (2016-10-21 00:00:00.0)
Συνεχίζει τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά (2015-06-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-05-02 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με την απόλυση οι εργαζόμενοι (2008-10-15 00:00:00.0)
"Κάλπες" στην ΠΕΤΡΟΛΑ (1996-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ